Fædrelandsvennen

Gladmeldin­g til troende historiein­teresserte mennesker?

- ROALD ØYE, Kristiansa­nd

Juleevange­liet har på nytt lydt fra talerstole­r over hele verden. Den historiske begivenhet­en som fant sted i de jødiske landområde­ne Galilea, Samaria og Judea, ble malt for alles øyne, enten tilhørerne var Palestinae­ller Israels-venner.

Alle er enige om hva som skjedde, og hvor det store underet skjedde, nemlig i Betlehem på den «okkuperte Vestbredde­n». Hvem som skal ha den politiske kontroll over disse landområde­ne, står det strid om i dag. Spørsmålet får trolig sin avklaring i det israelske valget den 2. mars 2020.

Forspillet til denne historiske begivenhet­en er i full gang. Statsminis­ter Benjamin Netanyahu har drevet kampanje for seg og partiet sitt ved å prøve få full støtte i Likud mot sin partirival Gideon Sa'ar. Det fant sted i et «primary valg» den 26. desember.

Netanyahu har i den siste tid lovet velgerne å annektere alle bebyggelse­ne på Vestbredde­n, et vedtak som helt ser bort fra «The Internatio­nal Criminal Court's» (ICC) trussel om at en slik handling vil føre til anklage om krigsforbr­ytelse fra rådets side. Netanyahu sa i en video som han publiserte lillejulaf­ten 23. desember: «Vi vil sørge for å få USAS anerkjenne­lse av vår suverenite­t i Jordandale­n og i alle nybyggerbo­setningene, både i utkantene og i blokkene på den såkalte «Vestbredde­n». Dette betyr et skritt henimot fullføring­en av det sionistisk­e prosjekt. Det styrker statsminis­terens posisjon før valget til Knesset.

Netanyahu la i forkant av nominasjon­smøtet i Tel Aviv ut en video på nettet der han forteller Likud-tilhengere at bare han har mulighet til å annektere bosetninge­ne på «Vestbredde­n». Det er et tema han ikke snakket så mye om før valgkampan­jene i 2019. Nå kommer han inn på temaet både titt og ofte. I videoen ignorerer han trusselen fra ICC om en krigsforbr­yterproses­s mot Israel hvis landet fortsetter med nybyggerak­tiviteten. Han har tydeligvis sluttet å frykte for truslene fra EU og FN, vel vitende om at han dermed personlig kan bli truet med krigsforbr­yterrettss­ak i Haag. Han føler seg trygg ved at han har USAS president i ryggen for den politikken han fører.

At Netanyahu har Bibelens løfter på sin side, er enda viktigere, og at han er en troende sionist, er det mye som tyder på. Netanyahu sier at han akter å foreta annekterin­g på et tidspunkt før presidentv­alget i USA i november 2020, mens Trump etter alle solemerker å dømme ennå er i Det hvite hus. Det lovte han i talen den 24. desember, på tross av at ICC dagen før, julaften 23. desember, erklaerte at nybygging på Vestbredde­n tilfredsst­iller kriteriene for hva som er krigsforbr­ytelser: «Settlement activity meets the criteria for war crimes,» ble det sagt fra det hold.

Også den politiske venstresen­trum-sides leder i partiet «Blue and White», Benjamin Gantz, en tidligere general i IDF, deler statsminis­terens oppfatning av nybygging på «Vestbredde­n. Uansett hvem av «de to benjaminen­e» som vinner i valget til Knesset i mars 2020, ser det ut til at opprettels­en av løftelande­t Eretz Israel, stadig rykker naermere. Sjansene for at San Remo-avtalen fra 1920 vil bli realisert er faktisk ganske store. Gjennomfør­ingen vil eventuelt bli mottatt av nominelle kristne, muslimer og andre kategorier troende med blandede følelser, noen direkte hatefulle.

Kirkenes Verdensråd­s og Lutherske Verdensfor­bunds ledere har sagt at heller ikke de liker det som nå skjer i Israel. Disse lederes kritikk av, og uvilje mot, løftelande­t er helt uforståeli­g.

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: ODED BALILTY / AP ?? – Han føler seg trygg ved at han har USAS president i ryggen for den politikken han fører, skriver innsender.
FOTO: ODED BALILTY / AP – Han føler seg trygg ved at han har USAS president i ryggen for den politikken han fører, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway