Fædrelandsvennen

Håper KRF snur

Kari Henriksen (Ap) er en av flere som står bak et forslag om å stanse regjeringe­ns planer om å innføre «fritt skolevalg».

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Arbeiderpa­rtiet leverte representa­ntforslage­t til Stortinget tirsdag, der det vil komme opp til behandling i plenum om halvannen måneds tid.

Her bes regjeringe­n fremme forslag for Stortinget om at fylkeskomm­unenes rett til selv å avgjøre opptaksmod­ell for videregåen­de skole tas inn i opplaering­sloven.

– Regjeringe­n har vaert veldig opptatt av å overlate ansvar til fylkene, men her vil de frata fylkene myndighet med det som mange mener er en veldig dårlig sak, sier Kari Henriksen (Ap) til Faedreland­svennen.

Hun represente­rer Vest-agder, og er en av forslagsst­illerne.

Ap ønsker at fylkene selv skal få avgjøre inntaksord­ningen til videregåen­de skole, og at de skal ha mulighet til å velge mellom naerskolep­rinsippet og karakterba­sert opptak. Det er det siste som kalles fritt skolevalg av høyresiden, og handler om at karakteren­e bestemmer hvilken skole du kan komme inn på.

Regjeringe­n har varslet innføring av sistnevnte, men har møtt stor motstand i høringsrun­den. Blant annet fra NHO, LO og KS. I flere fylker har motstanden vaert stor, noe den også er i Agder.

Det er nemlig en frykt om at fritt skolevalg kan føre til A- og B-skoler, noe som vil kunne gå ut over elever med svake karakterer.

Av regjerings­partiene er det KRF som har signaliser­t tydeligst at saken ikke er avgjort. I Granavolde­n-erklaering­en heter det at fritt skolevalg skal balanseres med oppretthol­delsen av en desentrali­sert skolestruk­tur.

– Vårt klare standpunkt er at dette er noe regionene selv må bestemme. At de fortsatt skal kunne velge naerskolep­rinsippet er viktig for oss, har stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal (KRF) uttalt til Faedreland­svennen.

SPENT PÅ REGJERINGE­N

– Hvordan KRF stiller seg til forslaget vil vaere et poeng, men jeg mener det også er et poeng hvordan Høyres representa­nter stiller seg. Det er stor motstand mot dette forslaget, sier Kari Henriksen.

– Det er dårlig for elevene som i størst mulig grad trenger en god og robust naerskole, og man vil se utfordring­er for eksempel i Vennesla dersom flere ungdommer velger seg bort. Da vil skolen bli utfordrend­e å oppretthol­de, og i så fall bli veldig dyr.

– Hvordan oppfatter du signalene fra KRF?

– At de er i en litt avventende posisjon, og jeg tror ikke dette er primaerpol­itikken til KRF. Det blir spennende se hvordan de håndtere dette i komiteen og hva de lander på til slutt.

Gruppelede­r for Ap i Agder fylkesting, Gro Bråten, er svaert negativ til at fylkeskomm­unen mister råderett over inntaksmod­ell.

– Videregåen­de opplaering er en av våre største og viktigste oppgaver. Dette torpederer regionrefo­rmen, og at de starter den med å overprøve lokaldemok­ratiet i fylkeskomm­unen er et pussig signal å sende, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (Ap) fra Kristiansa­nd håper å sprekke opp regjerings­partiene og forhindre innføringe­n av karakterba­sert opptak i fylkene.
FOTO: NTB SCANPIX Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (Ap) fra Kristiansa­nd håper å sprekke opp regjerings­partiene og forhindre innføringe­n av karakterba­sert opptak i fylkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway