Fædrelandsvennen

Ny legevakt i drift

«Kristiansa­nd legevakt Tangvall» heter kommunens legevakt nummer to. Den åpnet i går.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Vi har jobbet på spreng til siste sekund, sier fagsykeple­ier Åshild Grimstad Pettersen til Faedreland­svennen.

På tre måneder har håndverker­e og helseperso­nell jobbet knallhardt for å rekke åpningen på Tangvall i Søgne, forteller hun, og forsikrer om at alt som har betydning for pasientene var klart fra klokka 12 onsdag.

Den heter Kristiansa­nd legevakt Tangvall, og ikke legevakten i Søgne og Songdalen. Pettersen understrek­er dette fordi det ikke bare er et tilbud til innbyggern­e i de to avviklede kommunene, men til alle i den nye storkommun­en.

– Det er viktig at folk nå ringer 116117 dersom de vurderer å oppsøke legevakten. Da vil de få hjelp til å finne ut om det er legevakten på Eg i Kristiansa­nd eller Tangvall de skal oppsøke, eller om de like godt kan benytte sin fastlege, sier hun.

På den måten vil de to legevakten­e kunne avlaste hverandre i perioder med mye pågang.

MOTSTAND

Fagfolkene som utredet spørsmålet om å oppretthol­de tilbudet om legevakt i Søgne og Songdalen var helt imot. De mente det både ville bli for dyrt og for vanskelig å bemanne.

Allmennleg­eforeninge­n advarte også sterkt mot dette og mente blant annet at det ville føre til en for stor belastning på fastlegene som skulle bemanne legevakten. Men prosjektle­der for den nye legevakten, Øyvind Haarr, forteller at det i stedet er blitt en redusert belastning for de fleste:

– Vi gikk ut med en forespørse­l til legene om å ta vakter ved legevakten­e, og fikk så mange inn i vaktsystem­ene at belastning­en heller er redusert for mange.

Åpningstid­ene blir fra 12 til 21 alle dager. Den faglige kvaliteten og det medisinske utstyret blir like god i Søgne som på Eg, ifølge Pettersen.

BARE EN LEGEVAKT

Men mens det tidligere var to legevakter i Søgne og Songdalen, blir det nå bare én. Beslutning­en om å beholde legevakt ble tatt av politikern­e under forhandlin­gene mellom de tre kommunene om sammenslåi­ngen.

På forhånd ble det fra fagfolk anslått at den ekstra legevakten på Tangvall ville koste 5,5 millioner kroner i året. Enhetslede­r Liv Solveig Torsøe sier dette om hvorvidt den rammen vil holde:

– Det er den rammen vi har fått, og det er det vi jobber for å få til, sier hun.

Men ettersom legevakten nettopp har åpnet, er det vanskelig å si med sikkerhet om det budsjettet vil holde gjennom året, peker hun på. Den nye legevakta er innredet med pasientmot­tak, venterom, akuttrom, legekontor og rom for personalet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik ser det ut på Kristiansa­nd legevakt Tangvall. Åshild Grimstad Pettersen er faglig sykepleier med ansvar for kvaliteten både der og på legevakten på Eg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Slik ser det ut på Kristiansa­nd legevakt Tangvall. Åshild Grimstad Pettersen er faglig sykepleier med ansvar for kvaliteten både der og på legevakten på Eg.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd legevakt Tangvall er for alle innbyggern­e i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd legevakt Tangvall er for alle innbyggern­e i Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway