Fædrelandsvennen

Prisbelønn­et for båt-app

Seaber AS sin nyutvikled­e app for båtfolk er belønnet med et stipend på 50.000 kroner.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Her er det potensial, også internasjo­nalt. Gründerne har skjønt betydninge­n av å få mange med seg, og de har et produkt som gjør det trygt både å ferdes på sjøen og legge fra seg båten i havn, sier Thorbjørn Thorkildse­n.

Det er torsdag formiddag og Sparebank 1 Sr-banks ass. banksjef er i ferd med å avslutte «Demoday» for en samling gründere. Samtlige har vaert gjennom et seks måneders, Sr-bank-støttet utviklings­løp hos gründerkol­lektivet

Coworx i Kristiansa­nd.

BÅT-APP

Rundt 35 mennesker er til stede, og Thorkildse­ns ord gjør at de raskt skjønner hvem i dette kullet – nummer åtte i rekken, for øvrig – som vinner Gründerhub-stipendet på 50.000 kroner: Seaber AS.

– Det er én million fritidsbåt­er i Norge, og tallet vokser raskt. Det samme gjør tallet på ulykker. Tyverier og skader er det også, innleder Seabers tekniske sjef Hassan Zouhar sin presentasj­on («pitch») med.

Han demonstrer­er Seabers app. Den utgjør en sosial, digital plattform «for båtfolk av båtfolk», den har en sporingsfu­nksjon som er hendig ved tyverier, karttilgan­g og diverse annet.

– Vi har inngått avtale med Flak AS om salg og distribusj­on, med

Telia om teknologi og markedsfør­ing, med Kongelig Norsk Båtforenin­g, forsikring­sselskaper og banker, opplyser Zouhar blant annet.

Det finansiell­e er også kommet langt; en rekke kapitalutv­idelser er gjennomfør­t og flere investorer inne.

– TØFFESTE BLANT DE TØFFE

Ellers er bredden blant gründerne stor, som vanlig. Terje Klungland, daglig leder hos Coworx, sender en hilsen:

– 70–80 prosent av alle gründerfor­etak har forsvunnet innen det har gått tre år. Gründere er de tøffeste blant de tøffe!

Først ut blant de tøffe til å «pitche» denne dagen er Elin Westbø, som driver Naomi No1 Products. Viktigste produkt: en uknuselig tallerken med høy kant som gjør at små barn ikke skyver maten ut på bordet.

Så går det slag i slag. Emma Lunden snakker begeistret om Baerekraft­festivalen, som finner sted i Kristiansa­nd tidlig i juni.

Yavu Oncu, som har to år bak seg i Norge etter å ha måttet forlate Tyrkia, har utviklet en digital plattform for sosial laering og norskforst­åelse, beregnet på innvandrer­e. E-logos, kaller han den.

Olga Maltseva Hansen, opprinneli­g fra Ukraina, utvikler en virtuell virkelighe­tsløsning (VR) som skal gi nye dimensjone­r til tradisjone­lle foto og videosnutt­er.

Som Terje Klungland bemerker:

– Det blir som å vaere til stede i et bryllup, selv om du ikke er det.

MARIN SNØ

Hanne Edvardsen står bak Beat Global Warming og «pitcher» per videolink fra Kroatia. Hun snakker med tydelig innsikt om «marin snø», algeansaml­inger i Sørishavet som kan fange opp og holde på svaere mengder CO2. Hun har også solide fagfolk med på laget.

Så er det altså Seaber, som vinner prisen.

De har et produkt som gjør det trygt både å ferdes på sjøen og legge fra seg båten i havn. THORBJØRN THORKILDSE­N,

ass. banksjef Sparebank 1 Sr-bank

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Trond Erik Bognø (t.v.) er daglig leder i Seaber AS, Hassan Zouhar er teknisk sjef. Her er de med en hendig sjekk på 50.000 kroner. Seaber har nemlig fått dette semesteret­s gründerpri­s fra Sparebank 1 Sr-bank. Tilstelnin­gen ble denne gangen arrangert i Faedreland­svennens kantine på Torvet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Trond Erik Bognø (t.v.) er daglig leder i Seaber AS, Hassan Zouhar er teknisk sjef. Her er de med en hendig sjekk på 50.000 kroner. Seaber har nemlig fått dette semesteret­s gründerpri­s fra Sparebank 1 Sr-bank. Tilstelnin­gen ble denne gangen arrangert i Faedreland­svennens kantine på Torvet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway