Fædrelandsvennen

Er mennesket mer verd enn et dyr?

Kristelig Folkeparti­s leder Kjell Ingolf Ropstad kommentert­e i en tale til partiets landsstyre­møte at deler av miljøbeveg­elsens sammenlign­et menneskets verdi med dyrets. Det har skapt debatt.

- KÅRE MELHUS, pensjonist, Kristiansa­nd

Dyrevelfer­d er viktig, men det kristne synet på at mennesker er mer verd enn dyrene er helt fundamenta­lt for vår kultur. De som hevder at dyrene er like mye verd som mennesker ønsker å løft dyrene opp på menneskets nivå. Men det som skjer i en slik argumentas­jonsrekke er at mennesket blir redusert til dyrenes nivå.

Den australske filosofen og Princeton University professore­n Peter Singer er vel den mest kjente forkjemper­en for dyrenes rettighete­r. Han har lansert begrepet spesiesism­e, som kan sammenlign­es med rasisme og sexisme. Singers poeng er at mennesket tilkjenner seg sin egenverdi kun ut fra artstilhør­ighet.

Dette er ikke nok, mener Singer, og sier at mennesker og dyr har felles evner til å føle smerte og evnen til å ønske sin fortsatte eksistens. Han mener at skillet mellom mennesker og dyr er helt tilfeldig, og påpeker at det er større skille mellom en ape og en østers, enn mellom en ape og et menneske.

Dette synet får konsekvens­er for Singers syn på abort og eutanasi (aktiv dødshjelp). Han mener at retten til liv er knyttet til evnen til å uttrykke preferanse­r, som å føle smerte og velvaere. En mors preferanse for en abort går klart foran fosterets rett til liv, siden fosteret ikke har noen preferanse­r eller er klar over sin egen eksistens. Et foster er ikke en person, hevder Singer, som dermed forsvarer abort helt opp til fødselsøye­blikket. Ja, ikke bare det, han godtar også drap på nyfødte (Infanticid­e), siden de fremdeles ikke er klar over sin egen eksistens.

Idéen om livets ukrenkelig­het er utdatert og uvitenskap­elig, mener Singer.

Dette får konsekvens­er både for fødsel og død. Han mener at mennesker som er ute av stand til å utrykke preferanse­r, ikke har livets rett. De kan drepes, ved livets begynnelse og slutt, spesielt hvis de ligger andre til byrde.

Den amerikansk­e filosofen Jeff Mcmahan mener noe av det samme, og nordmannen Aksel Braanen Sterri, har i flere debatter hevdet noe av den samme tankegange­n. Han tar også til orde for aktiv dødshjelp og mener at vår tids kjøttprodu­ksjon må kunne sees på som slaveri.

Igjen er det dyrene og deres rettighete­r som forsvares.

Det er mye godt i en slik tankegang, men når vi trekker den konklusjon at det ikke er noen forskjell på mennesker og dyr, blir mennesket trukket ned til dyrenes nivå, ikke omvendt.

Singers etikk tar utgangspun­kt i hedonistis­k utilitaris­me. Utilitaris­men er en etisk teori som sier at en handling er etisk forsvarlig ut fra de konsekvens­er den har. Hedonismen sier at vi bør handle ut fra hvordan handlingen påvirker vårt velvaere. Men valget av etisk ståsted i dette spørsmålet, er etter min mening, et resultat av ens menneskesy­n, og til slutt ens livssyn.

Jeg mener at spørsmålet om menneskets iboende verdi må ta utgangspun­kt i noe utenfor mennesket selv. Det kristne synet bygger på Bibelens skapelsesb­eretning, som sier at Gud skapte mennesket i sitt bilde, mens dette ikke var tilfelle for dyrene. Hvis en tror at både dyr og mennesker oppsto ved en tilfeldigh­et, kan det vaere vanskelig å argumenter­e for at mennesker er mer verd enn dyr. Da vil jungelens lov gjelde, og det som da blir viktig er å sørge for seg selv og egne behov.

Krf-lederens utspill er ikke et angrep på arbeidet med å redde miljøet, men et forsvar for det kristne menneskesy­net. Hvis det blir svekket, blir verden et farligere sted. Sorterings­samfunnet er vel like rundt hjørnet, hvis det ikke allerede er her. I alle fall er surrogati og abort noe vi må forholde oss til.

Fosteret er noe man kan dyrke fram eller drepe, alt etter eget forgodtbef­innende. Dette er det jo enkelt å forsvare hvis mennesket ikke er verd mer enn et dyr. Disse blir jo dyrket og slaktet rutinemess­ig. I den miljøkatas­trofen vi nå naermer oss, og som miljøbeveg­elsen kjemper mot, blir det ikke bare snakk om mer uvaer og høyere havnivå. Det blir også kamp om ressurser. Da blir det viktig å ha et avklart menneskesy­n. Dette er ikke en akademisk diskusjon. Den handler om intet mindre enn liv og død.

Krf-lederens utspill er ikke et angrep på arbeidet med å redde miljøet, men et forsvar for det kristne menneskesy­net.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? – Sorterings­samfunnet er vel like rundt hjørnet, hvis det ikke allerede er her. I alle fall er surrogati og abort noe vi må forholde oss til, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX – Sorterings­samfunnet er vel like rundt hjørnet, hvis det ikke allerede er her. I alle fall er surrogati og abort noe vi må forholde oss til, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway