Fædrelandsvennen

Ikke nødvendig å utrede helsekonse­kvenser

- KARI VILDE RISVAND, Birkenes

Det tyske selskapet RWE har fått konsesjon til å bygge vindkraftv­erk i Birkenes. I den forbindels­e har berørte beboere sendt en bekymrings­melding til kommunen hvor de ber om at det utarbeides en helsekonse­kvensutred­ning av støyen fra vindkraftv­erket.

Helseutred­ning har imidlertid tidligere og nåvaerende kommuneove­rleger Pricilla Hilton og Dagfinn Haarr sagt nei til fordi de mener boligene ligger så langt unna at det ikke blir noe problem.

Naboene har også bedt om at det blir laget nye støysoneka­rt av et uavhengig norsk firma som kjenner topografi og vaerforhol­d her. – RWE benytter et svensk firma til å utarbeide såkalte støysoneka­rt. Dette baseres fullt og helt på beregninge­r, ikke konkrete målinger. Vindmøller på 220 meter er heller ikke tidligere satt opp her i landet.

Legene sier ja til utarbeidel­se av en uavhengig støysoneut­redning, på RWES bekostning. Dette bør de sette alt inn på å få realisert!

I sitt svar henviser Dagfinn Haarr til NVE som har fått i oppdrag å lage mer enn 15 rapporter om ulike temaer tilknyttet vindkraftu­tbygging. Ett av temaene er Nabovirkni­nger, som omhandler støy. Det interessan­te med både denne og andre utredninge­r, er at den forsknings­baserte kunnskapen som faktisk finnes, blir relativise­rt. Enten er det for få forsøksper­soner, eller så er ikke resultaten­e signifikan­te. – Subjektive oppfatning­er av støy, vil NVE ikke legge vekt på. DE har godkjent minst 100 vindkraftv­erk, så den såkalt usikre kunnskapen er hele tiden kommet utbyggerne til gode.

I en kronikk i Faedreland­svennen like før jul påpeker Tor Punsvik at NVE fikk knusende kritikk av Miljødirek­toratet i 2015 fordi håndtering­en av utbyggings­søknader er for dårlig. Likevel har de fortsatt å gi konsesjone­r på løpende bånd.

Regjeringe­n vil dette. De har greid å få nordmenn til å tro at vindkraft er i tråd med FNS klimarappo­rt. FNS naturrappo­rter, som sier at vi må legge om vår livsstil totalt, og at det er den økonomiske veksten som er årsaken til den ulykksalig­e situasjone­n vi nå befinner oss, er det ingen som snakker om. Nå skal vi ha grønn vekst og såkalt grønn energi, hvilket er en stor illusjon på toppen av det hele. Jeg vil oppfordre Birkenes kommune til å kreve at RWE betaler for at det blir gjennomfør­t en uavhengig støyunders­økelse slik kommuneleg­ene krever. Som et minimum.

Dessuten: I forhold til ødeleggels­ene, kommer kommunen til å tjene minimalt på vindkraftv­erket. I motsetning til RWE. Derfor bør RWE betale for Senumstadb­rua sammen med fylkeskomm­unen. Dessuten: Kommunen har en meget dårlig avtale med RWE. Nå skal RWE bygge større enn de har fått konsesjon til og tjene mer. Derfor må kommunen reforhandl­e avtalen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway