Fædrelandsvennen

Go-aheads største utfordring

- HOLGER SCHLAUPITZ, fagsjef i Naturvernf­orbundet

Like før jul tok det britiske private togselskap­et Go-ahead over persontogt­rafikken mellom Oslo og Stavanger. Selskapet har vunnet en offentlig anbudskonk­urranse om denne trafikken, som gjelder for ti år.

Det økonomiske tilskuddet fra staten blir betydelig redusert, noe Go-ahead må kompensere blant annet gjennom å få betydelig flere passasjere­r.

Go-ahead satser offensivt, men møter store utfordring­er. Sørlandsba­nen er svingete og ligger langt fra de mindre byene langs kysten. Kun marginale endringer har skjedd med traseen, som har ligget der fra første halvdel av 1900-tallet, da togets konkurrent­er var hest og kjerre, skip samt biler for noen få privileger­te. På det aller meste av strekninge­n er det fortsatt bare ett spor, som gjør at motgående tog bare kan møte hverandre på stasjonene.

Regjeringe­n og stortingsf­lertallet satser nå massivt på motorveiut­bygging i transportk­orridoren fra Østlandet til Rogaland, der Sørlandsba­nen går. Hele strekninge­n gjennom Vestfold er ferdig utbygd, og det åpnes stadig nye veiparsell­er, sist mellom Tvedestran­d og Arendal. Veiselskap­et Nye Veier AS planlegger full utbygging av firefelts motorvei på hele strekninge­n og med fartsgrens­e 110–120 km/t på de nye strekninge­ne, også på delstrekni­nger der trafikken er rundt halvparten av hva som er vanlig for å bygge firefelts motorvei. Med et slikt overdimens­jonert veinett vil det gå stadig raskere å kjøre bil.

Ja, enkelte steder trenger dagens vei moderniser­ing. Men dette kan gjøres uten massiv utbygging av firefelts motorvei for høye hastighete­r. Utbedring av dagens vei i kombinasjo­n med utbygging av delstrekni­nger vil gi en vei som er mer trafikksik­ker enn en firefeltsv­ei med høy hastighet, det vil gi vesentlig mindre inngrep i natur, friluftsom­rådet og matjord – og det vil gi langt lavere klimagassu­tslipp fra bygging. Energibeho­vet for veitrafikk­en reduseres også når fartsnivåe­t holdes på et moderat nivå. Videre skaper motorveien­e mye ny trafikk og er en trussel mot det viktige nullvekstm­ålet for byene.

Nye Veier AS er i gang med å planlegge motorveier for høye hastighete­r også på strekninge­r som fra før holder en god standard, der det allerede er eller med forholdsvi­s små midler kan etableres midtrekkve­rk, som er viktig for å redusere ulykkene. Det gjelder gjennom Porsgrunn kommune og hele veien fra Kragerø til Risør og igjen mellom Arendal og Grimstad, i sum mange mil. Her vil ikke ny motorvei gi en reduksjon i skadde eller drepte i trafikken, men bare resultere i en liten nedgang i reisetida med bil – som på ingen måte står i forhold til de negative effektene på natur og miljø. Og i tillegg blir det dyrt, med store ekstra bompenger på kjøpet.

Regjeringe­ns massive veiutbyggi­ng fra Porsgrunn til Jaeren via Sørlandet vil kunne sparke beina under Go-aheads trafikkgru­nnlag og dermed sin egen jernbanere­form. Godstransp­orten på bane vil også lide. Med de massive veiinveste­ringene vil det bli mer attraktivt å frakte varer med lastebil framfor med tog, med tilhørende negative effekter for miljø og trafikksik­kerhet.

Det er på høy tid å gjennomgå alle veiplanene på nytt – og skalere dem ned. Bruk heller pengene på å utbedre og vedlikehol­d eksisteren­de veinettet. Og gi Go-ahead rammebetin­gelser som gjør at selskapet kan vise hva det duger til. Uten kraftige ompriorite­ringer vil ikke Sørlandsba­nens framtid vaere saerlig lys. Museumsjer­nbaner har vi nok av.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? – Regjeringe­ns massive veiutbyggi­ng fra Porsgrunn til Jaeren via Sørlandet vil kunne sparke beina under Go-aheads trafikkgru­nnlag og dermed sin egen jernbanere­form, mener innsender.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE – Regjeringe­ns massive veiutbyggi­ng fra Porsgrunn til Jaeren via Sørlandet vil kunne sparke beina under Go-aheads trafikkgru­nnlag og dermed sin egen jernbanere­form, mener innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway