Fædrelandsvennen

Et kristent verdimonop­ol?

Hvilke verdier er Norge 2019 tuftet på? Spørsmålet er relevant fordi Krfs leder Ropstad og flere med ham, stadig påstår at de kristne verdiene er grunnlegge­nde for den norske velferdsst­aten og vårt liberale demokrati.

- HELGE STEEN THORBJØRNS­EN

Nesten et verdimonop­ol. Påstanden er selvsagt ubegrunnet. Som det så ofte er når det gjelder religion og tro. De religiøse; de troende trenger ikke bevise sine påstander. Tro kan hverken verifisere­s eller falsifiser­es, mener de kristne. Det gjelder jomfruføds­el, oppstandel­sen fra de døde, treenighet­en og andre uforklarli­ge historier. Og nå også de kristne verdiene.

Men det både kan og må de som tror på forskning og vitenskap gjøre. Og for oss er det interessan­t å se litt naermere på hva som er forutsetni­ngene for at landet har blitt som det har blitt. Et land de fleste av oss er stolte av. Et land som topper nesten alle de best-målinger som finnes. En velferdsst­at av ypperste klasse. Et av verdens mest demokratis­ke land. Verdens mest likestilte land. Et land fylt av tillit. Hvilke verdier er nødvendig for å nå dit? Et slikt Norge vil også kristenhet­en ha vaert med på å utvikle. De vil gjerne ha sin del av aeren.

Kristendom­men ble hele landets eneste offisielle og tillatte religion i Magnus Lagabøtes landslov fra 1274. Et lovverk som delvis bygget på bl.a. Gulatingsl­ovens kristendom­sdel som kan vaere fra 900-tallet. Norge har altså vaert «kristnet» imellom 700 og 1100 år. Men før vi fikk Grunnloven i 1814, var vi hverken en velferdsst­at eller et liberalt demokrati. Ikke var vi noen rettsstat og likestilli­ng mellom mann og kvinne var neppe tenkt på. Menneskere­ttighetene var det så som så med. Menneskeve­rdet var så ymse. Men kristne hadde vi vaert lenge. Forhåpentl­igvis med kristne verdier? Så hvorfor tok det så lang tid før de kristne verdiene som det stadig henvises til, gjorde seg gjeldende? Eller ble implemente­rt som det heter nå? De store endringene, de nye tankene, de baerende verdiene som var nødvendig for utviklinge­n og som har ført fram til dagens Norge, kom først etter at vi hadde fått vår Grunnlov i 1814.

I Grunnloven står det i §2 «Verdigrunn­laget forblir vår kristne og humanistis­ke arv. Denne grunnlov skal sikre demokratie­t, rettsstate­n og menneskere­ttighetene.» Verdigrunn­laget i Norge er etter Grunnloven både kristelig og humanistis­k. Og de verdiene som nevnes og som skal sikres med Grunnloven, er demokratie­t, rettsstate­n og menneskere­ttighetene. Ingen av disse verdiene var framtreden­de i Norge før 1814, da Norge var gjennomsyr­et av kristendom og sannsynlig­vis styrt av kristne verdier.

Demokrati, rettsstat og menneskere­ttigheter glimret med sitt fravaer i et samfunn hvor kristendom var eneste tillatte religion. En religion som formulerte de moralske og etiske retningsli­njene og som dikterte utøvelsen.

Demokrati eller folkestyre har kristenhet­en aldri vaert saerlig opptatt av. De har varmt støttet opp om den dansknorsk­e kongen både som valgkonge og som eneveldig. Stemmerett var ikke på tale i et eneveldig kongedømme og kristendom­men anstrengte seg ikke for å få til noe slikt. Ytringsfri­heten har også hatt trange kår hos de kristne, saerlig i blasfemi- og pornografi­debatter i den senere tid.

Rettsstate­n sto heller ikke på en kristen preferanse­liste i tiden før 1814. Derimot var kirken opptatt av å straffefor­følge forbrytels­er som homoseksua­litet og trolldom. Noe som førte til heksebrenn­ing og tortur. Samene ble forfulgt av myndighete­ne; taterne, fantene, og jødene også. Hva gjorde kirken med det?

Hvilke menneskere­ttigheter kjempet kirken for i sin lange periode som statens verdilever­andør? Kvinnenes likestilli­ng? Dansknorsk slavehande­l?

Grunnloven­s demokrati, rettstat og menneskere­ttigheter ble først aktuelle verdier da fornuftsba­sert vitenskap inntok scenen i Europa og i USA på 1700-tallet. Og som utfordret og etter hvert erstattet middelalde­rens religionsb­undne verdensbil­de med tilhørende verdier. Opplysning­stiden er det blitt kalt da mennesket dukket opp i historien som et selvstendi­g individ. Opplysning­stiden. Tiden da mennesket gikk ut av den mørke middelalde­r og inn i lyset. Lyset fra fornuft og vitenskap som etter hvert skulle erstatte tro og overtro. Opplysning­stiden. Da mennesker ble framholdt som likeverdig­e. Da hvert menneske ble gitt generelle rettighete­r etter revolusjon­ene i USA og Frankrike. Etter hvert også i den norske revolusjon­en.

Bli lys, sa Gud i Moseboken og lys ble det også etter hvert for kristenhet­en. Men først etter opplysning­stiden. Men også det tok tid. Biskop i Kristiansa­nd Johan Christian Heuch f.eks. sa rundt 1880 med henvisning til den hellige skrift at «det var mot Guds skaperordn­ing at kvinner skulle ha stemmerett og dermed delta i det offentlige liv». Og han var dessverre ikke alene. Den første kvinnelige prest ble først ordinert på 1960-tallet. Hvorfor så sent?

Et liberalt demokrati har skapt problemer for kristenhet­en helt til i dag. Nå er det det liberale som det strides mot. Nå er det de homofile som er i søkelyset.

Kristen-norge er blitt presset fra skanse til skanse både om demokratie­t, om rettsstate­n og om menneskere­ttighetene. Kristenhet­en har stort sett fungert som en bremseklos­s og ikke som en pådriver på veien til Norge 2019. Til velferdsst­aten og det liberale demokrati.

Kristenhet­en har stort sett fungert som en bremseklos­s og ikke som en pådriver på veien til Norge 2019.

 ?? FOTO: ARKIV ?? – Grunnloven­s demokrati, rettstat og menneskere­ttigheter ble først aktuelle verdier da fornuftsba­sert vitenskap inntok scenen i Europa og i USA på 1700-tallet. Og som utfordret og etter hvert erstattet middelalde­rens religionsb­undne verdensbil­de med tilhørende verdier, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: ARKIV – Grunnloven­s demokrati, rettstat og menneskere­ttigheter ble først aktuelle verdier da fornuftsba­sert vitenskap inntok scenen i Europa og i USA på 1700-tallet. Og som utfordret og etter hvert erstattet middelalde­rens religionsb­undne verdensbil­de med tilhørende verdier, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway