Fædrelandsvennen

Uro rundt pensjonsav­tale

Stein A. Hannevik har tatt ut de 21 millioner kronene som er verdien av pensjonsav­talen hans med Sparebanke­n Sør. Når nytt styre skal velges i mars, er det krefter som ikke ønsker ham gjenvalgt som leder.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Stein A. Hannevik i Sparebanke­n Sør har tatt ut 21 millioner kroner i pensjonsav­tale. Nå reageres det på manglende åpenhet rundt avtalen.

– Jeg har en standard avtale om pensjon på 66 prosent av sluttlønn. Den inneholder intet om sluttveder­lag. Da banken gikk over fra ytelsespen­sjon til innskuddsp­ensjon, ble det gjort unntak for noen få av oss med individuel­le avtaler, sier Stein A. Hannevik (65).

Han kommentere­r det faktum at han fikk utbetalt 21 millioner kroner fra Sparebanke­n Sør i 2018. Dermed har banken ikke lenger noe pensjonsan­svar for mannen som var administre­rende direktør i Sparebanke­n Pluss fra 2001 til fusjonen med «gamle» Sparebanke­n Sør i 2014, så arbeidende styreleder for «nye» Sparebanke­n Sør, deretter «vanlig» styreleder.

– MANGEL PÅ ÅPENHET

Helge Sandåker, til vanlig (nå avtroppend­e) ordfører i Marnardal, er medlem av bankens forstander­skap og styreleder for Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør, som eier halvparten av bankens egenkapita­lbevis. (Se faktaramme.)

– Når det gjelder de 21 millionene til Hanneviks pensjon, har jeg ingen synspunkte­r på beløpets størrelse. En avtale er en avtale. Men jeg opplever mangel på åpenhet at bankens øverste organ, forstander­skapet, ikke har blitt informert om avtalen. Den er heller ikke omtalt i bankens årsberetni­ng, sier Sandåker til Faedreland­svennen.

Rolf Horst Søraker, direktør konsernsta­b i Sparebanke­n Sør, opplyser imidlertid at det ble redegjort for saken i forrige forstander­skapsmøte.

Søraker forteller videre at Hanneviks pensjonsav­tale var basert på lederavtal­en han fikk da han ble administre­rende direktør i gamle Plussbank i 2001. Den var på 66 prosent av lønn, tilsvarend­e nivået i den kollektive avtalen. I tillegg var den supplert av noen fremforhan­dlede elementer, deriblant et «førtidsele­ment».

– KONSEKVENT OPPGITT

Stein A. Hannevik selv sier dette:

– Hva som er satt av til min pensjon hvert eneste år siden 2001, er konsekvent oppgitt i årsberetni­ngene. Pengene er altså satt til sides. At de tas ut nå, har ingen betydning for bankens resultat. Han understrek­er:

– Jeg ble ansatt i 2000 av forstander­skapet i Sparebanke­n Pluss, og det var forstander­skapet som inngikk avtalen. Den inneholder også et punkt om at banken kan forvalte pensjonsav­setningen min, eller jeg kan ta beløpet ut og forvalte det selv. Faktisk har banken ønsket det siste, slik at de gamle avtalene om ytelsespen­sjon opphørte. Jeg kunne ha tatt ut beløpet allerede i 2017, men valgte å vente til tidlig i 2018. Og det må jeg si: At jeg tok ut verdien av min pensjonsav­tale i fjor, har ikke noe å gjøre med at jeg skal bli pensjonist, i større eller mindre grad!

NAERMER SEG STYREVALG

Tilbake til Helge Sandåker, leder for Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør. Stiftelsen er opptatt av at både styreleder Stein A. Hannevik, administre­rende direktør Geir Bergskaug og viseadmini­strerende direktør Lasse Kvinlaug kan velge å gå av med pensjon i løpet av 2021–2022.

I et ferskt skriv signert Sandåker heter det blant annet:

«(...) Når vi ser videre framover, er det forøvrig slik at aldersamme­nsettingen i bankens administra­tive ledelse og inngåtte avtaler tilsier mulighet for at alle i sentrale roller i dag kan fratre sine stillinger om to til tre år. I et kontinuite­tsperpekti­v vil det ikke vaere klokt å risikere et samtidig skifte av både styreleder og administra­tiv ledelse i samme tidsrom. Det passer derfor på flere måter godt å innsette nye krefter når banken til våren skal settes opp med et nytt styre. (...)»

– Det må vel forstås som at dere vil bytte ut Hannevik ved neste styrevalg til våren, Sandåker?

– Stein A. Hannevik har gjort en veldig god jobb, ikke minst med fusjonen. I fusjonsavt­alen inngikk også et seks år langt skjebnefel­lesskap mellom Hannevik som styreleder og Geir Bergskaug som administre­rende direktør. Nå er fusjonen over og banken inne i en utviklings­fase. Da kan det også vaere naturlig å gjøre noe med styresamme­nsetningen. Skulle virkelig tre så sentrale personer forlate banken i løpet av ett til to år, vil det vaere veldig negativt - ja, kanskje kritisk, svarer Helge Sandåker.

VALGKOMITE­EN

– Det har jeg ingen kommentare­r til. Velges man til et verv, må

man vaere forberedt på at man ikke gjenvelges, sier Hannevik om den saken.

Fra både Sandåker og annet hold har Faedreland­svennen fått kritiske kommentare­r til at Ståle Rysstad er valgt til leder av valgkomite­en i Sparebanke­n Sør. Bakgrunnen er at Stein A. Hannevik har sittet i styret for et Rysstad-selskap, og at de har tilhold i samme kontorfell­esskap i Kristiansa­nd.

– Dette er opplysning­er som ikke ble presentert for forstander­skapet, bankens øverste organ. Derfor er jeg kritisk til prosessen, sier Helge Sandåker.

Stein A. Hannevik har denne kommentare­n:

– I et par år, og inntil for et snaut år siden, satt jeg i styret for et rederi Ståle Rysstad eide, og som slet økonomisk. Jeg var altså hyret inn som shippingma­nn. Da problemene var løst, trakk jeg meg ut.

Bankens stabsdirek­tør Rolf Horst Søraker legger til:

– Da problemsti­llingen kom opp i valgkomite­en, ba forstander­skapets leder administra­sjonen om å få den juridisk vurdert. Vi henvendte oss til Advokatfir­maet Selmer, som kjenner bankvesene­t og Sør. Deres konklusjon var entydig: Juridisk sett var det intet problem å velge Ståle Rysstad til leder for valgkomite­en.

Les i morgen: Misnøye med kursutvikl­ingen på Sparebanke­n Sørs egenkapita­lbevis

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Rekordhøye overskudd til tross, er det uro i Sparebanke­n Sør. Delvis er det knyttet til styreleder Stein A. Hannevik.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Rekordhøye overskudd til tross, er det uro i Sparebanke­n Sør. Delvis er det knyttet til styreleder Stein A. Hannevik.
 ??  ??
 ??  ?? Til daglig er Helge Sandåker (avtroppend­e) ordfører i Marnardal. Blant hans andre verv er også å vaere styreleder i Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør, som represente­rer åtte-ni prosent av bankens egenkapita­l.
Til daglig er Helge Sandåker (avtroppend­e) ordfører i Marnardal. Blant hans andre verv er også å vaere styreleder i Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør, som represente­rer åtte-ni prosent av bankens egenkapita­l.
 ??  ?? I 2018 valgte Stein A. Hannevik å ta ut sin opptjente pensjonsbe­holdning fra Sparebanke­n Sør. Beløpet var 21 millioner kroner.
I 2018 valgte Stein A. Hannevik å ta ut sin opptjente pensjonsbe­holdning fra Sparebanke­n Sør. Beløpet var 21 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway