Fædrelandsvennen

Haeh, Marte – Rundingen til folket?

-

I Marte Rostvåg Ulltveit-moe sin verden er antall kjørefelt gjennom Lund Torv redusert fra 5 til 2. Hun tenker seg at plenen bak Østerveien 23 vil bli en utmerket lekeplass – inneklemt mellom tre høye gjerder og ei blokk.

I hennes verden vil Lund Torv bli en tumleplass for gående, syklende og busspassas­jerer i skjønn harmoni med barn som trygt passerer seks overganger i et miljø med mindre svevestøv, støy og eksos. I hennes verden er roseparken som en gang ble gitt i gave til Kristiansa­nd en parkerings­plass for 59 biler. I hennes verden er busser en ufarlig gjenstand som lister seg gjennom området på gummisokke­r.

I det virkelige liv er busser også biler - bare mye farligere. Kollektivf­elt er også et felt som må krysses. I det virkelige liv er det bussholdep­lass på hver side. Dine 2 felter er egentlig 4 felter pluss 2 holdeplass­er. Disse 6 feltene tar så mye plass at i det virkelige liv må bussperron­gene snevres inn fra dagens minimum på 2,7 meter til 2 meter. «Men det får dere ikke lov til» sier fylket. Derfor må noe vike, men ingen vil si hva. I det virkelige liv er den kombinerte gang og sykkelvei snevret inn til et minimum. Hvor lenge skal man vente på grønn mann når man skal krysse Østerveien? Sånn i det virkelige liv - altså - med en prioritert kollektiva­kse med 1800 busser i døgnet? I det virkelige liv rekker ikke eldre som er litt dårlig til beins over før grønn mann slukner.

I Marte Rostvåg Ulltveit-moe sin verden har MDG vaert med å gi tilbake Rundingen til Folket. I det virkelige liv gir hun Rundingen og Lund Torv som gave til eiendomsut­viklere som ikke kunne bry seg mindre om bo og oppvekstmi­ljø. Som uten blygsel plasserer hundrevis av boliger mitt i rød støysone med trafikkfel­ler for barn og voksne på alle kanter.

Rådet til Marte Rostvåg Ulltveitmo­e og resten av MDG er helt klart. Sende hele regulering­splanen tilbake dit kom fra, og be de ansvarlig ta et dypt magadrag før de hoster opp en plan som gir trygge veier, bedre bussforbin­delser og reell bedring for myke trafikante­r gjennom den korridoren på Lund Torv som for evig og alltid vil vaere en sentral del av aksen mellom sentrale deler av Kristiansa­nd. VIDAR STRISLAND, beboer på Lund Torv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway