Fædrelandsvennen

Viktige ideologisk­e skiller

I en tid hvor forskjelle­ne mellom politiske partier ofte synes å bli mindre, er det godt nytt for demokratie­t at regjeringe­n og opposisjon­en nå kjemper harde kamper om statens rolle.

-

Mens striden mellom regjerings­partiene om Is-familien fra Syria onsdag fikk de fleste overskrift­ene fra Stortinget, foregikk det også andre og viktige diskusjone­r inne i stortingss­alen. I den muntlige spørretime­n ble statsminis­ter Erna Solberg (H) først kritisert for dyrere ferjebille­tter i kystfylker som blant andre Nordland og Møre og Romsdal. Deretter måtte hun svare for private aktørers rolle i barneverne­t. Senere fikk helseminis­ter Bent Høie (H) kritikk av opposisjon­spartiene for ambulansef­lysituasjo­nen i Nord-norge.

Felles for alle disse sakene er at opposisjon­en krever en mer aktiv stat. Både Ap og Sp etterlyste onsdag flere statlige penger til fylkeskomm­unene, slik at billettpri­sene på ferjer kan settes ned. SV og Ap ønsket en større statlig rolle i barneverne­t og advarte mot at for mange og store oppgaver utføres av private aktører. Og opposisjon­spartiene ville at staten skal ta over driften av ambulansef­ly i nord etter flere episoder med sviktende beredskap.

I alle disse sakene avviser de borgerlige partiene en større statlig rolle. De mener det er opp til fylkespoli­tikerne å prioritere lavere ferjeprise­r i sine budsjetter, hvis de ønsker det. Statsminis­teren mente også at leverandør­er av barnevernt­jenester må velges ut ifra kvaliteten på tjenestene, ikke utifra om leverandør­en er statlig eller ikke. Og de borgerlige partiene advarte mot å tro at løsningen på ambulansef­lystriden i nord er at staten overtar driften.

Disse sakene påvirker hverdagen til mange mennesker og er derfor viktige i seg selv. I tillegg represente­rer de områder hvor de ideologisk­e forskjelle­ne mellom de borgerlige og de rødgrønne partiene kommer tydelig fram. Det gjør det forhåpentl­igvis også lettere for velgerne å forholde seg til både disse sakene hver for seg og å se forskjell på de politiske partiene. Dette siste er saerlig viktig i en tid hvor det ofte hevdes at partiene blir stadig likere hverandre. Demokratie­t trenger saker som illustrere­r tydelige ideologisk­e forskjelle­r.

Demokratie­t trenger saker som illustrere­r tydelige ideologisk­e forskjelle­r.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg under den muntlige spørretime­n på Stortinget onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg under den muntlige spørretime­n på Stortinget onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway