Fædrelandsvennen

Skal drive kiosken videre på egenhånd

Han ble satt ut da han i høst fikk beskjed om at Narvesen ville legge ned etter 33 år. Men nå gleder han seg til å bestemme alt selv, kioskdrive­r Mikael Andresen.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Jeg fikk vite det i september, og ble helt satt ut. Det kom veldig brått på meg, sier Mikael Andresen til Faedreland­svennen.

Mannen, som er et kjent fjes i bygda, har drevet Narvesen-kiosken i gågata i 15 år. Nå jobber både han selv, sønnen og dattera i kiosken.

Men skuddårsda­gen 29. februar blir siste dag med Narvesen-logo i Vennesla, etter 33 år i hjørneloka­let i Butikkhuse­t.

– Da blir det stengt et par dager mens Narvesen henter sine ting fra kiosken, men så åpner vi i ny drakt med nytt navn – og ikke minst med ordentlig is, sier Andresen.

Det finnes ikke offentlige regnskaper for hver kiosk, men Reitan Convenienc­e Norway AS, som eier kioskene, omsatte i 2018 for 998,5 millioner kroner. Før skatt ble resultatet på 4,5 millioner kroner i overskudd.

Selskapets kommunikas­jonsdirekt­ør Marit Saelid Johannesse­n skriver i en e-post til Faedreland­svennen at Mikael Andresen har vaert en svaert dyktig kjøpmann.

– Vi ønsker han alt godt for fortsettel­sen. Grunnen til at vi legger ned butikken nå er at Narvesen over til har endret utvalget av produkter og varer tilpasset steder med svaert høy kundetrafi­kk. Tradisjone­lle varegruppe­r som blader, aviser og spill har nedgang. Med vårt sortiment og krav til utvalg vil det vaere utfordrend­e å drive med lønnsomhet under vårt merkenavn i Vennesla framover, skriver Johannesse­n.

– Jeg forstår hvorfor de velger å legge ned. Kiosken har ikke gått bra nok til at det har vaert nok til både meg og kjeden, om du skjønner, supplerer Andresen.

VELGER BORT VEGETARMAT

Han ser fram til å kunne bestemme helt selv hva han skal selge i den nye kiosken sin – selv om han ikke utelukker å bli en del av en kjede igjen ei gang i framtida.

– Det har vaert trygt og godt med kjeden i ryggen, men det er ulemper også. For eksempel har jeg måttet tilby vegetarmat og nøtter. I Oslo selger kioskene vegetarmat, men jeg kan ikke leve av de 25 som er vegetarian­ere i Vennesla, mener han.

Bortsett fra endring av navn og mindre vegetarmat vil ikke kundene merke så mye til at Narvesen forsvinner – med ett viktig unntak:

PATRIOTISK­E SØRLENDING­ER

Kjeden er nemlig forhandler av is fra østlandsba­serte Diplom Is. Det har ikke alle kundene vaert fornøyde med.

– Jeg har hatt kunder som har snudd i døra. Diplom har veldig god is, men sørlending­er er patrioter og vil ha Hennig-olsen, sier Andresen, som derfor bytter leverandør.

Andresen fortsetter også som tippekommi­sjonaer, selv om flere og flere velger å tippe over nett hjemmefra nå om dagen. Det setter en stamkunde som Faedreland­svennen møter på inne i lokalet pris på.

– For meg er det sosiale ved tippingen viktigst. Jeg gidder ikke å sitte hjemme og tippe, det blir bare kjedelig, sier mannen som omtales som «en del av inventaret» i kiosken – men plent nekter å sette navnet sitt på trykk.

NAVNEKONKU­RRANSE

Det nye navnet på kiosken er ikke bestemt ennå. Andresen ba venndøler komme med navneforsl­ag i sosiale medier. Så langt har han fått nesten hundre forslag.

– Det har kommet flere gode, som for eksempel Sentrumkio­sken og Gågada kiosk. Men det beste til nå er nok You’ll Never Kiosk Alone, ler mannen som er en ivrig supporter av det engelske laget Liverpool.

Sommeren 2018 fikk Mikael Andresen endelig oppfylt en årelang drøm - nemlig å arrangere en sommerfest i gågata i Vennesla. Det ble to av dem da, to i fjor – og nå planlegger han to nye til sommeren – like utenfor kiosken.

– Det er himla gøy å arrangere fest i gågata. Ved fint vaer går det i pluss, men totalt sett har nok de fire arrangemen­tene til sammen gått i null. Uansett er det gøy å kunne vaere med og skape liv i sentrum, avslutter han.

 ??  ?? Narvesensk­iltet, som har vaert der siden 1987, skal bort. Men Mikael Andresen skal fortsette å drive kiosk, slik han har gjort i 15 år.
Narvesensk­iltet, som har vaert der siden 1987, skal bort. Men Mikael Andresen skal fortsette å drive kiosk, slik han har gjort i 15 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway