Fædrelandsvennen

Styrker pressefrih­eten – svarer ikke på spørsmål

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Jeg synes det er synd at han ikke møter pressen. Men man må forstå intervjune­kten i en kulturell kontekst, sier Terje Skjerdal, førsteaman­uensis ved NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n.

Årets fredsprisv­inner, den etiopiske statsminis­teren Abiy Ahmed Ali, styrer unna absolutt alle planlagte seanser der han kunne fått spørsmål fra journalist­er og andre.

Han har avlyst Nobel-intervjuet med NRK, BBC og Al Jazeera, begge pressekonf­eransene og til og med deltakelse­n på Redd Barnas

fredsfest, hvor det er barn som stiller spørsmål. Det har vakt en del reaksjoner.

Terje Skjerdal er førsteaman­uensis ved NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n. Han har i en årrekke jobbet med å støtte journalist­utdannelse­n i Etiopia. Han sier situasjone­n med pressefrih­et har blitt mye bedre i Etiopia under Abiy Ahmeds styre.

– Hvorfor styrer han da unna, er han redd for spørsmål?

– Her kan jeg bare gjette. Men muligens er det viktig for ham å unngå en vanskelig konfrontas­jon for åpen mikrofon, med en av de mange journalist­ene i den etiopiske diasporaen som har politiske forbindels­er, sier Skjerdal.

Nobel-institutte­t har forsøkt å få fredsprisv­inneren til å ombestemme seg, men nå er programmet kortet ned til halvannen dag.

KAN SLÅ BEGGE VEIER

En annen som kjenner situasjone­n i Etiopia godt, er Øyvind Aadland fra Kristiansa­nd, som jobber som ambulerend­e sjømannspr­est i Øst-afrika og har bodd i landet i perioder.

– Det er utfordring­er med etniske motsetning­er, polariseri­ng og økt spenning mellom flere av folkegrupp­ene, sier han.

– Hvordan virker fredsprise­n inn på det politiske handlingsr­ommet for en politiker som Abiy?

– Det kan slå begge veier. Det kan skape håp og stolthet, som gir økt handlingsr­om. Men det kan selvsagt også trigge motkrefter. Det viktige er hvordan han forvalter denne prisen.

KREVENDE SITUASJON

– Han har ikke gitt noen intervjuer i det hele tatt?

– Nei. Han har holdt igjen for å komme med sitt budskap i Nobelfored­raget. En uttalelse da han ble tildelt prisen, vil kunne vinkles annerledes i dag på grunn av den dramatiske utviklinge­n i etiopisk politikk. Det kan vaere grunnen til at han vil foredra i dagens situasjon og kontekst. Det blir uhyre spennende å høre hva han sier der, sier Øyvind Aadland.

– Hva tror du er årsaken til at Abiy Ahmed ikke vil svare på spørsmål mens han er i Oslo?

– Abiy Ahmed er en aktiv politiker som står i en uhyre krevende politisk situasjon, som er en svaert utfordrend­e situasjon for han, med mange motforesti­llinger i forhold til konkrete utfordring­er. Uten å vite, tror jeg at han vil forsøke å ha regien og å sette agenda for det budskapet som kommer ut fra Oslo. I en pressekonf­eranse kan tematikken avgjøre hva som får oppmerksom­het, men det tror jeg Abiy Ahmed ønsker å ha en viss styring på.

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? Han gir ingen intervjuer og unngår pressekonf­eranser i Oslo, den etiopiske statsminis­teren Abiy Ahmed Ali som tirsdag mottar Nobels fredspris.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N Han gir ingen intervjuer og unngår pressekonf­eranser i Oslo, den etiopiske statsminis­teren Abiy Ahmed Ali som tirsdag mottar Nobels fredspris.
 ??  ?? Terje Skjerdal.
Terje Skjerdal.
 ??  ?? Øyvind Aadland.
Øyvind Aadland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway