Fædrelandsvennen

KRF fikk aller mest «tyn» da stortingsf­lertallet stemte mot å hente Is-familien hjem i høst.

Nå har partiet fått gjennomsla­g i regjeringe­n. Men risikerer nok en gang å havne i skyggen av Frp.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Tirsdag ettermidda­g kom meldingen som Krfs ledende politikere er blant de som har jobbet aller hardest for: Norge henter hjem Is-kvinnen fra Al Hol-leiren i Syria med de to barna, den ene skal vaere alvorlig syk.

● Men denne meldingen ble etterfulgt av en annen melding: Frp tok dissens i regjeringe­n. Det er et svaert sterkt virkemidde­l. Og brukes bare i ekstraordi­naere saker, for å markere sterk misnøye og uenighet med en beslutning.

● Hvor sterk misnøyen i Frp er, framgikk av en pressmeldi­ng med sitater fra nestleder Sylvi Listhaug: «Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.»

● Selv til Listhaug å vaere, er dette en sterk anklage. Men hun oppnår trolig den ønskede effekten: Å vise partiets kjernevelg­ere at partiet ikke stiller seg bak regjeringe­ns beslutning. Dette poenget understrek­es ytterliger­e av de ulike fylkeslede­rne som utover onsdagen mente at saken er så viktig at Frp bør gå ut av regjeringe­n.

● Ved å bruke så sterke ord bidrar både Listhaug og fylkeslede­rne trolig også til at det er dette debatten i dagene framover vil handle om.de som nok mer enn noen andre hadde håpet på en annen debatt, er KRF. Partiet led seg gjennom debatten og avstemning­en i Stortinget i oktober. Der MDG fremmet forslag om at det skulle skje, som nå er i ferd med å skje: At familien på tre skulle hentes tilbake til Norge.

● Et stort flertall stemte mot. Men KRF stemte mot noe de egentlig var for, fordi de var bundet av regjerings­deltakelse­n. Og partiets argumentas­jon om at det arbeidet internt i den samme regjeringe­n for å få til en tilsvarend­e løsning, druknet i kritikken.

● Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, blinket ut nettopp KRF blant partiene som sikret flertall mot MDGS forslag: «KRF har sagt at de vil hente hjem både mor og begge barna. Men når det kommer til avstemning, svarer de at de likevel ikke vil gjøre det. Med den konsekvens at gutten innen kort sikt kan miste livet», sa han til VG.

● Nå kan KRF med stor troverdigh­et, sammen med Venstre, ta aeren for å ha snudd regjeringe­n. De to partiene har lenge argumenter­t for at humanitaer­e hensyn bør veie tyngst, og at både barn og deres mødre bør hentes til Norge. De to store regjerings­partiene var imot.

● I juni ble riktignok fem foreldrelø­se barn transporte­rt til Norge. Men statsminis­ter Erna Solberg slo fast at dette ikke skulle gjelde for voksne. «Vi er bekymret for alle barna, men vi har sagt at slik situasjone­n er nå, så er det ikke er aktuelt å hente ut mødrene. De som sier at vi bør hente hjem alle barna, bør si noe om de mener at vi skal hente Is-kvinnene også», sa statsminis­teren til VG.

● Nå har hennes regjering snudd, i denne konkrete saken.

● Det skulle nok KRF gjerne fått anerkjenne­lse for i det offentlige ordskiftet. Men Kjell Ingolf Ropstads parti risikerer nok en gang å havne i skyggen av Sylvi Listhaugs Frp.

Selv til Listhaug å vaere, er dette en sterk anklage.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En norsk kvinne og hennes to barn hentes nå hjem fra Al Hol-leiren i Syria.
FOTO: NTB SCANPIX En norsk kvinne og hennes to barn hentes nå hjem fra Al Hol-leiren i Syria.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway