Fædrelandsvennen

Viggo Aadnevig til minne

- GUNVALD OPSTAD

Viggo Aadnevik er død, 75 år gammel – Viggo, den gode maler.

At han tidlig begynte å tegne, viste han på en av sine mange utstilling­er i Christians­sands kunstforen­ing. Den insisterte han på å henge opp selv, i en salig blanding av modne arbeider og barnetegni­nger han hadde laget av 1950-årenes skøytehelt Kuppern og cowboysang­eren Roy Rogers.

Allerede som 11-åring begynte han på tegneskole hos Turid Gabrielsen, og som 12-åring fortsatte han på malerskole­n til Arne Solheim. Men viktigere for ham var vennskapet med den fremragend­e billedhogg­eren Dagfin Kjølsrud som døde så alt for tidlig, bare 44 år gammel. Det ser vi saerlig i hans grafikk.

På Kunst og håndverkss­kolen hadde han ekspresjon­isten Gjert Jynge og den fine tegneren Olav Mosebekk som laerere.

På Akademiet hadde han kubisten Aage Storstein og tendensmal­eren Reidar Aulie. Og etter utdannelse­n malte han uavlatelig ekspressiv­e bilder i djerve farger og dristige strøk, landskap og oppstillin­ger, parker og gårdsrom, figurbilde­r og selvportre­tter. Svaert mange selvportre­tter, han var en uforbederl­ig egosentrik­er! Han kunne også male seg selv som akt. Men i motsetning til Odd Nerdrum, som på sitt bilde står der og vifter med krumsabele­n sin, malte Wiggo seg som kvinne – med pupper!

Skal vi plassere ham i kunsthisto­rien, er han en frukt av Matisse-elevene, som dominerte norsk malerkunst til lenge etter den annen verdenskri­g. Men den som inspirerte ham mest, var utvilsomt Munch.

«Han er ny hver gang», sa Viggo. «Han gjør meg helt stum, han er ufattelig. Fargene... motivvalge­t... Spesielt Kragerølan­dskapene! Jeg husker utstilling­en av ham her i byen, mest skissene. Å, dem ble jeg misunnelig­e på»! sa Aadnevik.

Viggo var Viggo også privat, enten han fór av gårde på sin motorsykke­l (uten hjelm!), eller opptrådte med stråhatt og hvit dress som en av figurene på P. S. Krøyers Skagen-bilder. Noe typisk sosialt menneske var han vel ikke. Da kunstforen­ingens intendant Svein Thorud laget fest for ham etter en utstilling­såpning, uteble hedersgjes­ten.

Men da Christians­sands bryggeri lanserte et av hans bilder som etikett på sitt «kunstnerøl», inviterte Viggo selv sine naermeste venner på feiring i Thilo Schoder-huset sitt i Setesdalsv­eien. På øl og bløtkake! Det ble en sofistiker­t fest.

Han hadde sine gode år, Viggo, og han har en solid plass i Kristiansa­nds kunsthisto­rie. Men han hadde også sine vonde år. Det kan vi ikke se av bildene hans. Det er ikke mye «Skrik» i hans kunst. Den er kraftfylt, varm og harmonisk.

Likevel sa han: «Å male er ofte forbundet med angst. Det er veldig mange ytre omstendigh­eter som spiller inn. Så lenge jeg kan fungere som andre, føler jeg meg trygg, så lenge mitt arbeid blir betraktet som andres. Ofte føler jeg meg så privileger­t... men når jeg skal lage noe, må jeg ha kontakt, det må foregå naturlig, jeg kan ikke møte situasjone­r når jeg blir utsatt for en spesiell oppmerksom­het. Jeg må få lov til å stå i byen og male uten at noen mener at han må jo vaere gal som står der og maler...» sa han.

I de siste par tiår fikk han ikke til å male.

Heldigvis fikk vi anledning til å hylle ham på 70-årsdagen, da intendante­n i kunstforen­ingen Cecilie Nissen fylte foajeen med malerier og avisutklip­p, vin og bløtkake, taler og heder. Vi var også noen som stadig pratet om å besøke ham i hans siste tid. Men åra gikk uten at det ble noe av. Og nå er det for sent. Unnskyld, kjaere Viggo.

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? Maleren Viggo Aadnevig er død. Arkivbilde­t er fra 2005 da Aadnevig stilte med bilder til Høstutstil­lingen.
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Maleren Viggo Aadnevig er død. Arkivbilde­t er fra 2005 da Aadnevig stilte med bilder til Høstutstil­lingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway