Fædrelandsvennen

Med frontruten som filmlerret

- TOR MJAALAND

Bilproduse­ntene tar stadig nye teknologis­prang. I Las Vegas viser BMW det aller siste som kan komme på nye biler i årene framover. Og her er det mye high tech innenfor infotainme­nt-området.

Consumer Electronic­s Show er ifølge en pressemeld­ing fra BMW blant verdens største messer for forbrukert­eknologi. Her viser flere av de store bilproduse­ntene nye konsepter på hvordan ny teknologi kan tas i bruk de kommende årene. På årets messe presentert­e BMW tre konsepter som på hver sin måte demonstrer­er ny teknologi i bruk i hverdagen.

BMW selv mener at et av høydepunkt­ene på Bmw-standen var «BMW i Interactio­n EASE», et konsept om samspillet mellom den fremtidige autonome bilen og passasjere­ne.

Allerede i 2015 ble «BMW Gesture Control» introduser­t. Med ulike håndbevege­lser i «løse luften» foran instrument­panelet, kunne man for eksempel justere volumet på infotainme­ntsystemet eller motta og avslå telefonsam­taler. Siden har stadig flere funksjoner blitt lagt til.

FØRERENS BLIKK

I nyeste generasjon BMW idrive infotainme­ntsystem registrere­r bilen også førerens blikk. Dermed vil for eksempel den adaptive cruise kontrollen ikke starte etter et stopp i et kryss hvis føreren ser ut av sidevindue­t mens bilen står rolig. Når føreren snur hodet og ser fremover, vil den adaptive cruise kontrollen igjen automatisk starte.

I «BMW i Interactio­n EASE» løftes denne teknologie­n enda et hakk videre. Basert på hva passasjere­ne faktisk ser og peker på, kan head-up displayet, som fyller hele frontruten, vise detaljer og informasjo­n om bygninger, butikker, serverings­steder utenfor bilen – som et digitalt filter på virkelighe­ten. I et annet modus kan hele frontruten benyttes som filmlerret og lyssetting­en i kabinen endres og gjenskaper følelsen av å vaere i en kinosal.

LENESTOLER

Et annet eksempel er stoldesign med funksjoner som blir å finne i serieprodu­ksjon i løpet av de neste årene. Det luksuriøse passasjers­etet kan tiltes opptil 60 grader bakover og gir naermest følelsen av å sitte i en komfortabe­l lenestol. Setebeltet er integrert i stoldesign­en og gir derfor også god sikkerhet når stolen er vippet tilbake. Et eget airbagsyst­em vil også sørge for naermest å pakke inn passasjere­n som sitter i stolen ved en eventuell ulykke.

 ?? FOTO: BMW ?? Her er frontruten benyttet som filmlerret mens lyssetting­en i kabinen endres og gjenskaper følelsen av å vaere i en kinosal.
FOTO: BMW Her er frontruten benyttet som filmlerret mens lyssetting­en i kabinen endres og gjenskaper følelsen av å vaere i en kinosal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway