Fædrelandsvennen

Ensomhet utfordrer alle

- BREDE SKAALERUD, direktør for helse og mestring Kristiansa­nd kommune

Ensomhet blant eldre er en utfordring til alle, og vi er mange som tar imot utfordring­en. Øystein Olav Laegdene tar opp dette temaet og retter sin henvendels­e spesielt til direktøren for helse og mestring i et leserinnle­gg i Faedreland­svennen den 9. januar.

Ensomhet er et folkehelse­problem med mange uheldige konsekvens­er. Det er tungt for den enkelte som opplever seg som ensom og alene.

I området som jeg leder i Kristiansa­nd kommune, helse og mestring, gjøres mye hver dag for å forebygge ensomhet og for at ensomme skal få mulighet til å oppleve mer fellesskap.

Tilbudene er for mange til at det egner seg for å liste opp her, men jeg vil spesielt nevne fire seniorsent­re som har kurs, foredrag og sosiale møteplasse­r for 1300 personer hver uke. Jeg vil også nevne Kulturrull­atoren, et tilbud til personer som ikke har så lett for å oppsøke kulturtilb­ud selv.

Den står for om lag 1000 arrangemen­ter rundt i kommunen per år. Deltakerne er typisk beboere på omsorgssen­ter.

Vi har forventnin­ger til Strømmehav­en som innebaerer en helt ny måte å tenke på når det gjelder bolig for personer med demens. De 42 omsorgsbol­igene i kollektiv åpner i september. Hjemlighet, gjenkjenne­lighet, bevegelses­frihet, daglige gjøremål, personlige interesser, og deltakelse i samfunnet står sentralt.

Det viktigste bidraget vi i kommunen kan komme med, er likevel ikke å aktivisere eller organisere bort ensomhet blant eldre. Det viktigste kommunen skal gjøre er å bidra til at det finnes gode arenaer der enkeltpers­oner og frivilligh­eten kan gjøre sitt.

I Kristiansa­nd kommune arbeider vi på mange måter for at alle innbyggere skal få mulighet til å vaere med. Det er etablert et eget kommunalsj­efsområde for innbyggerd­ialog som vi har store forventnin­ger til, og som blant annet skal bidra til at frivillige lag og organisasj­oner får enda bedre muligheter til utvikling.

Vi jobber bredt, og eksemplene er mange. I kommunens område oppvekst samarbeide­r skoler med omsorgsent­re. Området by og stedsutvik­ling legger opp til at vi skal få gode bomiljøer. Området samfunn og innovasjon jobber frem blant annet nye digitale løsninger som blant annet gjør at folk kan holde kontakt med hverandre.

I kommunen skal vi legge til rette for at innbyggern­e kan gjøre valg som er gode for seg og sine, men de kommunale tiltakene kan aldri erstatte familie, venner, naboer og medmennesk­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway