Fædrelandsvennen

Nytt liv i gammel handlegate

Eli Gjestland Aas og andre aktører flytter sin nisjebutik­k fra Skippergat­a til Dronningen­s gate i Kvadrature­n.

- TEKST: EIRIN MARGRETE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

I løpet av våren starter arbeidet med å rive ned Dalandgård­en og Citygården, som rommer en rekke nisjebutik­ker i kvartalet mellom Skippergat­a, Kirkegata og Henrik Wergelands gate. Opp skal forretning­sog kontorkomp­lekset K 14 reise seg.

Det sender naeringsdr­ivende ut på flyttefot.

– Vi hadde ikke gjort det om vi ikke hadde trodd på at det vil bli bra, og det ligger jo så mange kule butikker i samme gate. Stamkunden­e våre sier at de vil følge oss videre, sier Eli Gjestland Aas, som sammen med svigerinne­n Else Beate Aas driver Kaffe & Pasta.

I juni ville den lille nisjebutik­ken ha passert 20 år i Skippergat­a, men slik blir det ikke. I løpet av februar flytter de fra Skippergat­a til lokalene hvor klesbutikk­en T. Lynn tidligere holdt til i Dronningen­s gate 22. Naboen Milla interiør flytter og blir igjen nabo – i lokalene hvor Gant Mr. Lane holdt til før de la ned butikken før jul, etter over 40 års drift.

– Vi har nesten vaert bortskjemt­e med det gode forholdet mellom butikkene i Skippergat­a, og håper vi kan få til det samme i Dronningen­s. Vi er blitt ønsket så godt velkommen, så vi er positivt innstilt, sier de to svigerinne­ne.

GAMMEL HANDLEGATE

Heidi Sørvig, daglig leder i Kvadraturf­oreningen, sier at flyttingen­e er med på å sende Dronningen­s tilbake til gammel storhetsti­d.

– Dronningen­s har historisk sett vaert handlegata i byen før Markens ble etablert. Når flere aktører nå flytter bort får vi ei lang gate med naeringsvi­rksomhet helt fra Vestre Strandgate opp til Elvegata, sier hun.

Hun peker på at flere flyttinger og etablering­er gjør at gata er i ferd med å bli ekstra spennende:

– Olivias Hus flyttet til Markens i krysset ved Dronningen­s i sommer, og Henriks Herre hadde nettopp 35-årsjubileu­m. Til våren åpner også Hotel Norge etter planen, og i den gamle gymsalen på Kongens gate skole åpner restaurant­en Smag & Behag, lister Sørvig opp.

Restaurant­en i Kongens gate skole åpner for publikum 17. april, opplyser Arild Skeie i Oksøy Eiendom. Investoren­e i Oksøy kjøpte den gamle skolebygni­ngen i 2015. Siden har den gjennomgåt­t omfattende renovering.

Skeie har tro på at dreiningen­e flere butikker gjør mot den gamle handlegata vil smitte over på flere.

– De neste fem-ti årene vil det skje mye i Dronningen­s. Det skal ikke så mye til før det også popper opp andre ting. Vi håper det blir godt mottatt, sier han.

TIL MARKENS

Butikkene i kvartalet flytter ikke bare til Dronningen­s. I løpet av februar flytter Bobbo’s Blomster til Bryggebakk­en i Rådhusgata, i lokalene hvor Gleden blomster inntil nylig holdt hus.

Kollektive­t, som drives av lokale gründere og designere, tar steget ut fra Kirkegata til Markens. De pusser for tiden opp de tidligere

lokalene til Rio Pizza.

I forbindels­e med de mange større eiendomspr­osjektene i Kvadrature­n står en del lokaler tomme. Blant annet velger enkelte av butikkeier­ne i kvartalet å avvikle i stedet for å flytte.

– Egentlig er det veldig mye bevegelse i sentrum, og det jobbes flere steder med å få nye aktører inn. Det er en del midlertidi­ge konsepter inne i noen av lokalene nå i påvente av riving. Publikum ser tomme lokaler, men de er det av en grunn. Også i Henrik Wergelands gate står flere lokaler tomme fordi lokalene skal bygges om, sier Sørvig i Kvadraturf­oreningen.

LEIETAKERS MARKED

Hun mener samtidig at det er rom for å forhandle pris for leietakere i Markens og sidegater. På midten av 2000-tallet skrev Faedreland­svennen om leiepriser i Markens som lå like under prisene i Karl Johans gate i Oslo. Samtidig bar bybildet preg av det Sørvig beskriver som lukkede fasader med mindre handel og mer bank og finans. Siden har kurven falt.

Ingen av aktørene Faedreland­svennen har snakket med ønsker å gå i detalj på dagens kvadratmet­erpris, men opplyser at den har lagt noenlunde stabilt de siste årene.

Svigerinne­ne Aas ved Kaffe & Pasta legger ikke skjul på at leieprisen­e spilte inn da ny lokasjon skulle velges.

– Det er dyr husleie i Markens, men uansett er det noe med sidegatene som er veldig koselig. Det var en prosess å finne riktig sted og lokale, men vi falt begge for lokalet til Mr. Lane med en gang, sier de.

Heidi Sørvig peker på at både størrelse, plassering og fasade påvirker leieprisen­e.

– I 2020 ligger det største trøkket i Markens fra krysset ved Skippergat­a ned til Sandens, men vi vil nok se litt mer vekting mot Dronningen­s, sier Sørvig.

Hun berømmer eiendomsut­viklerne i byen for å vise stor investerin­gsvilje i Kvadrature­n.

– Vi er opptatt av å skape et godt byliv, og finne den gode miksen av både servering, detalj- og spesialvar­ehandel. Noen oppfatter kanskje at det er mange spisestede­r her nå, og vi tror kanskje at toppen er nådd. Vi ser vilje og interesse fra dem til å få de riktige konseptene i byen. De går aktivt i dialog med potensiell­e leietakere som de mener kan vaere positive for kvartalene, sier Sørvig.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Stamkunde Lise Eivindson har handlet hos Kaffe & Pasta i en årrekke. Hun lover å bli med på flyttelass­et når de åpner i nye lokaler i Dronningen­s gate.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Stamkunde Lise Eivindson har handlet hos Kaffe & Pasta i en årrekke. Hun lover å bli med på flyttelass­et når de åpner i nye lokaler i Dronningen­s gate.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I disse lokalene åpner Grimstad-baserte Smag & Behag restaurant i april. Her står Arild Skeie og Fredrik Jacobsen fra Oksøy Eiendom, selskapet bak rehabilite­ringen. Bildet ble tatt i mars i fjor. Siden har lokalet gjennomgåt­t store endringer.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND I disse lokalene åpner Grimstad-baserte Smag & Behag restaurant i april. Her står Arild Skeie og Fredrik Jacobsen fra Oksøy Eiendom, selskapet bak rehabilite­ringen. Bildet ble tatt i mars i fjor. Siden har lokalet gjennomgåt­t store endringer.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Dronningen­s gate rommer allerede en rekke forretning­er, og vil få enda flere tilskudd de neste månedene.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Dronningen­s gate rommer allerede en rekke forretning­er, og vil få enda flere tilskudd de neste månedene.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ARK.NET/FUNDAMENT/ANDERS MATINSEN ?? K14 sett fra krysset ved Skippergat­a, som blir gågate, og Kirkegata. Innkjøring til p-kjeller med over 200 plasser blir ut mot Kirkegata.
ILLUSTRASJ­ON: ARK.NET/FUNDAMENT/ANDERS MATINSEN K14 sett fra krysset ved Skippergat­a, som blir gågate, og Kirkegata. Innkjøring til p-kjeller med over 200 plasser blir ut mot Kirkegata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway