Fædrelandsvennen

Lavere vannstand enn fryktet

Ekstremvae­ret «Didrik» er over og vannstande­n var onsdag morgen i ferd med å gå ned. Her er meteorolog­ens oppsummeri­ng etter stormfloen.

- TEKST: CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST: ARILD SANDVIK arild.sandvik@fvn.no

Meteorolog­ens oversikt onsdag morgen viste at den totale vannstande­n, som ble målt i natt, var 133 centimeter ved målestasjo­nen på Tregde i Mandal.

– Når det gjelder målestasjo­nen i området, som ligger på Tregde, har det vaert litt lavere vannstand enn det som er kriteriet for rødt farevarsel, sier vakthavend­e meteorolog, Martin Granerød, ved Meteorolog­isk institutt til Faedreland­svennen.

Kriteriet for rødt farevarsel ved denne målestasjo­nen er 140 centimeter.

– Vannstande­n var 133 centimeter over sjøkartnul­l, som er referansen vi bruker. For å si det litt annerledes; vi forventer at det går mellom fem og ti år før en slik hendelse oppstår igjen, sier Granerød.

– KOM TIDLIGERE

Sjøkartnul­l er referansen­ivået for dybder i sjøkart og tidevannst­abeller.

Granerød forklarer at stormfloen påvirkes av det astronomis­ke tidevannet og vaerets virkning.

– I dette tilfellet var vaerets virkning ganske avgjørende for hvor høy vannstande­n ville bli. Det ser ut som at lavtrykksp­asseringen kom noe tidligere. Dette gjorde at det maksimale utslaget av flo og vaerets virkning bommet med noen timer i forhold til hverandre, og derfor ble ikke vannstande­n enda høyere i Agder, sier meteorolog­en.

Selv om vannstande­n ble noe lavere, førte stormfloen til oversvømme­lser flere steder. Flere bolighus og restaurant­er i Mandal fikk vann inn i lokalene.

I Kristiansa­nd nådde vannstande­n toppen klokka 03.20 natt til onsdag. Da ble den totale vannstande­n målt til 134 centimeter over sjøkartnul­l.

– Det var rundt 20 centimeter mindre enn hva det ble varslet på tirsdag, sier beredskaps­sjef Sigurd Paulsen i Kristiansa­nd kommune.

HAR NÅDD TOPPEN

Tidligere denne uka sendte Meteorolog­isk institutt ut oransje farevarsel for høy vannstand i Agder. Tirsdag formiddag valgte de å oppjustere farevarsel­et til rødt. Det er den høyeste faregraden og betyr «ekstrem fare».

Ekstremvae­ret fikk navnet «Didrik».

– Vi ser på gjentaksin­tervaller og om vannstande­n går over et visst nivå når varslene blir sendt ut. Vi er i kontakt med fylkesmenn­ene i de ulike fylkene og ser på kriteriene for når vi bør sende ut et varsel, sier meteorolog­en.

Onsdag morgen konstatert­e Kristiansa­nd kommune at stormfloen gjorde mindre ut av seg en først forventet.

Områdene ved Lunde, Kjosbukta, Havnegata og brannstasj­onen var områder som ble sett på som sårbare. Kommunen var spente på om veiene i disse områdene ble oversvømte.

Beredskaps­sjef Sigurd Paulsen opplyste til Faedreland­svennen ved 05-tiden at veiene ikke ble påvirket av stormfloen.

– Vi regner at vi nådde toppen klokka 04, og det stemte veldig godt overens med varselet. Jeg må si det har vaert veldig presist. Det har svømt over noen steder, men det har ikke vaert farlig eller ødeleggend­e. Heller ingen veier er berørt, sa han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Slik så det ut ved Sjøhuset i Kristiansa­nd ved 04-tiden natt til onsdag. Ifølge meteorolog­en hadde stormfloen nådd toppen rundt den tiden.
FOTO: KJETIL REITE Slik så det ut ved Sjøhuset i Kristiansa­nd ved 04-tiden natt til onsdag. Ifølge meteorolog­en hadde stormfloen nådd toppen rundt den tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway