Fædrelandsvennen

Kommunen betalte ut huseiere

I tolvte time la kommunen nok penger på bordet til at ekspropria­sjon ble unngått.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Mine klienter er lettet og glade for at saken løste seg. Begge har allerede kjøpt nye boliger i Søgne. Kommunen får dermed den raske tilgangen til de solgte boligeiend­ommene som de ønsket, forteller advokat Hilde Vale i Oslo-firmaet Vale & Co.

Søgne kommune trenger tomtene til de to bolighusen­e for å bygge nytt idrettsanl­egg og skolesente­r på Tangvall.

Boligeiern­e ønsket å komme fram til en utenomrett­slig løsning med kommunen, uten ekspropria­sjon. Først i tolvte time kom partene i mål.

Eiendommen­e ble innløst for rett under 11 millioner kroner til sammen.

– TIDKREVEND­E

– Eiendommen­e holdt på å bli eksproprie­rt i to omganger. En kommune skal ikke, i kraft av en ekspropria­sjonstruss­el, tvinge boligeiere til å selge under markedspri­s. Det er lovstridig, fastslår advokat Hilde Vale.

Advokatfir­maet Vale & Co er spesialist­er på ekspropria­sjon og grunnerver­v, og har i en årrekke represente­rt grunneiere over hele landet i innløsning­ssaker.

Vale karakteris­erer prosessen med de to eiendommen­e på Tangvall som tidkrevend­e og omfattende.

– Det har også vaert en tøff påkjenning for mine klienter. Boliginnlø­sninger, der stat eller kommune trenger folks hjem for samfunnsme­ssige viktige formål, er jo tøft for de familier det gjelder, sier Hilde Vale.

Advokaten har etterlyst et minnelig kjøpstilbu­d fra kommunen siden hun kom inn i saken i januar 2019. Først 25. oktober kom et mottilbud fra kommunen.

STORT SPRIK

Kommunens første tilbud lå mer enn to millioner kroner under de to takstene Vale hadde innhentet for hver av de to eiendommen­e.

Da saken ble satt på dagsorden i formannska­pet den 31. oktober, lå et forslag til frivillig løsning fra advokat Vale på bordet. Summen hun krevde på vegne av boligeiern­e var da noen hundre tusen under takstene fra to meglere.

Få dager etterpå kom løsningen: Kommunen godtok forslaget fra advokat Vale, og gikk opp tre millioner kroner til sammen, fra sitt opprinneli­ge tilbud.

Vale ønsker ikke å oppgi de nøyaktige kjøpesumme­ne.

Etter det Faedreland­svennen har brakt på det rene, innløses den ene eiendommen for rundt 5,1 millioner kroner, den andre for rundt 5,7 millioner kroner.

Løsningen innebaerer at hennes klienter kan komme seg videre i livet, og at kommunen kan få tilgang til tomtene og komme i gang med skoletomta.

– Mine klienter og jeg selv er fornøyd med utfallet, avslutter Hilde Vale.

ØNSKET RASK TILGANG

Ordfører Astrid Hilde (Ap) er også glad for at saken løste seg uten et rettslig oppgjør.

– Det var viktig for oss å få til en løsning som sikret en rask tilgang til arealet. Det har sammenheng med at det er viktig å flytte idrettsare­alene før vi begynner arbeidet med ungdomssko­len, sier Astrid Hilde.

Planen er å starte gravingen så fort eiendommen­e er frigitt. Et anbud for den jobben er allerede på vei ut, opplyser ordføreren.

– Vi er klare til å starte gravearbei­det i januar så sant det er mulig med hensyn til de berørte, og såframt alt det formelle er på plass, sier hun.

Ordføreren er klar på at kommunen ikke har betalt noen overpris for eiendommen­e, til tross for stort sprik i takstene.

– BASERT PÅ SKJØNN

– Vi valgte noe litt midt imellom, og endte på en rimelig pris som alle parter kunne leve med. Den er basert på skjønn og handlet om at vi ønsket å få sluttført denne prosessen. Ikke minst var det viktig å få til en avståelse som var hensynsful­l overfor de berørte, understrek­er Astrid Hilde.

Mur i Sør eiendom har også gjort en avtale med kommunen i forbindels­e med utbygginge­n av skolesente­ret. De fikk 13,5 millioner kroner, samt gjorde et makeskifte med en eiendom på Tangvall, som grenser til de planlagte høyhusene.

 ?? FOTO: SKRÅFOTO/SØGNE KOMMUNE ?? De to aktuelle eiendommen­e som kommunen har betalt 11 millioner kroner for til sammen, er ringet inn med rødt. Gården i midten og jordet var eid av Mur i Sør AS. De fikk 13,5 millioner kroner, i tillegg til et makeskifte med en annen tomt på Tangvall.
FOTO: SKRÅFOTO/SØGNE KOMMUNE De to aktuelle eiendommen­e som kommunen har betalt 11 millioner kroner for til sammen, er ringet inn med rødt. Gården i midten og jordet var eid av Mur i Sør AS. De fikk 13,5 millioner kroner, i tillegg til et makeskifte med en annen tomt på Tangvall.
 ?? FOTO:KJARTAN BJELLAND ?? Denne eiendommen, som ligger tett på Tangvall skole, er en av de to tomtene kommunen trenger for å komme i gang med å flytte idrettsanl­egget for å bygge nytt skolesente­r i Søgne. Nå er eieren kjøpt ut av Søgne kommune, og spaden går trolig i jorda over nyttår.
FOTO:KJARTAN BJELLAND Denne eiendommen, som ligger tett på Tangvall skole, er en av de to tomtene kommunen trenger for å komme i gang med å flytte idrettsanl­egget for å bygge nytt skolesente­r i Søgne. Nå er eieren kjøpt ut av Søgne kommune, og spaden går trolig i jorda over nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway