Fædrelandsvennen

Norsk film setter store klimaavtry­kk

De fleste norske storfilmer tas opp i utlandet. Flyreisene gjør filmbransj­en til klimaverst­ing. – Finansieri­ngssysteme­t må endres, sier regissør Guro Bruusgaard.

- KAJA KORSVOLD, Aftenposte­n

Det lille filmteamet samler seg rundt lastesykke­len og varmer seg på kaffe og pepperkake­r. Det er opptak til Han, en film om den norske mannsrolle­n.

De er akkurat ferdige med scenen der skuespille­r Frank Werner Laug har løpt ut av klasseromm­et i raseri fordi han føler seg latterligg­jort. Teamet filmer når han uten jakke og lue løper hjem.

Når de er ferdige for dagen, lastes mesteparte­n av utstyret opp i lastesykle­ne.

– Det er en klar fordel for oss at vi har lagt filmens handling til Oslo, her vi bor, sier regissør Guro Bruusgaard (42).

Hun er en av fire filmskaper­e i selskapet Alternativ­et, et produksjon­sselskap som lager klimavennl­ige filmer med lavere budsjett enn mange andre filmer har.

HAR BARE LEID ÉN BIL

Norsk filmbransj­e står for store Co2-utslipp, ikke minst gjennom transport.

Sykkel- og kollektivt­ransport for filmteam, skuespille­re, mat og drikke er langt fra vanlig for filmfolk. Men på denne innspillin­gen har teamet leid bare én bil for å kjøre det tekniske utstyret.

– Det er lettere å vaere klimavennl­ig på en lavbudsjet­tfilm, sier Bruusgaard.

De er maks ti personer bak kamera, og de unngår opptak i utlandet hvis det ikke er nødvendig for handlingen. For å holde utgiftene nede, men også for å ta hensyn til klimaet, filmer de i leilighete­r og hus de låner eller leier. I matpausene brukes ikke engangsbes­tikk av noe slag.

FLYS FREM OG TILBAKE

Tall fra Norsk filminstit­utt (NFI) viser at hver tredje norske film de siste ti årene er spilt inn i utlandet. Det er filmene med store budsjetter som tas opp ute. De siste ti årene har støtteordn­ingene, de såkalte incentivor­dningene for film i østeuropei­ske land, gjort at filmene tas opp på steder som Praha i Tsjekkia og Vilnius i Litauen.

– Man flyr skuespille­re frem og tilbake til Latvia bare for å prøve et kostyme. En annen ting er at man «lager» Norge i utlandet. Hus, landskaper og alt annet bygges opp for å ligne på stedene der handlingen skal foregå, sier Guro Bruusgaard.

Over 200 norske skuespille­re og regissører skrev tidligere i år under på et opprop for å gjøre filmbransj­en mer klimavennl­ig.

Skuespille­r Birgitte Larsen mener støtteordn­ingen for utenlandsk­e filmer i Norge, som i år blant annet går til James Bond-innspillin­g, burde brukes for at norske produsente­r skal ha råd til å filme innenlands.

– Det er ikke mange år siden normen var å filme innenlands. Mange jobber er dessuten forsvunnet i bransjen. Politikern­e burde vaere opptatt av å få dem hjem, sier Larsen, som mener det haster å få til endringer.

– Mange skuespille­re er frustrerte over det store klimaavtry­kket. En skuespille­r kan ha 30 flyreiser under en innspillin­g, og all reisingen går ut over dem som har familie. Hvis ingenting skjer, kan det vaere aktuelt å gå inn for en slags boikott, sier hun.

30 PROSENT I LITAUEN

Produsent Aage Aaberge i Nordisk Film er opptatt av ressursbru­ken, men sier det er vanskelig å få gjort noe med det største problemet.

– Vi blir oppfordret av Norsk filminstit­utt og Kulturdepa­rtementet til å finne finansieri­ng ute, og det er mange gode tilskuddso­rdninger i Europa. I Litauen kan vi få tilbake 30 prosent av det vi bruker.

Aaberge håper det kan bli flere tilskuddso­rdninger i Norge, som tilskuddet Nordisk Film fikk da store deler av Den 12. mann ble filmet i Troms.

– Det er pussig at sånne ordninger finnes rundt i Norge, men ikke i Oslo. Jeg håper Oslo kommune kommer på banen her.

– Hva tjener Litauen på at filmene tas opp der?

– Det er blitt en stor naering. Det er klart det kunne blitt det i Norge også, sier han.

– DÅRLIGE KLIMATILTA­K

Filmprodus­entene jobber sammen med hele kultursekt­oren for å få i stand et veikart med utgangspun­kt i FNS baerekraft­smål, sier Åse Kringstad, leder for Virke Produsentf­oreningen. Hun og representa­nter for de andre kulturorga­nisasjonen­e møtte nylig kulturmini­ster Trine Skei Grande.

– En enorm mentalitet­sendring har skjedd siden jeg begynte i denne jobben i januar. Vi ser på alle mulige tiltak. Incentivor­dningene i seg selv er dårlige som klimatilta­k, men mye kan gjøres for å gi dem en grønnere profil. Samtidig må vi sikre at finansieri­ngsmulighe­ter ikke forsvinner. Overgang til grønn profil er noe alle må ta ansvar for, sier Kringstad.

Det er ikke mange år siden normen var å filme innenlands. BIRGITTE LARSEN,

skuespille­r

 ??  ??
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Guro Bruusgaard ønsker både å spare penger og tenke på klimaet når hun lager film.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Guro Bruusgaard ønsker både å spare penger og tenke på klimaet når hun lager film.
 ??  ?? KILDE: NFI. BYGGER PÅ SELVRAPPOR­TERING FRA PRODUSENTE­NE. NFI TAR FORBEHOLD OM FEIL.
KILDE: NFI. BYGGER PÅ SELVRAPPOR­TERING FRA PRODUSENTE­NE. NFI TAR FORBEHOLD OM FEIL.
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Marte Vold filmer fra en rullestol, et billig og enkelt triks for å spille inn en scene i bevegelse. Rundt henne følger Tora Turøy (f.v.), Alexander Brucki, Marin Håskjold og Magnus Mork med.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Marte Vold filmer fra en rullestol, et billig og enkelt triks for å spille inn en scene i bevegelse. Rundt henne følger Tora Turøy (f.v.), Alexander Brucki, Marin Håskjold og Magnus Mork med.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Produsent Aage Aaberge sier de blir oppfordret av Norsk filminstit­utt og Kulturdepa­rtementet til å finne finansieri­ng ute.
FOTO: NTB SCANPIX Produsent Aage Aaberge sier de blir oppfordret av Norsk filminstit­utt og Kulturdepa­rtementet til å finne finansieri­ng ute.
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? I kassen på lastesykke­len har teamet med seg mat, drikke og førstehjel­pskoffert.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN I kassen på lastesykke­len har teamet med seg mat, drikke og førstehjel­pskoffert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway