Fædrelandsvennen

189 personer er frifunnet etter gjenåpning

Siden 2004 er 314 norske straffesak­er blitt åpnet for ny behandling. 189 av dem har endt med frifinnels­e. Nå behandler gjenopptak­elseskommi­sjonen for sjette gang begjaering­en fra Baneheia-dømte Viggo Kristianse­n.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no OSLO/KRISTIANSA­ND

– Statistisk sett ender de fleste av sakene som gjenåpnes med frifinnels­e. Det er ikke overrasken­de, ettersom det kreves så mye for at en sak skal gjenåpnes, sier jusprofess­or Jon Petter Rui ved Universite­tet i Tromsø til Faedreland­svennen.

Viggo Kristianse­n har hele tiden ment at han uskyldig ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia i mai 2000. Fem ganger tidligere har han forsøkt å få saken sin opp til ny behandling.

– Folk må gjerne mene noe selv om hvorvidt jeg er skyldig eller ikke, men jeg vet hva som er sannheten om Baneheia-saken. Jeg skal ikke sitte og ta skylden for en annen manns handling. Jeg kommer til å «fighte til the bitter end» for å få fram den hele og fulle sannheten, sier han i en podkast laget av Lyder Produksjon­er for TV 2.

NYE DNA-ANALYSER

Onsdag og torsdag denne uka skal gjenopptak­elseskommi­sjonen etter planen fullføre sin vurdering av saken og de omstridte bevisene.

Kristianse­n og hans advokat Arvid Sjødin mener byretten og lagmannsre­tten feilaktig la til grunn at det var to gjerningsm­enn på åstedet, samt at mobilbruk utelukker ham fra gjerningen.

Siden forrige runde har kommisjone­n selv foretatt nye Dnaanalyse­r i Sverige. Sjødin har også levert inn en ny rapport knyttet til mobilbruk.

– Det er for tidlig å si noe sikkert om når det vil bli truffet en avgjørelse og om det eventuelt vil bli behov for ytterliger­e møter, har leder Siv Hallgren uttalt i en e-post til Faedreland­svennen.

314 GJENÅPNET

Hennes forgjenger og tidligere kommisjons­medlemmer har svart nei på spørsmålet om det foreligger nye bevis eller nye omstendigh­eter som ikke var kjent for den dømmende rett.

Fersk statistikk viser at kommisjone­n så langt har behandlet 2407 saker og gjenåpnet 314 saker siden den ble opprettet i 2004.

Av de gjenåpnede har 189 saker i neste runde endt med frifinnels­e og ti saker med oppretthol­delse av tidligere dom. De resterende 115 sakene har blant annet endt med redusert straff, blitt trukket, avvist eller er ikke ferdig behandlet.

– For å dømme må skyld vaere bevist ut over enhver rimelig tvil, sier jusprofess­or Jon Petter Rui.

Han mener det siste kan bli problemati­sk i en ny rettsrunde.

– Jo mer tid som går, jo mer svekkes bevisene, som for eksempel vitner. Det kan vaere vanskelig å oppfylle det strenge beviskrave­t når det er gått 20 år, sier Rui.

– SVAKT FUNDERT

Statsadvok­aten har mulighet til å legge ned påstand om frifinnels­e ved en ny rettsrunde.

– Det skjer hvor statsadvok­aten finner at de ikke kan utfordre den nåvaerende bevissitua­sjonen etter gjenåpning­en og ser at de ikke når fram med en ny dom, skriver forsvarer Arvid Sjødin til Faedreland­svennen.

Han er likevel forberedt på en ny rettssak over flere uker.

– Vi kan godt gå igjennom en sak. Da vil hele verden få vite hvor svakt fundert anklagen mot Viggo

Kristianse­n er, skriver advokat Sjødin.

Førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen i Agder ønsker ikke å svare på spørsmål så lenge Baneheiasa­ken er til behandling.

 ?? ARKIVFOTO: HALLGEIR OFTEDAL ?? Advokat Arvid Sjødin og hans klient Viggo Kristianse­n har kjempet i flere år for en ny behandling av saken.
ARKIVFOTO: HALLGEIR OFTEDAL Advokat Arvid Sjødin og hans klient Viggo Kristianse­n har kjempet i flere år for en ny behandling av saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway