Fædrelandsvennen

Vil regulere turiststrø­mmen

- NTB

Stiftelsen Preikestol­en ønsker mulighet til å regulere turiststrø­mmen og sier seg villig til å vaere et pilotprosj­ekt som setter allemannsr­etten til side.

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen inviterte aktører fra norsk reiseliv til et møte om overturism­e.

– Vi har større problemer med underturis­me, sier Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand kommune.

Dermed oppsummere­r hun budskapet fra 11 av landets mest besøkte reiselivsd­estinasjon­er. Selv om det enkelte dager på sommeren kan vaere mye folk i for eksempel Geiranger, Flåm og Preikestol­en, er det et større problem at hoteller og bedrifter som tilbyr aktivitete­r har for dårlig belegg i store deler av året.

Etter grensejust­ering ved årsskiftet ble Preikestol­en overført til Strand. Nå skal kommunen legge planer for forvaltnin­gen av landets fremste naturattra­ksjon.

Torsdag 8. august i fjor ble omtalt av Aftenblade­t som en «kaosdag». Problemet var at det kom 25 turistbuss­er og slapp av 1125 personer innenfor 75 minutter. Dette var en dag med et besøk på 4341 personer – faktisk 1001 faerre enn sesongtopp­en 17. juli.

Allemannsr­etten er retten til fri ferdsel i utmark. Dette betyr at Stiftelsen Preikestol­en ikke kan nekte noen å legge av gårde.

– Enkelte dager og enkelte klokkeslet­t kommer det for mange på en gang. Det er et problem at folk telter og går på do langs stien. Vi er ute etter instrument­er som gjør at vi kan styre dette. Dette er et felles ønske fra de store turistdest­inasjonene i Norge, sier Irene Heng Lauvsnes.

– IKKE OVERTURISM­E

Helge Kjellevold presentert­e Preikestol­en og Kjerag. Han avviste begrepet overturism­e.

– Spørsmålet er hvordan vi skal håndtere masseturis­me i norsk natur. Vi har fortsatt plass til mye folk på Kjerag. Selv om mediene melder om stilleståe­nde kø på Preikestol­en skjer dette bare 2–3 dager på sommeren. Det er det, sa Kjellevold til forsamling­en i Oslo.

Han viste til at Preikestol­en hadde 126.000 besøkende for ti år siden. Dette tallet er nesten tredoblet til i dag.

Strategien til Stiftelsen Preikestol­en er å spre trafikken utover døgnet og gjennom hele året. Hvis det i høysesonge­n går ut 100–150 personer i kvarteret, så går det fint, ifølge Kjellevold. Men Preikestol­en har dager da det går ut 250 mennesker i kvarteret, da er det en utfordring.

Det kommer 500.000 turister med cruiseskip til Stavanger. Ryfast betyr at reisetiden mellom Stavanger og Preikestol­en parkering reduseres, slik at enda flere cruisegjes­ter vil rekke å gå fjellturen. Også innbyggern­e på Nord-jaeren vil ha lettere tilgang enn før.

LETTERE TILGJENGEL­IG

– Ny fastlandsf­orbindelse vil føre til enda større trykk. For at opplevelse­n skal vaere god ønsker vi tillatelse fra staten å kunne regulere antallet folk i stien.

Kunne holde folk igjen på parkerings­plassen. Nekte folk å telte.

Sette ut dovakter og sanksjoner­e at folk går på do minst 500 meter fra stien. Myndighet til å nekte folk å bruke droner.

Det er en grense for hvor mange som kan vaere ute på platået på en gang. Myndighet til å kunne stoppe folk og regulere antallet.

– Norge i ferd med etablere Nasjonale turiststie­r. Gi oss virkemidle­r til å kunne håndtere trafikktop­pene. Vi stiller gladelig som en pilot, sa Helge Kjellevold.

Andre destinasjo­ner etterlyste lovhjemmel til å regulere cruisetraf­ikken, krav til sertifiser­ing av guider, turistskat­t (besøksbidr­ag) og andre tiltak. I oppsummeri­ngen avviste statsråden turistskat­t og var skeptisk til å gjøre noe med allemannsr­etten.

 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Statsminis­ter Erna Solberg var en av 331.124 som besøkte Preikestol­en i 2019.
FOTO: FREDRIK REFVEM Statsminis­ter Erna Solberg var en av 331.124 som besøkte Preikestol­en i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway