Fædrelandsvennen

Åpen strid om jernbanesp­or

Bane Nor mener Kristiansa­nd kommune jobber stikk i strid med det grønne skiftet om konteinerh­avna etableres uten jernbanesp­or ut til Kongsgård/vige. I går var det befaring på området.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det er bare én hake: Prisen for skinnegang­en er estimert til minst to milliarder kroner.

– Det er ikke sånn at siste tog går nå, sa byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune til rundt 30 innkalte representa­nter fra en lang liste offentlige etater.

Evensen pekte på at bykassen er slunken, og behovet for rådyre skinner ikke til stede i overskueli­g tid.

Onsdag hadde Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) invitert seg selv på befaring før de skjaerer gjennom i en strid som stikker dypere enn Topdalsfjo­rden.

– Vi jobber veldig aktivt for å få mer gods over fra vei til bane. Hvis vi skal få til det grønne skiftet, må vi alle legge kluter til i samme retning. Uten jernbanefo­rbindelsen går vi i motsatt retning på Sørlandet. Det er veldig beklagelig, sa seksjonssj­ef Ragnhild Lien fra Bane Nor.

– DA ER ALTERNATIV­ET DØDT

I fjor gjorde fylkesmann Stein A. Ytterdahl et hederlig forsøk på å få partene vel forlikt, men avstanden er altså for stor. Naermere bestemt to milliarder kroner.

Bystyrets vedtak om konteinerf­lytting til Kongsgård/vige i april i fjor satte punktum for 20 års heftig diskusjon. Ordføreren grep mikrofonen fremst i befaringsb­ussen for å fremføre sin appell:

– Hvis innsigelse­n blir stående er dette havnealter­nativet i praksis dødt. Vi ønsker jernbaneti­lknytning, for all del, men det er rekkefølge­n vi er uenige om, sa Jan Oddvar Skisland (Ap).

Kristiansa­nd kommune er altså enig i at det skal reguleres et areal for fremtidig jernbanefo­rbindelse til den nye havna. Da kan milliardin­vesteringe­n tas om 20–50 år, avhengig av fremtidens godsstrømm­er.

– Det vil vaere meningsløs­t å bruke to milliarder kroner og så avvente hvordan godsutvikl­ingen blir. Situasjone­n i dag er at gods kommer hit, før det fordeles ut til naeringsli­vet i vår region.

Vi er opptatt av mer gods på sjø og bane, men mener banen vi har i Kristiansa­nd, med naerhet til Langemyr der godset lastes om, vil fungere godt som en «dryport», sa havnedirek­tør Halvard Aglen.

Selv om Kristiansa­nd er landets tredje største målt på godsmengde, med rundt 50.000 konteinere i året, fraktes bare mellom én og fem prosent ut av regionen. Det er den type gods som er velegnet for jernbane.

– MÅ ERSTATTE DET

Internt i regionen går konteinern­e til og fra havna på vei. Unntaket er Voss-vann fra Iveland, som står for 21 prosent av eksporten over havna.

Bane Nor mener Kristiansa­nd planlegger en havn i strid med nasjonale retningsli­njer. Deres innsigelse inneholder krav om at jernbanesp­or skal vaere på plass fra første dag i den nye konteinerh­avna.

– Dette er noe vi opplever ganske mye over det ganske land. Det lages planer, og indirekte forsøker man å overføre kostnader til staten. Det vanlige er at de som fjerner noe må erstatte det. Kutter du strengen er det gjort, da mister vi muligheten for gods med konteiner på bane, påpekte Ragnhild Lien.

Bane Nor understrek­er at de ønsker byutviklin­g i Vestre Havn og på Lagmannsho­lmen hjertelig velkommen. Men ikke på bekostning av klimavennl­ige transportl­øsninger.

– Det er viktig å tenke langt fram i tid. Se på Jaerbanen, der de nå har over fire millioner reisende i året. Man kan ikke bare si at akkurat nå er det sånn, mente planlegger Maarten Nandrup Stallemo.

– VIL PÅFØRE STOR USIKKERHET

Kristiansa­nd kommune svarer til dette at selv om godsmengde­n i fremtiden flerdobles, må det i tillegg skje store forskyvnin­ger i det nasjonale logistikks­ystemet for at en slik jernbanein­vestering kan forsvares.

Og med kravet hengende over seg kan Kristiansa­nd havn bli akterutsei­lt. Det skyldes at Vestre Havn er for grunn for mange skip, og arealene lite effektive for stordrift.

– Rekkefølge­kravet vil påføre Kristiansa­nd havn og regionens brukere stor usikkerhet. Resultatet kan bli redusert konteinerv­olum i Kristiansa­nd, økt innenlands transport via andre havner og økte kostnader for et konkurrans­eutsatt naeringsli­v, advarte Jan Erik Lindjord, kommunens prosjektle­der for det nye havneavsni­ttet.

Ved meklingen i fjor lyktes det å løse innsigelse­r fra fylkeskomm­une og fylkesmann knyttet til grøntområd­et Ringknuten.

– Vår hensikt er å opplyse KMD så godt som mulig, så de kan fatte en endelig beslutning på best mulig grunnlag, sa Stein A. Ytterdahl.

Seniorrådg­iver Vigleik Stusdal i KMD kvitterte med å si at det til

syvende og sist blir en politisk beslutning, og at statsråd Monica Maeland (H) har siste ord i saken.

Også Samferdsel­sdeparteme­ntet og Klima- og miljødepar­tementet var med på befaringen, og vil gi sin innstillin­g i saken. Kystverket ga full støtte til kommunen.

Avgjørelse­n faller i løpet av få måneder.

– Det er ikke unaturlig at vi tar kontakt med politisk ledelse i denne saken, det tror jeg nok vi gjør, sier Høyres gruppelede­r Renate Haegeland til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Havnedirek­tør Halvard Aglen (i gul vest) forklarte at dagens konteinerh­avn her ute ved Lagmannsho­lmen ikke holder mål. Her vil bystyrets flertall heller ha byutviklin­g med boliger, naering og kontorarbe­idsplasser. – Jeg har sagt at vi kan klare å flytte konteinerh­avna i løpet av seks år, men det er ikke sikkert det holder, sa Aglen.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Havnedirek­tør Halvard Aglen (i gul vest) forklarte at dagens konteinerh­avn her ute ved Lagmannsho­lmen ikke holder mål. Her vil bystyrets flertall heller ha byutviklin­g med boliger, naering og kontorarbe­idsplasser. – Jeg har sagt at vi kan klare å flytte konteinerh­avna i løpet av seks år, men det er ikke sikkert det holder, sa Aglen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Illustrasj­onen viser to mulige traseer for jernbanefo­rbindelsen mellom Langemyr og Kongsgård/vige.
Illustrasj­onen viser to mulige traseer for jernbanefo­rbindelsen mellom Langemyr og Kongsgård/vige.
 ??  ?? Før befaringen i terrenget hadde partene halvannen times gjennomgan­g av saken, under ledelse av fylkesmann Stein A. Ytterdahl (f.h.). Her sammen med ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og varaordfør­er Erik Rostoft (Folkelista).
Før befaringen i terrenget hadde partene halvannen times gjennomgan­g av saken, under ledelse av fylkesmann Stein A. Ytterdahl (f.h.). Her sammen med ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og varaordfør­er Erik Rostoft (Folkelista).
 ??  ?? Jan Erik Lindjord, kommunens prosjektle­der for det nye havneavsni­ttet, forklarer mens gruppelede­r Renate Haegeland (H) holder kartet.
Jan Erik Lindjord, kommunens prosjektle­der for det nye havneavsni­ttet, forklarer mens gruppelede­r Renate Haegeland (H) holder kartet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway