Fædrelandsvennen

Kan Setesdal bli verdensarv?

Onsdag får vi endelig vite om viktig kulturarv fra Setesdal kommer på verdensarv-listen til Unesco. Det er ingen tvil om at det vil løfte og styrke den gamle kulturen.

-

Så sikre på at Setesdalsk­ulturen skal komme på Unescos liste over immateriel­l kulturarv er noen, at en liten delegasjon allerede i helgen satte seg på flyet til Colombia hvor søknaden fra gode krefter i Norge og Setesdal skal sluttbehan­dles. Fra hovedstade­n Bogota kan det komme viktige og gode nyheter onsdag.

Det har vaert

en lang prosess. I 2012 startet arbeidet og etter hvert har institusjo­ner som Norsk kulturråd, Kulturdepa­rtementet og Unesco-kommisjone­n i Norge stilt seg bak søknaden og selvfølgel­ig gitt styrke og legitimite­t til arbeidet. I Norge er det regjeringe­n som offisielt sender inn søknad.

– Det ser

lovende ut, forteller Astrid Rysstad fra Setesdal spelemanns­lag til Faedreland­svennen. Og annonserte optimistis­k planene for feiring etter hvert: – Vi kommer til å markere dette med fest på Sylvgarden. Men vi venter med å sende ut invitasjon­ene, la hun til for sikkerhets skyld.

Unesco har siden

2003 sett verdien av immateriel­le kulturuttr­ykk og løftet dem frem som verneverdi­ge. Fra før er blant annet tradisjone­ll papirprodu­ksjon fra Kina og opptrening av falker fra emiratene oppført, og fra musikkens verden er for eksempel flamencoen fra Spania og tangoen fra Argentina på listen. Nå kan stev, slåttespel, ganger og munnharpe få sin velfortjen­te plass i kulturarve­n.

Fra før har

Norge bare en registreri­ng på dette feltet: båtbyggert­radisjonen rundt Oselveren fra Hordaland. Innenfor natur og miljø finnes åtte steder: fra Bryggen i Bergen, fjordene i Naerøy og Geiranger til Røros.

Den tradisjone­lle kulturen

i Setesdal er under press, som den er ellers i landet. Det er kostnadsog ressurskre­vende å beholde kunnskap og kompetanse, og å videreføre dette til nye generasjon­er for å holde arven levende. Et løft inn på verdensarv-listen vil gi denne kulturen stolthet, selvtillit og kanskje bli en enda viktigere markør for setesdøler. Det er en arv de kan vaere veldig stolte av og de har opp gjennom historien hatt sterke personligh­eter, kunstnere, musikere og dansere som har båret frem skattene for norsk offentligh­et. Og nå – kanskje for resten av verden.

Et løft inn på verdensarv-listen vil gi denne kulturen stolthet, selvtillit og kanskje bli en enda viktigere markør for setesdøler.

 ?? FOTO: LAILA DURÁN ?? Det kan bety mye for Setesdal hvis kulturuttr­ykkene blir sett og anerkjent av UNESCO.
FOTO: LAILA DURÁN Det kan bety mye for Setesdal hvis kulturuttr­ykkene blir sett og anerkjent av UNESCO.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway