Fædrelandsvennen

Styret varsler mulig konkurs

«Dersom styret ikke lykkes med å kapitalise­re Norsk Hummer AS (...) innen utgangen av mars 2020 vil selskapet måtte begjaere oppbud».

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Slik lyder litt av innkalling­en til en ekstraordi­naer generalfor­samling i Norsk Hummer AS kommende tirsdag, 21. januar, signert styreleder Frank Glad Balchen.

DUBAI-PENGENE UTEBLIR

At det innkalles til ekstraordi­naer generalfor­samling, skyldes en erkjennels­e av at de lenge forespeile­de fem millioner euro (50 millioner kroner) fra et angivelig investerin­gsfond i Dubai, ikke kommer.

Som det heter i innkalling­en: «Interbrics General Trading LLC har ikke evnet å innbetale selskapets avtalte investerin­g på euro 5 mill. i Norsk Hummer AS».

Den samme innkalling­en er fulgt av en rekke vedlegg. Ett av dem er kopi av en invitasjon til Akhilesh Kumar Tiwari til å komme til Kristiansa­nd for å vaere med på generalfor­samlingen.

Tiwari er mannen som hele veien har opptrådt på vegne av det angivelige Interbrics-fondet.

Invitasjon­en til Kristiansa­nd er signert av styremedle­m Arne Tyssø på vegne av Norsk Hummer.

PENGER TIL TIWARI

I brevet fra Tyssø til Tiwari står det avslutning­svis at «Hvis du ikke har anledning til å komme, kan du vennligst sende oss dokumenter som bekrefter at Norsk Hummers lån, NOK 930.000, nå blir tilbakebet­alt, og også at Interbrics General Trading LLCS deltagelse i den private plassering­en med EURO 5 millioner er sikret.» (Faedreland­svennens oversettel­se fra engelsk.)

De 930.000 kronene har altså gått fra Norsk Hummer til Interbrics.

EN MILLIARD EURO

Av andre vedlegg til generalfor­samling-innkalling­en fremgår det at også andre beløp har gått samme vei.

Ett av dokumenten­e er kopi av en kortsiktig låneavtale datert 18. februar 2018. Den opplyser at 500.000 AED, som betyr emiratarab­iske dirham og tilsvarer 1,21 millioner norske kroner, er lånt ut fra fire navngitte långivere i kristiansa­ndsregione­n til Interbrics ved Akhilesh Kumar Tiwari.

I tillegg til å få tilbakebet­alt det samme beløpet, skal långiverne også få én prosent av én milliard euro, altså ti millioner euro eller 100 millioner kroner. De 500.000 AED skal vaere nødvendig for å iverksette en angivelig investerin­gsavtale mellom Interbrics og Bright Trading SAGL som skal utløse utbetaling av én milliard euro.

Bright Trading SAGL viser seg å vaere et selskap registrert i den sveitsiske kantonen Tessin i 1994 og slettet i 2019. Hovedmann da var Cristian Danilo Valenzuela.

En ny avtale, datert 27. juni 2018, mellom tre Interbrics-selskaper og långiverne represente­rt ved Morten Hansen - på det tidspunkt daglig leder i Norsk Hummer – viser at tilbakebet­alingen ikke skjedde som opprinneli­g avtalt.

Faedreland­svennen har grunn til å tro at noen betaling fortsatt ikke har skjedd.

NESTEN IKKE VERDIER

Mange titalls millioner kroner har gått med i forsøket på å få til kommersiel­t lønnsomt oppdrett av hummer. Sist tilgjengel­ig årsregnska­p, for 2018, viser imidlertid at det nesten ikke finnes verdier i selskapet.

Nå arbeider styret i Norsk Hummer med en alternativ forretning­splan for å redde selskapet. I første omgang er målet å få inn 300.000 kroner innen utgangen av mars.

I motsatt fall går det mot konkurs.

I et skriv til Norsk Hummers kreditorer, datert 13. januar og signert Arne Tyssø, vises det til at selskapet har «en betydelig utsatt skatteford­el som vil vaere attraktiv å overta for aktører (innen) marin naering. Vi har startet innledende diskusjone­r, og håper å finne en løsning i løpet av februar/mars 2020. På bakgrunn av dette vil jeg be om fortsatt tålmodighe­t.»

 ?? ARKIVFOTO ?? Mange titalls millioner kroner har gått med i forsøket på å få til kommersiel­t lønnsomt oppdrett av hummer. Likevel finnes det nesten ikke verdier i selskapet, og nå har konkursfar­en tiltatt.
ARKIVFOTO Mange titalls millioner kroner har gått med i forsøket på å få til kommersiel­t lønnsomt oppdrett av hummer. Likevel finnes det nesten ikke verdier i selskapet, og nå har konkursfar­en tiltatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway