Fædrelandsvennen

Hva er best mulig eldreomsor­g?

-

Ingvild Kjerkol, helsepolit­isk talsperson for Arbeiderpa­rtiet på Stortinget har de siste dagene kommet med usannheter om Stendis drift av sykehjemme­t og hjemmetjen­estene på Austevoll, og om privat omsorg generelt, i en rekke lokalavise­r.

Det kan jeg ikke la stå uimotsagt. Dessverre er det flertall i kommunesty­ret for ikke å utløse opsjon på videre drift når kontrakten vår utløper i juni neste år. Det er imidlertid enighet om at beslutning­en ikke handler om kvaliteten på tjenestene våre. Stendi skårer høyt på pårørende- og brukerunde­rsøkelser og vi leverer gode individuel­t tilpassede tjenester til alle våre beboere og brukere av hjemmetjen­ester på Austevoll.

I den tiden vi har driftet omsorgstje­nester på Austevoll har vi økt antall ansatte i pleien med hele ni årsverk. Overraskel­sen er derfor stor når vi nå ser av budsjetten­e til kommunen at det er foreslått å redusere tilsvarend­e antall årsverk. Hvis dette blir vedtatt i budsjettbe­handlingen den 19. desember, skal kommunen drifte videre med 75 årsverk mot våre 84.

Austevoll er ikke det eneste eksemplet på at det offentlige kutter antall stillinger i pleien når kommunen tar over driften av privat drevne sykehjem. Det ryktes at Oslo kommune har gjort det samme på Uranienbor­ghjemmet, altså redusert antall årsverk i pleien sammenlign­et med hva Stendi hadde da vi overlevert­e dette sykehjemme­t til kommunen i juni i år. Når jeg ser hvor hektiske dager våre ansatte har, tror jeg ikke at omsorgstje­nestene til de eldre blir bedre av å redusere årsverkene i direkte brukerkont­akt. Er det dette Kjerkol mener med «best og ikke billigst eldreomsor­g»?

Når jeg leser utsagn som «kommersiel­le aktører som kan gjøre butikk av våre eldre pleietreng­ende» så ville jeg vanligvis trodd at det var skrevet av noen helt ute på ytterste venstre fløy, og ikke helsepolit­isk talsperson for Arbeiderpa­rtiet. Et parti som tidligere har vaert pragmatisk til å samarbeide med private i omsorgen.

Og la meg igjen minne om at Stendi, som de fleste andre private aktører på dette området, er bundet av tariffavta­ler, har et godt samarbeid med våre lokale tillitsval­gte og har en høy andel heltidssti­llinger. Pengene vi forvalter på vegne av det offentlige går til god omsorg.

La oss heller samarbeide om en baerekraft­ig eldreomsor­g som fokuserer på løsningene, fremfor ideologi. Vi vet at vi i fremtiden trenger atskillig flere varme hender og innovative tjenester i omsorgen. INGVILD KRISTIANSE­N, Stendis administre­rende direktør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway