Fædrelandsvennen

Strammer inn for private

Etter en storstilt etablering av private barnehager de siste årene, strammer bystyret inn. Nye barnehager skal i all hovedsak vaere eid og drevet av det offentlige.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nå skal nye barnehager i Kristiansa­nd i all hovedsak eies og drives av det offentlige. Etter en storstilt etablering av private barnehager de siste årene, vil politikern­e stramme inn.

Den nye praksisen vil kunne innebaere at private aktører som Solkollen ikke lenger får opprette nye barnehager.

– Vi har hatt som mål å etablere en eller to nye barnehager i Kristiansa­nd. Det er det etterspørs­el etter. Barn vokser opp uten kunnskap om den kristne kulturarve­n, og vi blir kontaktet av foreldre som ønsker et tilbud, sier Lasse Rosten, ansvarlig for Solkollen-barnehagen­e i Laeringsve­rkstedet.

Solkollen var før eid av Filadalefi­a og har bygd ut en betydelig del av de private barnehagen­e i Kristiansa­nd.

– Hvis politikern­e ønsker et variert tilbud og et variert arbeidsmar­ked, må de fortsette det gode samarbeide­t som har vaert med de private, sier Rosten.

STRAMMER INN

Men nå kan det bli vanskelige­re for Solkollen og andre private. Partiene som utgjør flertallet i bystyret (Ap, MDG, Sp, SV, R, Folkelista, Uavh) har i forbindels­e med budsjettet blitt enige om at nye barnehager i hovedsak skal vaere kommunale.

– Vi er glade for at vi har kommet så langt, sier Tonje Jondahl Alvestad (SV), nestleder i oppvekstst­yret i Kristiansa­nd.

De har i flere år kjempet mot det de mener er et altfor stort innslag av private barnehager.

– Vår bekymring gjelder de kommersiel­le barnehagen­e. Vi ser at vi bruker forferdeli­g mye penger over kommunens budsjetter på private, sier Alvestad.

Barnehagen­e kan ta utbytte av sine overskudd, og dette er en viktig grunn til at blant andre SV er så kritiske.

– Vi ser at de henter ut store penger og at arbeidsvil­kårene for de ansatte ofte er dårligere enn i de offentlige, sier hun.

UTBYGGING

Etter at retten til barnehagep­lass ble innført, er det de private som har stått for den største utbygginge­n. Rundt 60 prosent av barnehagep­lassene i Kristiansa­nd er private.

– Det er en trend med stadig flere private barnehager og det vil vi ha vekk. Jeg kan ikke se hvorfor det skal vaere noe bedre med private enn offentlige, sier Alvestad.

Hun legger til at de ikke er mot barnehager drevet av ideelle. Det er de store kjedene de er kritiske til.

– Det hentes ut profitt, og selv med ny kommunelov har vi ikke fullt innsyn, sier Alvestad.

De kommende fem årene skal det bygges to nye private barnehager i Kristiansa­nd, og begge disse vil bli realisert. Men på sikt vil altså bystyret i hovedsak bygge kommunalt.

– Vi skal ha et balansert tilbud og målsetning­en må vaere at vi på sikt kommer i naerheten av en 50/50-fordeling, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

Krfs gruppelede­r Jørgen Kristianse­n kaller den nye retningen en «bråstopp for familienes valgfrihet»

– Det framstår mer som et kommunisti­sk trekk enn den valgfrihet­en vi har lagt til grunn i dette landet. Det begynner vel å gå opp et lys for Folkelista og de tidligere medlemmene i Demokraten­e at når de setter inn partier fra ytterste venstre, er dette konsekvens­en, sier han.

VALGFRIHET

Tonje Jondhal Alvestad svarer:

– Det er da ikke noe mer valgfrihet hvis barnehagen er privat og

❞ Det framstår mer som et kommunisti­sk trekk enn den valgfrihet­en vi har lagt til grunn i dette landet. JØRGEN KRISTIANSE­N,

gruppelede­r i KRF i Kristiansa­nd

ikke offentlig. Jeg forstår rett og slett ikke hva han mener, sier Alvestad som legger til at hun ikke er mot kristne barnehager.

– Jeg er selv en tydelig kristensos­ialist og har ikke noen problemer med kristen formålspar­agraf. Når det gjelder trosfrihet, kan jeg ikke se at vår politikk skal vaere til hinder for det.

MOXNES

Lasse Rosten mener bystyret risikerer å ødelegge et godt samarbeid mellom offentlig og privat.

– Dette samarbeide­t har klart å løse et samfunnsbe­hov på en måte staten aldri hadde klart alene. Alle undersøkel­ser viser at dette er en sektor med stor brukertilf­redshet, sier Rosten.

Han mener stemningen overfor private barnehager har snudd, mye takket vaere Bjørnar Moxsnes fra Rødt som har satt saken på dagsorden.

– Men politikern­e bør bygge sine vedtak på fakta og ikke stemninger, sier han.

Jan Oddvar Skisland avviser at han er påvirket av Moxnes. Han betegner den nye politikken som en tydelig kursendrin­g, men ikke som noe forbud mot private.

– Det er ikke en kamp mot de private. Jeg er veldig opptatt av at de private utgjør en viktig del av barnehagev­irksomhete­n. Men vi ønsker et mer balansert tilbud, sier Skisland.

Han legger til at kommunen også ønsker mer styring når nye barnehager etableres og det mener han sikres best ved at de er kommunale.

 ??  ?? Laeringsve­rkstedet Solkollen har fire barnehager i Kristiansa­nd og har hatt som mål å etablere to nye. Den siste ble etablert her på Hånes der blant andre Sølvi Thams jobber.
Laeringsve­rkstedet Solkollen har fire barnehager i Kristiansa­nd og har hatt som mål å etablere to nye. Den siste ble etablert her på Hånes der blant andre Sølvi Thams jobber.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Laeringsve­rkstedet Solkollen har fire barnehager i Kristiansa­nd og har hatt som mål å etablere to nye. Den siste de har etablert ligger her på Hånes der blant andre Sølvi Thams jobber.
Laeringsve­rkstedet Solkollen har fire barnehager i Kristiansa­nd og har hatt som mål å etablere to nye. Den siste de har etablert ligger her på Hånes der blant andre Sølvi Thams jobber.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway