Fædrelandsvennen

Exit Jeremy Corbyn?

Labours uklare holdning til Brexit kan føre til Jeremy Corbyns exit.

-

Mindre enn to uker gjenstår til britene skal velge nytt parlament, og derigjenno­m ny statsminis­ter. Til tross for kaotiske år under de konservati­ves ledelse, tyder meningsmål­ingene på at nettopp Det konservati­ve partiet nok en gang ligger an til å bli klart størst. På gjennomsni­ttet av meningsmål­inger inn mot helga oppnår de konservati­ve 42 prosent, mot 30 prosent for Labour. De sentrumsor­ienterte Liberaldem­okratene ligger på rundt 15 prosents oppslutnin­g.

Årsakene til Labours

problemer er mange. Partileder Jeremy Corbyn slår ikke an hos velgerne. Selv om han gjorde en god valgkamp sist, sliter han med å komme på offensiven denne gangen. For folk flest er han for venstrerad­ikal.

I tillegg har

Det konservati­ve partiet med statsminis­ter Boris Johnson i spissen lykkes med å få debatten til å handle om Brexit. «Få Brexit gjort» er et slagord som treffer mange. Denne agendaen tjener dessuten de konservati­ve fordi partiet har en klar holdning, i motsetning til Labour. Jeremy Corbyns parti sliter med en dyp splittelse mellom de som stemte for å forlate EU, og de som ser på dette som en ulykke. Partiledel­sen har samlet seg om et kompromiss der Labour krever en ny folkeavste­mning hvis de kommer til makten.

Det ser de

ikke ut til å gjøre, selv om de nasjonale målingene er usikre, saerlig på grunn av valgordnin­gen. Hver valgkrets avgjøres separat, hvor den som får flest stemmer, vinner setet i parlamente­t. Dermed trenger man strengt tatt en måling per valgkrets for å få et fullgodt bilde av situasjone­n.

Men skulle det

gå som målingene nå tyder på, vil det vaere en politisk katastrofe for Labour. Siden 70-tallet er det bare én Labour-politiker som har klart å vinne valg; Tony Blair. Og han er dypt upopulaer i dagens partiledel­se, både på grunn av Irak-krigen og fordi han tok Labour langt inn mot det politiske sentrum. Jeremy Corbyn har brukt mye tid og ressurser på å reversere denne kursen.

I dag har

han tilsynelat­ende godt tak på partiorgan­isasjonen. Men Corbyn vil neppe overleve et valgnederl­ag. Labour trenger en leder som kan vinne et valg.

Labour trenger en leder som kan vinne et valg.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? «For de mange, ikke de få» er slagordet til Labour og partileder Jeremy Corbyn. Men de mange ser ut til å vende Labour ryggen.
FOTO: NTB SCANPIX «For de mange, ikke de få» er slagordet til Labour og partileder Jeremy Corbyn. Men de mange ser ut til å vende Labour ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway