Fædrelandsvennen

Har forvaltnin­gen mistet vett og forstand?

- MIRA SVARTNES THORSEN (MDG), folkevalgt, Kristiansa­nd

Samtidig som vi i Kristiansa­nd har snakket om 2500 fattige barn i kommunen i mange år, utfolder det seg en skandale i trygdesyst­emet. Kommunal Rapport kaller det – med rette – systemkoll­aps og justismord.

Rettsstate­n Norge har antagelig dømt minst 78 mennesker på feilaktig grunnlag. Setteriksa­dvokat Henry John Maeland melder i et brev til arbeidsmin­ister Anniken Hauglie at minst 2400 mennesker har blitt rammet av Nav-skandalen. Dette er mennesker som ikke har fått det de har krav på og som har blitt straffet uten å ha gjort noe galt.

Mangelfull kompetanse, dårlig kapasitet og dårlig kommunikas­jon har blitt pekt på som årsaker til at deler av trygdesyst­emet har kortslutte­t. Utviklinge­n i det norske trygdesyst­emet har gjort det vanskelige­re og vanskelige­re å vaere fattig. Det er om å gjøre å komme seg opp av rullestole­ne, ut av kreften og sørge for å arve litt.

En desperat melding fra profilen «selvsagt» på Twitter sier klart ifra:

«Jeg blir egentlig litt forbanna av alle de fine ordene fra landets ledere om å tørre å si ifra når man sliter. Drit i fine ord; lag et helsevesen som tar vare på psykisk syke! Få ned ventetida hos psykologer og tilpass NAV til de som sliter. Å måtte navigere gjennom NAVS jungel, vente i kø på å få søknaden godkjent, vente i evigheter på at henvisning fra fastlege fører til noe, leve på fattigdoms­grensa mens man prøver å se lyst på livet – det er det som dreper. Ikke at folk ikke tør å si ifra. Jeg kan se og passe på vennene mine 24/7, men jeg kan ikke forsørge dem. Jeg kan ikke vaere psykologen deres. Jeg kan ikke skrive ut medisiner til dem. Jeg kan ikke lovverket slik at de ikke mister jobben i prosessen.»

2500 barn i Kristiansa­nd lever i familier med vedvarende lavinntekt. Et annet og litt finere ord enn fattigdom. Disse lever i familier der det å søke penger er en stor del av livet. Oppsøke saksbehand­lere i NAV, finne en printer, time hos fastlege, vente på spesialist, søke bostøtte, søke om penger til ny vaskemaski­n, ringe fotballklu­bben og høre om de har ordninger for fattige, søke penger til tannregule­ring. Søke om ettergivel­se av studielån. Hva når forsørger er syk? Når nettverket rundt er svakt? Hvor er sikkerhets­nettet da?

Fattigdoms­feller overalt. Forbrukslå­n. Desperasjo­n. Fremtidsfr­ykt. Det er vanskelig å planlegge når man ikke vet om man har råd til å betale husleie neste måned – langt mindre om ett år. 200 jobbsøknad­er og ingen jobb. Slikt gjør noe med selvverdet. Selvfølels­en. Selvtillit­en.

NAV vet ikke hvor mange totalt som vil miste AAP i år, men de ferskeste tallene, fra 2018, viste en rekord på 68 723 mennesker. Året som kommer vil legge tyngre byrder på dem som har minst, da er det vår plikt å demme opp for ulykken. Hvis ikke vi folkevalgt­e er her for dem som trenger oss mest, har vi ingenting i posisjon å gjøre.

Her trengs en dugnad. Og en oppvask. En stor en.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng i høringen om trygdeskad­alen i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité i forrige uke.
FOTO: NTB SCANPIX Arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng i høringen om trygdeskad­alen i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway