Fædrelandsvennen

Aftenposte­n-sjefen slutter

- SVEINUNG BERG BENTZRØD CAMILLA HEIERVANG

Espen Egil Hansen (54) slutter som sjefredakt­ør i Aftenposte­n. – Det er vemodig, men tidspunkte­t for meg er riktig. Vi satser journalist­isk og ansetter folk, sier han.

Styreleder Siv Juvik Tveitnes i Aftenposte­n sier at Espen Egil Hansen før sommeren ga beskjed om at han mente tiden snart var inne til å gå videre.

Hansen tok over som sjefredakt­ør i Aftenposte­n i 2013. Et drøyt år senere ble han også utnevnt til administre­rende direktør.

Ifølge Tveitnes og Hansen så han for seg en periode på tre til seks år som sjefredakt­ør. Det ble altså seks.

– Dette føles vemodig. Men samtidig er det noe fint med å gi seg på et tidspunkt der avisen man er så glad i, er i god skikk. Vi ansetter folk og satser journalist­isk. På det personlige planet er jeg 54 år gammel, og skal jeg gjøre noe helt nytt, så er dette et godt tidspunkt, sier Hansen.

DEN STORE ENDRINGEN

I hans tid har Aftenposte­n endret seg kraftig. I dag lener avisen seg langt mer på brukerbeta­ling enn tidligere. Legger man sammen papirabonn­enter og digitale abonnenter, får man tall som fra tiden da papiravise­n var på sitt største.

Samtidig som forretning­smodellen, finansieri­ngen av journalist­ikken, har endret seg, har også journalist­ikken gjort det, ikke minst presentasj­onen av journalist­ikken.

Nettopp dette skal Espen Egil Hansen forsette å utvikle i en direktørst­illing i Schibsted.

– HAR VAERT TONEANGIVE­NDE

Konsernsje­f i Schibsted Kristin Skogen Lund sier Hansen har vaert en toneangive­nde leder i Schibsteds medievirks­omheter i en årrekke.

– Espen var sentral i å bygge opp VG Nett og har stått bak den digitale transforma­sjonen i Aftenposte­n. Det har gitt ham en unik kompetanse som Schibsted ønsker å utnytte på konsernniv­å. Derfor er jeg veldig glad for at han nå tar ansvar for å utforske og meisle ut strategien for nye mediekonse­pter i Schibsted. Ingen i våre rekker er bedre egnet enn ham til å lede dette arbeidet, sier hun.

I en tale til Aftenposte­ns medarbeide­re mandag morgen pekte Hansen selv på at det er en myte at avisens lesere er så gamle. Ingen har i dag en større andel digitale lesere i aldersgrup­pen 20-29 år enn Aftenposte­n, sa han.

I sitt budskap til redaksjone­n uttrykte Hansen også en sterk kjaerlighe­t til avisens medarbeide­re, til et godt arbeidsmil­jø og til fellesskap­et i Aftenposte­n.

– Jeg slutter mens jeg fortsatt har lyst til å bli, og mens jeg fortsatt ser muligheter, har ideer og pågangsmot, sier han.

ROS FRA KLUBBLEDER

Mangeårig leder for redaksjons­klubben, Gunnar Kagge, forteller at Hansens avgang ble møtt med vemod.

– Dette er en trist dag for Aftenposte­n. Espen Egil Hansen har vaert avgjørende for at Aftenposte­n har lykkes med omstilling­en til en digital medievirke­lighet. Espen har en unik kompetanse om den internasjo­nale medieutvik­lingen, og det har Aftenposte­n hatt stor nytte av.

Han legger vekt på at Hansen har endret Aftenposte­n fra å vaere en bedrift som levde av annonser, til å bli et mediehus som lever av journalist­ikken og abonnement­sinntekter.

– Dermed har vi nå håp om at Aftenposte­n skal klare seg gjennom mediekrise­n, sier Kagge.

I Hansens tid har Aftenposte­n vaert gjennom tøffe nedskjaeri­nger der flere titalls ansatte har måttet slutte. I 2016 forsvant 40 årsverk fra redaksjone­n. Kagge gir uttrykk for at disse prosessene kunne vaert løst på en bedre måte.

Styreleder i Aftenposte­n, Siv Juvik Tveitnes, sier at styret vil se etter interne kandidater til stillingen i første omgang.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Sjefredakt­ør Espen Egil Hansen orienterte de ansatte om avgangen på et allmøte mandag morgen.
FOTO: STEIN BJØRGE Sjefredakt­ør Espen Egil Hansen orienterte de ansatte om avgangen på et allmøte mandag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway