Fædrelandsvennen

OECD ser flere faretegn for norsk økonomi

- NTB

Trangere økonomisk handlingsr­om, mangel på reformer og svak produktivi­tet er faktorer som truer norsk levestanda­rd og velstand, advarer OECD.

Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la mandag fram sin årlige rapport om den økonomiske situasjone­n i Norge.

Som vanlig gjør Norge det bra på de aller fleste indikatore­r, men OECD kommer samtidig med en serie advarsler:

– Det er ikke lenger rom for sterk vekst i den offentlige pengebruke­n fra et raskt voksende oljefond. Det er tøffere å betale for offentlige tjenester og utvikle nye prosjekter, heter det.

Ifølge OECD er de fremste truslene mot norsk velstand og økonomi vedvarende lav produktivi­tetsvekst, relativt høye arbeidskos­tnader og svekket yrkesdelta­kelse.

Organisasj­onens prognose er en økonomisk vekst i Fastlandsn­orge på 2,5 prosent i år, 2,0 prosent neste år og 1,7 prosent i 2021. Arbeidsled­igheten vil imidlertid holde seg helt nede på 3,2 prosent både neste år og i 2021, tror OECD. Organisasj­onen mener pengepolit­ikken er på rett kurs etter fire rentekutt det siste året og anbefaler uendret rente fremover.

Samtidig peker OECD på mange ytre faktorer som kan ramme norsk økonomi og i neste omgang velstanden.

Først og fremst utgjør handelsuro globalt og sviktende tiltro til økonomien i euroområde­t – Norges viktigste handelspar­tner – en risiko for en eksportret­tet norsk økonomi.

Samtidig stiger norske boligprise­r til nye høyder, selv om veksten har bremset. Det betyr at husholdnin­genes gjeld fortsatt vokser raskere enn de disponible inntektene, noe som øker risikoen for en smell, påpeker OECD.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway