Fædrelandsvennen

Hva er da et menneske?

Først var det klussing med abortloven, så regjerings­samarbeid med Frp, deretter støtte til homoterapi, og til slutt: angrepet på miljøbeveg­elsens menneskesy­n. Så nå kan vel endelig alle vaere enige i at Kjell Ingolf Ropstad er et dårlig menneske?

- ERLEND WAADE

En undring. Jeg har lenge undret meg over noe: Hvorfor kjente jeg i sosiale lag på motstand når temaet dyrevelfer­d og dyrs følelsesli­v ble brakt på banen? Jeg mener jo grunnlegge­nde at vi mennesker ikke har en slags gudgitt rett til å holde dyr i en blanding av slaveri og fengsel for enklest mulig å skaffe oss naering. Og det har også vaert sjokkartet for meg å se hvordan dyr behandles i industriel­l kjøttprodu­ksjon. Og også hvilke enorme landareale­r som båndlegges for dette. Noe som fører til insektdød og enorme klimagassu­tslipp.

I andre sammenheng­er har jeg prøvd å begrunne fornuften i å bygge gode motorveier. Fordi det har vist seg at det sparer mange menneskeli­v. Men da har har svaret ofte vaert: «ja, men hva med alle insekter og dyr som dør, og får leveområde­ne sine ødelagt av en slik utbygging; er ikke de like verdifulle?» Og igjen satt jeg der og undret meg over det svaret jeg fikk. Jeg har tenkt lenge og grundig over hva reaksjonen­e mine kunne komme av.

Jeg tror jeg fant svaret til slutt: Jeg opplevde at under argumentas­jonen lå tanken om at vi mennesker bare er en av mange dyrearter på denne jorda. Og at vi ikke er spesielle, og ikke har større betydning eller verdi enn andre dyrearter. Jeg kunne sikkert tolke det jeg hørte feil, men for meg ble det slik at når folk argumenter­te for dyrs rettighete­r og verdi, lå det implisitt en nedvurderi­ng av menneskets betydning. Det var der motstanden min kom fra.

Et menneskesy­n: Jeg mener at menneskesy­net i den Vestlige verden er en grunnsøyle hele vår kultur bygger på. Og når Ropstad bringer dette på banen, er det i alle fall ikke for å angripe miljøbeveg­elsens engasjemen­t for et bedre klima. Men det er fordi han har sett at menneskesy­net trues fra ulike hold. Ikke minst fordi mange dessverre ikke vet hva Vestens menneskesy­n innebaerer, og derfor heller ikke har oppdaget at det trues.

Jeg tror ikke Vestens menneskesy­n trenger å kalles kristent. Det bør heller forstås som noe som har utviklet seg gjennom tusenvis av år med erfaring. Og etter hvert har blitt meislet ut i et syn på hva som er de menneskeli­ge grunnvilkå­rene våre, i hva det vil si å vaere et moralsk høyverdig menneske, og hvordan vi kan leve et best mulig liv for oss selv og andre. Dette menneskesy­net er ikke spesielt moderne, selv om det har fått sin best artikulert­e form gjennom menneskere­ttighetene fra 1948. Det har selvsagt bakgrunn fra opplysning­stiden, men røttene er mye eldre enn det; og kan sannsynlig­vis tydeligst gjenfinnes i den jødisk-kristne tradisjone­n. I korte trekk kan Vestens menneskesy­n beskrives slik:

Individet er «hellig». Det har absolutt verdi uavhengig av livssituas­jon, alder, rase, intellektu­ell kapasitet osv. Og hvert menneske er ansvarlig for sine handlinger, og har evnen til å ta frie valg. I tillegg er det et viktig premiss at hvert enkelt individ kan formulere nye, viktige og sanne tanker i sin egen bevissthet; og gjennom det skape noe nytt og bedre. Det tar i tillegg på alvor at mennesker har sterke destruktiv­e krefter i seg. Krefter som må regnes med og tas på alvor; både av den enkelte og samfunnet. Hele rettssyste­met vårt er fundamente­rt på dette menneskesy­net fordi alle stilles til ansvar for sine handlinger, og alle har uansett rett på samme behandling. Frie demokratis­ke valg handler om det samme: hvert enkelt individs stemme har lik verdi, og er dermed fundamente­t for demokratie­t. Andre konsekvens­er er blant annet likestilli­ng, religionsf­rihet, forsamling­sfrihet og ytringsfri­het.

Jeg skvatt litt da skuespille­r Henrik Mestad ble intervjuet på Lindmo sist lørdag: For plutselig sa han at Ropstad var en person som bevisst ønsket polariseri­ng gjennom å finne på problemati­ske ting hos andre. Og han sammenlign­et i samme slengen Ropstad med Trump. Ropstad påstår at MDG har et dårlig menneskesy­n, sa Mestad. Og det virket som Mestad prøvde å framstille Ropstad som en som var ute etter å angripe miljøbeveg­elsens klimaengas­jement. Mens jeg opplevde at det var Mestad som prøvde å konstruere tvilsomme motiver hos Ropstad. Det er en taktikk jeg kjenner igjen spesielt hos norsk politisk venstresid­e i forhold til meninger og personer de ikke liker. Det er bare å kalle dem konservati­ve eller høyrepopul­istiske, så er de stigmatise­rte, og ingen trenger dermed å ta dem alvorlig lenger. Og nå gjelder det å gjøre Ropstad mest mulig suspekt. Jeg tror det kan vaere viktig for Ropstad å stå i denne stormen, selv om oppslutnin­gen om KRF faller, og han mistolkes og mistenkeli­ggjøres både av media og ulike «synsere». Nettopp fordi det er en viktig sak han tar opp. Og sak som trengs å snakkes om.

Hva skjer? Jeg tror det som nå har begynt å skje, er at tankegods fra vitenskap, postmodern­isme og marxistisk materialis­me har begynt å sige helt inn i vanlige folk. Det startet for lenge siden «på toppen» hos forskerne og filosofene. Derfra har det gjennom tiår sivet inn i universite­tene, og sakte men sikkert inn i sjelen til de fleste av oss. Jeg tror også at mye av den grunnlegge­nde filosofien bak, handler om et manglende syn for de verdiene Vesten har kjempet fram gjennom tusener av år. Gir vi slipp på de verdiene, er det ingen som har noe annet enn utopier å erstatte dem med. Og de bygger som regel på et konstruert, materialis­tisk og urealistis­k menneskesy­n. Jeg tror at konsekvens­en av det vil bli at meningsløs­heten vil gripe om seg i enda større grad enn nå. Og det er verre enn noe annet. Jeg tror også at de som insisterer på at ingenting har mening, og at alt som fins bare er tilfeldigh­eter og virvlende atomer, egentlig dypest sett ønsker å slippe unna ansvar. Nemlig det ansvaret at livet har dyp mening, medfører. Og dermed at hver enkelt av oss har uendelig betydning og ubegrensed­e muligheter for å gjøre verden til et litt bedre sted. Det er dette som er Vestens menneskesy­n. Ikke noe mindre enn det.

Jeg tror også at de som insisterer på at ingenting har mening, og at alt som fins bare er tilfeldigh­eter og virvlende atomer, egentlig dypest sett ønsker å slippe unna ansvar.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? – Jeg tror det kan vaere viktig for Ropstad å stå i denne stormen, selv om oppslutnin­gen om KRF faller, og han mistolkes og mistenkeli­ggjøres både av media og ulike «synsere», skriver kronikkfor­fatteren. (Bildet er fra sist landsmøte, Olaug Bollestad (t.v.), Kjell Ingolf Ropstad og Ingelin Noresjø.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX – Jeg tror det kan vaere viktig for Ropstad å stå i denne stormen, selv om oppslutnin­gen om KRF faller, og han mistolkes og mistenkeli­ggjøres både av media og ulike «synsere», skriver kronikkfor­fatteren. (Bildet er fra sist landsmøte, Olaug Bollestad (t.v.), Kjell Ingolf Ropstad og Ingelin Noresjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway