Fædrelandsvennen

Er halve USA Trumpifise­rt?

- ØYVIND FRYDENLUND

Ser på Dagsrevyen at amerikaner­e sitter ute i kulde og regn i over et døgn for å overvaere et valg-møte med Donald Trump. Noen av de frammøtte hevder at det er Gud som har innsatt denne figuren i president-embetet.

Kan vi trekke noen parallelle­r til tilsvarend­e hendelser i naer historie?

Tja, mine foreldre var tilstede på den amerikansk­e vekkelsesp­redikanten Billy Graham sine opptredene­r på Jordal amfi. Selv foretrakk jeg å se ishockeyla­gene Vålerenga, Gamlebyen, Furuseth og andre lag kjempe om seier på isen der. Men vekkelsesp­redikanten kom fra Amerika med alt det medførte av prestisje og vellykketh­et.

I Europa på 1930-tallet ga arbeidsløs­het og manglende framtidsut­sikter for folk flest grobunn for misnøye, mens de få som styrte kapitalen levde i sin egen lykkeboble.

De store forskjelle­ne i levevilkår skapte grobunn for radikale bevegelser. Ja, en herre med bart forsto å utnytte denne spenningen til sitt eget beste. Likeså en italiener med flotte støvler og fin hatt. Er det noe av det samme vi ser nå i USA og ellers i verden? Tenk på Russland med alle sine tidligere provinser som ender på -stan, Tyrkia, Midtøsten, Sydamerika og mange andre.

Når en ser intervjuer på TV av «vanlige» folk på gata kan en begynne å lure på om demokrati egentlig er en god ide. Nei, det er ikke det, men kan noen av Faedreland­svennens lesere komme opp med noe bedre?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway