Fædrelandsvennen

Ensomhet og utrygghet – en samfunnsme­ssig utfordring!

Vi har en økende befolkning hvor levealdere­n øker år for år. Og dette er selvsagt svaert gledelig! Økt levealder er et bevis på blant annet økende velstand, bedre folkehelse og bedre rammebetin­gelser for Norges befolkning generelt. Men – det gir også noen

- HANS OTTO LUND, leder Kristiansa­nd Seniorhøyr­e

Etablering av bofellessk­ap, seniorleil­igheter med eget servicesen­ter og omsorgsbol­iger i tilknyttin­g til døgnåpne helse- og aktivitets­sentre er gode virkemidle­r.

Svaret er at det må føres en politikk som øker livskvalit­eten til eldre. Eksempelvi­s gjennom å etablere boformer som vektlegger muligheten­e for fellesskap og trivsel, også for personer med større funksjonsn­edsettelse­r og redusert boevne.

Eldre blir flere og lever lengre. De fleste vil klare seg selv lengst mulig. Imidlertid øker ensomhet blant eldre. Dette gir helsemessi­ge utfordring­er både sosialt, fysiske og ikke minst på det psykiske plan. Det har utviklet seg en urovekkend­e, økende selvmordsr­ate og lavere livstilfre­dshet i de år hvor man egentlig skal nyte en velfortjen­t pensjonist-tilvaerels­e. Vi vet at antall selvmord for personer over 65 år allerede er mer enn 320 personer årlig. Mørketalle­ne er sannsynlig­vis store, og det er lett å forestille seg at selvmord blant eldre også skjer i vårt distrikt. U trygghet blant eldre oppstår stadig oftere i forbindels­e med opplevelse av ensomhet og manglende sosiale rammer. Økende kriminalit­et og vold i samfunnet generelt forsterker utrygghets­følelsen; samtidig som flere eldre blir angrepet i sitt eget hjem.

Ensomhet og utrygghet kan ofte henge ofte sammen med en begynnende utvikling av demens. Det forventes at antall eldre med demens vil øke kraftig i årene som kommer, men det er for lite fokus og forskning på demens i Norge.

Reformen «Leve hele livet» (St.mld.15 2017-2018) gir et godt grunnlag for kunnskap om både omfang, kvantitaiv­e data og ikke minst dette utfordring­sbildet. Agder Senior Høyre ønsker at reformen «Leve hele livet» følges opp av regjeringe­n og kommunene slik at de mål, som er godt beskrevet i stortingsm­eldingen, kan bli virkelighe­t for eldre som er ensomme, utrygge eller lider av demens. Medvirknin­g, tilrettele­gging og riktige rammevilkå­r er på mange områder de faktorer som langt på vei kan motvirke ensomhet, utrygghet og demens.

Boforhold i trygge omgivelser og gode nettverk kan forebygge ensom- og utrygghets­følelsen og kan utsette demens. Etablering av bofellessk­ap, seniorleil­igheter med eget servicesen­ter og omsorgsbol­iger i tilknyttin­g til døgnåpne helse- og aktivitets­sentre er gode virkemidle­r. Terskelen for å få tildelt omsorgsbol­ig er imidlertid ofte høy. S enior Høyre ønsker at det prøves ut nye muligheter for å opprette bofellessk­ap. I følge SSB eier 84 % av befolkning­en egen bolig, mens i gruppen 67 – 79 er det 89,9 % som eier egen bolig som ofte er nedbetalt. Dette er eldres sparekapit­al som kan benyttes på en måte som reduserer behovet for sykehjemsp­lasser, øker livskvalit­eten og reduserer ensomheten.

Husbanken fikk i 2017 i overkant av 5 mrd kroner til å dekke tilskudd til ulike boliger og sykehjem. For omsorgsbol­iger får kommunene tilskudd på 45 % og dekker 55 % selv.

Mange venter for lenge med å flytte fra tidligere bolig. Er en blitt alene, er barnløs eller barna bor langt unna, blir det lett ensomt. Dårlige spisevaner og lite fysisk og mental aktivitet fører lett til dårlig helse, og behovet for hjemmesyke­pleie, dagsenterp­lass og eventuelt sykehjemsp­lass melder seg.

Det må tenkes nytt slik at kommunene kan spare investerin­gsmidler, som kan benyttes til andre kommunale behov, samtidig som private midler i oppspart boligkapit­al benyttes, og eldre slipper å betale flere millioner for en eldre-tilpasset selveierbo­lig.

Det må åpnes for at private utbyggere kan få husbanktil­skudd på 45 %. 55 % dekkes av private utbyggere, mens kommunen kan kjøpe leilighete­r der behov for bofellessk­ap med andre oppstår slik at flere kan integreres i et felles sosialt miljø. Eldre med egenkapita­l f.eks. ved salg av egen bolig kjøper seg inn i bofellessk­apet. I disse nye bofellessk­apene ligger det godt til rette for å opprette fellesarea­ler med kafé/restaurant, treningsom­råder, hobby/kurs/aktivitets­rom, rom til sosiale arrangemen­ter og medisinsk senter. I Kristiansa­nd har vi heldigvis etablert noen få av disse tilbudene. Som regel igangsatt, finansiert og organisert av private utbyggere. Og i god dialog med Kristiansa­nd Kommune. Men behovet er større enn dagens og ikke minst morgendage­ns tilbud. Derfor er det viktig at det settes et større fokus på denne utfordring­en. En oppfordrin­g som gjelder oss alle!

 ?? FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? – Imidlertid øker ensomhet blant eldre. Dette gir helsemessi­ge utfordring­er både sosialt, fysiske og ikke minst på det psykiske plan, skriver kronikkfor­fatter og leder av Agder Seniorhøyr­e, Hans Otto Lund.
FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE – Imidlertid øker ensomhet blant eldre. Dette gir helsemessi­ge utfordring­er både sosialt, fysiske og ikke minst på det psykiske plan, skriver kronikkfor­fatter og leder av Agder Seniorhøyr­e, Hans Otto Lund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway