Fædrelandsvennen

Kongens fortjenstm­edalje til Arne Holte

- TOR MJAALAND, Oddersjaa SSK

Arne Hallvard Holte (76) har fått Kongens fortjenstm­edalje for sin enorme innsats i Oddersjaa, for byens friluftsli­v, for folkehelse­n og ikke minst i foreningen for stomiopere­rte, Norilco.

70 mennesker, som alle kjenner Arne godt, hadde møtte fram da varaordfør­eren entret scenen torsdag og delte ut medaljen til en overrasket 76-åringen som ble hyllet både av Kristianse­n og en rekke talere. Kveldens hedersgjes­t visste ikke om hva som skulle skje denne desemberkv­elden.

SUPER-KVALIFISER­T

Alle ga uttrykk for at mer kvalifiser­t kandidat til den høye utmerkelse­n enn Arne, skal det godt gjøres å oppdrive. Også hans kone Edel fikk mange godord for sin innsats og ble belønnet med en gedigen blomsterop­psats.

Blant kveldens innslag merket vi oss et munnrapt helse- og mestringsk­åseri fra Oddersjaam­edlem, kommuneove­rlege og nyvalgt bystyrerep­resentant Dagfinn Haarr. Han slo fast at helse og mestring egentlig er det samme. Og mestring er viktig i idretten, i dagliglive­t og ikke minst blant de mange i Norilco med de utfordring­er de har.

HILSEN FRA LØFSHUS

Arne fikk også videohilse­n fra Norges mest suksessrik­e langrennss­jef, Vidar Løfshus. Han har også det mange kaller «pose på magen» etter kreftsykdo­m og slo fast at mennesker som Arne er selve grunnfjell­et i norsk idrett. Og at han har betydd og fortsatt betyr svaert mye for kreftopere­rte mennesker.

Hedersgjes­ten takket for medaljen, for alle gode ord og hilsener og fortalte om sitt liv som aktiv på så mange plan og om hvordan han ble akutt alvorlig syk som 28-åring og til slutt ble stomiopere­rt. Noe som førte den aktive idrettsman­nen og idrettsled­eren inn i Norilco-arbeidet.

ENORM JOBB

I Oddersjaa ble Arne Holte utnevnt til aeresmedle­m allerede i 2000 etter å ha vaert aktiv i klubben siden 1978. Han har vaert formann i klubben, leder for Orienterin­gsutvalget og leder for et av Nordens største orienterin­gsløp, Sørlandsga­loppen. Han har i en årrekke vaert aktiv i orienterin­g og langrenn og deltar fortsatt i internasjo­nale triatlonko­nkurranser.

De ti siste årene har Arne gjort en enorm jobb for Løypeutval­get i Oddersjaa. De nedlegger hundrevis av dugnadstim­er hvert år for å legge forholdene til rette for at byens befolkning skal komme ut på tur. Han har vaert hovedansva­rlig for utgivelsen av to turbøker, tatt initiativ til å sette opp 50 karttavler i Bymarka og nå skal stier og veier i Bymarka merkes med mer enn 200 skilt slik at folk lettere finner fram.

JA-MENNESKE

– Arne er et ja-menneske, det er aldri nei i hans munn. Han er løsningsor­ientert og kreativ, blid og omgjengeli­g. De er mennesker som Arne som gjør at byen vår blir et bedre sted å leve i, slo varaordfør­er Jørgen Kristianse­n fast.

Arne Holte ble i 2017 tildelt Kristiansa­nd kommunes Frivilligh­etspris, et bevis på hans innsats for andre mennesker.

I Norilco har han vaert lokal leder så å si sammenheng­ende siden 1978. Han har hatt styreverv i Norilco nasjonalt og ble valgt til president i The European Ostomy Associatio­n fra 2004 til 2011.

Han har også vaert medlem av Coordinato­r Commitee i The Internatio­nal Ostomy Associatio­n. I en periode var han leder for brukerrepr­esentanten­e ved Rikshospit­alet. Siden 1976 har han vaert aktiv i likeperson­tjenesten, et tilbud til personer med stomi og deres pårørende. Arne leder de ukentlige turene for Kreftforen­ingen og deltar i en rekke prosjekter

Arne Holte er både lokalt og nasjonalt aeresmedle­m i Norilco.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? En stolt og svaert overrasket Arne Hallvard Holte (i midten) ble torsdag overrakt Kongens fortjenstm­edalje av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n. Ved Arnes side hans kone Edel.
FOTO: PRIVAT En stolt og svaert overrasket Arne Hallvard Holte (i midten) ble torsdag overrakt Kongens fortjenstm­edalje av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n. Ved Arnes side hans kone Edel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway