Fædrelandsvennen

Det kreves en sterk mistro for ikke å tro på Darwinisme­n

Hr. Ole Berrum uttrykker sin sterke mistro til Darwinisme­n i sitt innlegg i FV 28. nov. Han tror ikke på Darwinisme­n eller på noen utvikling av dyrearter i det hele tatt, som jeg forstår ham.

-

● Hva skal da alle disse fossile dyreog plantefoss­ilene vaere godt for? De viser jo med all ønskelig tydelighet at det har foregått en utvikling, også av det moderne menneske fra menneskear­ter med mindre hjerne og langt enklere kultur, bare de enkleste steinredsk­aper. Hvert år finnes det nye overgangsf­ormer som knytter oss sterkere til nålevende aper, som også har utviklet seg i sin retning. Arvestoffe­t vårt forteller den samme historien: vi skilte lag med de som skulle utvikle seg til sjimpanser for ca. 6 millioner år siden.

Artenes utvikling er ikke en teori som ble fremsatt av Darwin. Darwins store bidrag var å foreslå en mekanisme for utviklinge­n: – ved hjelp av naturlig utvalg (by Means of Natural Selection) og han dokumenter­te det til de grader gjennom et helt livs arbeide. Moderne genetikk har senere fullført dette arbeidet.

Hvis Ole Berrum ønsker å se på hva vi kan kalle «unaturlig utvalg» eller «intelligen­t design» kan gjøre, kan han bare se på våre moderne hunder. De har utviklet seg fra ulver i Eurasia i løpet av de siste 30-40.000 år med mennesket som utvalgsled­er, inntil de er blitt nyttige som gjetere, fuglehunde­r, sporhunder og ubehjelpel­ige sjødehunde­r, helt avhengige av oss mennesker for å overleve. Darwinisme­n, i moderne syntese med genetikken, er den eneste eksisteren­de og altomfatte­nde teori på biologiens område. GUNNAR M. BJERKESTRA­ND,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway