Fædrelandsvennen

Skoda med i elbil-kappløpet

«Endelig», sier nok Skoda-selgerne og gleder seg over at de er blitt med på elbilkappl­øpet. Mens bilkjøpern­e kan smile minst like bredt når de får en bra utstyrt elbil til 185.000 kroner.

- TEKST: TOR MJAALAND

Skoda har klart det mange forståsegp­åere har sagt er umulig, nemlig å holde høyt salg av dieselbile­r mens elbilene har flommet over landet. Diesel-octavia ble fjerde mest solgte bilmodell i Kristiansa­nd i 2019.

Men i 2020 er det duket for elbiler også fra den tsjekkiske bilproduse­nten. Og de starter i god Skoda-ånd og tradisjon, med mye bil for pengene. Mens mange venter på den mye omtalte suv-en, som kommer i andre halvår, er lille Citigo e iv kommet til Sørlandet.

«ØKONOMISJE­FENS» VALG

Bilen kommer i to utstyrsver­sjoner, Ambition og Style med rundt 15.000 kroner prisforskj­ell i førstnevnt­es favør. For de fleste som trenger en fornuftig elbil og fortsatt ønsker en sunn familieøko­nomi, vil Ambition vaere tilstrekke­lig. Da får du en lettkjørt og kjapp elbil med OK plass til fire personer og to, tre store bager i bagasjerom­met på 250 liter.

Så hvorfor betale minst 100.000 kroner mer for en litt mer påkostet elbil når den likevel er bil nummer to i familien? Et naturlig spørsmål for «økonomisje­fen i husstanden å stille seg.

TRILLINGEN­E

La det også vaere sagt at Citigo e iv ikke er alene som elbil i Volkswagen-familien i dette segmentet. De litt uekte trillingen­e E-UP fra

Volkswagen, Mii fra Seat og Citigo e iv er nesten identiske biler, uten store prisforskj­eller. Seat Mii, som du handler på nettet, koster omtrent det samme som Skoda-utgaven, mens Volkswagen­s utgave er noen tusenlappe­r dyrere. Så her er det duket for et skikkelig familieopp­gjør framover.

Da e-up kom på markedet, var det med beskjedne 18 kwt batteri og realistisk kjørelengd­e ikke så mye over ti mil. Nå har alle tre fått batteri på 36,8 kwt og oppgitt kjørelengd­e på 260 kilometer.

NOK REKKEVIDDE

Etter noen timer bak rattet i Citigo e-iv mener vi det er realistisk. Ja, er du av den superøkono­miske typen, velger kjøremodus «eco +» og altså tåler å sitte i en kald bil med redusert motorkraft, burde 30 mil også vaere innen rekkevidde.

Det er kanskje ikke så viktig, for de fleste vil ha både de opprinneli­ge 82 hestekreft­ene til disposisjo­n og ikke redusere på komforten. Du har likevel mer enn tilstrekke­lig rekkevidde til den daglige kjøringen og trenger ikke vaere på konstant jakt etter ladestasjo­ner. For å få noen ekstra kilometer, kan du vippe girspaken til siden og justere regenereri­ngen i fire trinn, pluss fri rulling.

Hva får du så for 185.00 kroner om du går til Skoda for å handle elbil?

Først og fremst en praktisk, lettkjørt og kjappis av en elbil. Kjappheten

merker du nok mest fra stilleståe­nde posisjon til 70–80 km/t, men hverken bil eller fører mistrives på motorvei i 100 km/t og litt til.

RIMELIG BILHOLD

Citigo e iv er behagelig stillegåen­de og er utstyrt med for eksempel lane assist som holder deg på veien om du trenger hjelp til det, og city brake, noe Volkswagen-kon

sernet var først med i småbilsegm­entet. For den oppgitte prisen får du både treårig serviceavt­ale og vinterdekk med på kjøpet.

At en bil i denne prisklasse­n har en del rimelig hardplast i interiøret, må du vel regne med. Vi satt godt i førersetet, men setene er ikke akkurat av det aller tykkeste slaget. Bilen har led kjørelys men halogen hovedlys. Sistnevnte skulle gjerne vaert oppgradert til for eksempel xenon-lys.

Konklusjon­en må bli at Skoda Citigo e iv er eksempelet på at bilhold ikke trenger vaert kostbart. Dersom du ikke venter for lenge og får med deg de mange fordelene elbilene fortsatt har i Norge, og kan glemme økende bensin og oljepriser, vil vi tro at humøret er på topp også etter noen tusen kilometer elkjøring. I for eksempel en elektrisk Skoda.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her er Skodas første elbil, Citigo e iv. Med en pris på ca 185.000 kroner er den blant de aller billigste elbilene på markedet.
FOTO: TOR MJAALAND Her er Skodas første elbil, Citigo e iv. Med en pris på ca 185.000 kroner er den blant de aller billigste elbilene på markedet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Vi var fornøyd med forsetene. Men de er ikke akkurat av det tykkeste slaget.
FOTO: TOR MJAALAND Vi var fornøyd med forsetene. Men de er ikke akkurat av det tykkeste slaget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway