Fædrelandsvennen

Nytt på nytt

- HÅKON BORGENVIK

● Luk 4,16-22

Det er mye nytt i livet mitt for tiden. Nytt hus, nye søppeldunk­er, nye møbler, og jeg kjører rundt med den nye kona (altså min ny elbil). Kona er den gode gamle – heldigvis! Men ikke nok med alle disse velsignels­ene i livet, jeg er som prest også i den utrolig privileger­te situasjon å få flytte inn i en flunkende ny, vakker, funksjonel­l, moderne kirke. «Ny horisont» heter prosjektet og er blitt et nytt bygg for nye tider som forhåpentl­igvis vil hjelpe oss å løfte blikket mot nye horisonter. Det er fantastisk, og det kjennes som en enormt stor velsignels­e! Som sagt, det er mye nytt i livet for tiden.

Og da passer det jo veldig godt, også å få begynne på et helt nytt år. Et nytt kirkeår. For det begynner som kjent med første søndag i advent. Når vi nå kaster loss og seiler mot nye horisonter så hører vi om Han som stod frem med noe helt nytt. Jesus er på besøk i Nasaret der han hadde vokst opp. Han går til synagogen som han alltid gjorde på sabbaten, åpner bokrullen og taler på en måte som får alle til å rose ham: «Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg til å forkynne et godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde få synet igjen, for å sette undertrykt­e fri og rope ut et nådens år fra Herren.»

Det var noe grensespre­ngende nytt med denne snekkersøn­nen fra Nasaret. Han talte på en måte som ingen hadde gjort før. En måte som både skapte begeistrin­g og som provoserte, det ville vi sett om vi hadde lest litt videre. Det er Jesu programerk­laering vi får her. Må det bli vår også. I en ny kirke, i et nytt kirkeår: Leve våre liv på en slik måte at mennesker får høre et godt budskap. Budskap om håp i en mørk tid. At fattige, undertrykt­e, fanger av så mange slags ting, kan settes fri. Måtte et nytt år bli et nådens år, for oss alle og for denne klodens sårende, undertrykk­ende, fattige. Ja, for denne feberhete kloden i det hele tatt. For Kirkens Herre er med oss. Han setter kursen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway