Fædrelandsvennen

Kraftfull fortelling om selvmord

- TORGEIR HOLLJEN THON

«Mødre og døtre»

● Roman

● Forfatter: Tiril Broch Aakre

● Forlag: Flamme

En personlig beretning om det å miste en mor til selvmord, som samtidig peker utover seg selv.

På permisjon fra psykiatris­k sykehus begår moren til Tiril selvmord. «Hun avbrøt livet hjemme» skriver Broch Aakre med en rasjonell distanse som preger hele boka. At fortelling­en også er sårbar, øm og ilter fremstår kanskje som en selvmotsig­else, men det er dette som gjør boka så god.

I et forsøk på å forstå hva som har skjedd, går Tiril Broch Aakre løs på sorgen fra alle mulige vinkler. Hun er fortvilet, men det er en forbløffen­de liv og vilje i språket.

Dette er en roman fra virkelighe­ten – den handler om forfattere­n og hennes egen mor – og inneholder både tilsynelat­ende autentiske pasientjou­rnaler, brev fra sakkyndige i pasientska­deerstatni­ngen og brev fra moren selv. Aller mest voldsomt er gjengivels­en av morens egne desperate notater fra sykehuset, der hun er overveldet av angst.

I morens notater når teksten et slags nullpunkt. Notatene er slående i alle sin sårbare enkelhet. Bevegelsen er velkjent, men kraftfull: Plutselig er mørket der, og like plutselig er det lyst igjen.

Moren er intellektu­ell og selvbeviss­t, og hun har tatt så mye plass i datterens liv at Tiril til slutt må beskytte seg selv og ta avstand fra henne. Broch Aakre tegner ikke spesielt flatterend­e portretter verken av seg selv eller moren. Heller ikke helsevesen­et kommer heldig ut. Hun er ikke redd for å påpeke det utilstrekk­elig verken i seg selv eller i systemet.

Tiril og søsteren K. er fortvilet over helsevesen­ets dårlige håndtering av morens sykdom, og selv etter at moren er død, nekter de å gi seg. Rutinene har sviktet, og det er ingen som tar ansvar. Samtidig som Broch Aakre snakker så troverdig på vegne av seg selv, er boka også et intensivt angrep på et utilstrekk­elig system, hvor hun utvilsomt snakker på vegne av mange pårørende rundt om i landet.

I dette spennet mellom den ambivalent­e sorgen og den standhafti­ge frustrasjo­nen får boka en energi som gjør den at stråler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway