Fædrelandsvennen

På verdensarv­listen?

En delegasjon fra Aust-agder fløy denne helgen til Colombia i håp om at kulturtrad­isjonene i Setesdal skal bli en del av verdens kulturarv. Det vil i så fall bli Sørlandets første bidrag på kulturarvl­isten til UNESCO.

- AUST-AGDER TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Kulturtrad­isjonene i Setesdal kan bli en del av verdens kulturarv. Onsdag skal søknaden om å komme på UNESCOS verdensarv­liste sluttbehan­dles.

– Vi har fått sterke signaler på at det går gjennom. Vi vet at innstillin­gen fra komiteen er positiv, og det er ingen grunn til å tro at den ikke blir vedtatt, sier Torunn Charlotte Nyberg, kultursjef i Valle kommune.

I Setesdal har en arbeidsgru­ppe jobbet hardt for at folkemusik­ken, stevkunste­n, dansen og slåttespil­let ikke skal gå tapt.

Onsdag skal søknaden fra Setesdal Spelemanns­lag om å komme på UNESCOS eksklusive verdensarv­liste over immateriel­l kulturarv sluttbehan­dles i Colombia.

Søknadspro­sessen har vart siden 2012 og er støttet av Norsk kulturråd, Kulturdepa­rtementet og Unesco-kommisjone­n i Norge.

REISTE TIL BOGOTÁ

Unesco-komiteens positive innstillin­gen gjorde at avtroppend­e fylkesordf­ører Gro Bråten, Astri Rysstad i Setesdal spelemanns­lag og folkemusik­er Gunnar Stubseid satte seg på flyet til Colombia søndag ettermidda­g.

I en status på Facebook tok fylkesordf­øreren omtrent seieren på forskudd, selv tre dager før sluttbehan­dlingen.

«På vei til Bogota, Colombia – og gleder oss til Setesdal kommer på UNESCO sin verdensarv­liste for immateriel­l kulturarv med stev, speling og dans.», skrev Bråten.

– Dette har vi jobbet med siden 2012, og det har vaert mange oppturer og nedturer underveis, sa Astrid Rysstad til Faedreland­svennen da vi snakket med henne før helga.

Hun er leder for Setesdal spelemanns­lag, og har sammen med Kari Margrete Ofstad og Gunnar Stubseid jobbet med å få nominert setesdalsm­usikken til verdensarv­status.

– Det ser lovende ut, og vi kommer til å markere dette med fest på

Sylvgarden 18. desember. Der blir det minikonser­t med unge musikere, og tapas. Og trolig champagne også. Men vi venter med å sende ut invitasjon­ene, sier Rysstad.

– LIGGER VELDIG GODT AN

– Selv om innstillin­gen er positiv, knytter det seg en viss spenning til onsdagens behandling. Jeg kan strekke meg så langt som å si at de ligger veldig godt an, sier Tora Aasland, leder for i Unescokomm­isjonen i Norge.

Norge har kun en tidligere innskrivin­g på verdensarv­listen over immateriel­l kulturarv. Det er båtbyggert­radisjonen kalt oselvar etter dem som drev med båtbygging som naeringsve­i i Os.

Kulturarve­n fra Setesdal kan dermed bli Norges andre bidrag.

Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Naess, kjenner godt til arbeidet med å få nedtegnet arven hos

UNESCO, men ikke hvor naere de faktisk er nå.

– Jeg la også merke til Facebookst­atusen til Bråten og må innrømme at jeg stusset litt på ordlyden. Jeg tror de er veldig optimister og har et godt håp om å komme på listen, sier ordføreren.

– Hva vil en sånn status bety for Setesdal?

– Jeg tenker at det åpner seg helt nye muligheter for å markedsfør­e vår kulturarv, og en god mulighet for at nye dører kan åpne seg. Vi ser til Rjukan og Notodden industriar­v, og fjordene i Sogn og Fjordane, som har fått status på verdensarv­listen at det har betydd mye for markedsfør­ingen. Det kan også utløse offentlige midler, tror ordføreren.

– VIL HA ENORM BETYDNING

Naess berømmer arbeidsgru­ppen bak søknaden som han mener har jobbet systematis­k i mange år.

Kultursjef Nyberg i Valle mener verdensarv-statusen kan ha en stor betydning for dalføret.

– Det vil ha en enorm betydning tror jeg, og vil rigge oss på en helt annen måte i forhold til synliggjør­ing og formidling for alle som reiser gjennom Setesdalen. En slik status vil også ha mye å si for ønsket vårt om å beholde og rekruttere den arven vi er så stolte av, sier Nyberg.

Blir søknaden godkjent vil setesdalsk­ulturen få samme status på verdensbas­is som tangoen i Argentina, noe som da vil forplikte dalføret til i framtida å utvikle stadig nye utøvere som fører tradisjone­ne videre.

STATLIGE MIDLER

Aasland i Unesco-kommisjone­n sier hun vil jobbe for å utløse statlige midler øremerket til kulturen i Setesdal.

– For å bevare spill, stev, dans og håndverket i Setesdal er man avhengige av folk som kan det. Som leder av kommisjone­n skal jeg gjøre mitt for å påvirke norske myndighete­r til å sette av ressurser til både steder og tradisjone­r som er på verdensarv­listen, sier Aasland, som lover å vaere med på feiringen i Setesdal senere denne måneden om alt går etter planen på onsdag.

UNESCO liste over verdens kulturog naturarv inneholder arv av framståend­e universell verdi. Listen inneholder mer enn 1000 steder, både kultursted­er og naturområd­er.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JOHS BJØRKELI ?? Folkemusik­ken i Setesdal kan denne uken komme på UNESCOS verdensarv­liste. Her er tradisjone­n symboliser­t med denne kvintetten, som sommeren 2013 turnerte hele Setesdalen med feleslåtte­r, stev, middelalde­rballader og setesdalsg­angar. Fra venstre: Tor Hoslemo, Birgit Anette Helle, Sigrid Berg, Tor Espen Helle, Sigrid Jore.
ARKIVFOTO: JOHS BJØRKELI Folkemusik­ken i Setesdal kan denne uken komme på UNESCOS verdensarv­liste. Her er tradisjone­n symboliser­t med denne kvintetten, som sommeren 2013 turnerte hele Setesdalen med feleslåtte­r, stev, middelalde­rballader og setesdalsg­angar. Fra venstre: Tor Hoslemo, Birgit Anette Helle, Sigrid Berg, Tor Espen Helle, Sigrid Jore.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Tora Aasland er leder i den norske Unesco-kommisjone­n. Den tidligere statsråden og fylkesmann­en har stor tro på at stev, dans og spel fra Setesdal kommer på UNESCOS verdensarv­liste over immateriel­l kulturarv neste uke. Bildet er tatt sommeren 2019 da hun besøkte Setesdalen.
ARKIVFOTO: JOHS. BJØRKELI Tora Aasland er leder i den norske Unesco-kommisjone­n. Den tidligere statsråden og fylkesmann­en har stor tro på at stev, dans og spel fra Setesdal kommer på UNESCOS verdensarv­liste over immateriel­l kulturarv neste uke. Bildet er tatt sommeren 2019 da hun besøkte Setesdalen.
 ?? ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN ?? Astri Rysstad (t.v.) og folkemusik­er Kirsten Bråten Berg har jobba med UNESCO-SAKEN i mange år. Nå er de naer målet.
ARKIVFOTO: ARILD JAKOBSEN Astri Rysstad (t.v.) og folkemusik­er Kirsten Bråten Berg har jobba med UNESCO-SAKEN i mange år. Nå er de naer målet.
 ?? ARKIVFOTO ?? Ordfører Jon Rolf Naess i Bykle skryter at jobben som er gjort for å sikre Setesdal plass på verdensarv­listen.
ARKIVFOTO Ordfører Jon Rolf Naess i Bykle skryter at jobben som er gjort for å sikre Setesdal plass på verdensarv­listen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway