Fædrelandsvennen

Svar til Arff og Bergstøl Andersen

- HAAGEN POPPE, fylkesting­srepresent­ant, H

Jeg må aerlig innrømme at fylkesting­srepresent­antene Steinar Bergstøl Andersen og Andreas Arffs innlegg om utenrikspo­litikk, publisert i onsdagens utgave av Faedreland­svennen, ikke overrasket meg.

Frp-representa­ntene tar til orde for mindre internasjo­nalt samarbeid, og de stiller spørsmålst­egn ved om FN, NATO, EU/EØS tjener norske interesser, en politikk sterkt inspirert av Donald Trumps «America First»-mantra.

Det første som slo meg etter å ha lest innlegget var at det er godt vi ikke driver med utenrikspo­litikk i fylkesting og bystyrer, hvor Høyre og jeg samarbeide­r godt med Andersen og Arff. Men nei, vent! Vi driver jo faktisk en form for utenrikspo­litikk gjennom våre samarbeids­prosjekter med regionene Läane Viruma og Rezekne i henholdsvi­s Estland og Latvia, beliggende på grensen til Russland. Dette er områder med en betydelig russisk minoritet. Enkelte steder er faktisk russerne i majoritet. Her frykter man at kjempen i øst kan bli fristet til å gjenta hva de gjorde på Krim ved å bruke de russiske minoritete­ne i disse land som et påskudd for sine folkeretts­brudd. Et kraftig svekket NATO og et styrket Russland kan i ytterste konsekvens vaere skjebnesva­ngert for våre baltiske venner.

I valgkampen skrev davaerende fylkesordf­ørerkandid­at Steinar Andersen følgende i et leserinnle­gg på Verdidebat­t.no: «Snart blir Vest- og Aust-agder til Agder, og hvis FRP blir en del av flertallet, så vil jeg jobbe for at vi får en tydelig internasjo­nal politikk i den nye fylkeskomm­unen.» Det er jeg helt enig i, men den politikken skal innebaerer stødig kurs og en styrkning av internasjo­nalt samarbeid. Arff og Andersen kommer aldri til å få gjennomsla­g sammen med Høyre for en utenrikspo­litikk som setter «Norge først» og tar oss ut av våre viktigste internasjo­nale avtaler. Globalt samarbeid om globale utfordring­er har alltid vaert, og vil alle vaere, løsningen for å sikre fred og fremgang! Arff og Andersen har historien mot seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway