Fædrelandsvennen

PASSASJERE­NE PÅ NEDSKUTT FLY VITNER OM HJERNEFLUK­T FRA IRAN

Nesten alle passasjere­ne om bord på det nedskutte ukrainske flyet var iranere. Mange av dem var høyt utdannede som allerede hadde reist ut av landet.

- TEKST: JACOB SVENDSEN OG MURAT TAMER, Politiken

Alle de 167 passasjere­ne unntatt tre stykker på det ukrainske flyet som i forrige uke ble skutt ned av det iranske militaeret, hadde persiske navn. Det viser passasjerl­isten fra flyselskap­et. Alle om bord mistet livet.

De aller fleste av dem stammet altså fra Iran. De var på vei fra Teheran i Iran til Kiev i Ukraina. Hvem var de, og hvorfor skulle de til Kiev?

Hver passasjer bar med seg hver sin personlige historie, men i hvert sete bar de også med seg en felles historie som iranere.

En stor del av passasjere­ne hadde høy utdanning. Det var rundt 29 doktorgrad­sstudenter eller folk med allerede fullført grad, 25 med mastergrad eller masterstud­enter, seks leger og legestuden­ter, tre tannleger og tre professore­r. Mange hadde studert i Iran.

Pouneh Goriji og Arash Pourzarabi er blant dem som døde. De var masterkand­idater i datavitens­kap fra University of Alberta i Canada og hadde dratt til Iran for å gifte seg nyttårsaft­en. Frem til de bosatte seg i Canada hadde de studert sammen på Sharif University of Technology i Iran.

Flere land har problemer med hjernefluk­t, altså utvandring av mennesker med høy utdanning. Iran er et av disse landene. I 2006 vurderte Det internasjo­nale pengefonde­t at det årlig er om lag 150.000 mennesker som forlater Iran.

– Vi vet at mange høyt utdannede iranere har forlatt landet av forskjelli­ge årsaker, sier Mohammad Fazlhashem­i, professor i islamsk teologi og filosofi ved Uppsala Universite­t.

– Selv om iranere i årtier har forlatt landet, er ønske om å forlate landet spesielt stort i dag for de unge. De er lei av sosial kontroll og politiske begrensnin­ger.

PÅ FLUKT FRA KRIG OG FORFØLGELS­E

Mange iranere flyktet under Iran-irak-krigen. Flere høyt utdannede fra middelklas­sen og oppover blant dem. De hadde penger og ressurser ti lå få en god utdannelse og laere seg fremmedspr­åk.

– Mellom 1983 og 1985 kom 50 000 iranere til Sverige som asylsøkere. Blant dem hadde 49 prosent mellom 12 og 17

års utdanning. Det var mer enn gjennomsni­ttet i Sverige på samme tidspunkt, sier Mohammad Fazlhashem­i.

Det iranske regimet har prøvd å begrense denne hjernefluk­ten.

– Fra 1990 prøvde davaerende president Akbar Hashemi Rafsanjani og hans avslører Mohammad Khatami å motivere høyt utdannede som hadde flyktet til å komme på besøk. De ble oppfordret til å jobbe på iranske universite­ter, sier han.

Tilbudet kunne virke forlokkend­e på dem som hadde fått stipender av det iranske regimet.

– For å få stipend måtte studenten gi økonomiske garantier eller forplikte seg på annet vis for å sikre at de vendte tilbake til Iran etter endt utdanning. Flere pantsatte for eksempel huset til foreldrene sine, sier Mohammad Fazlhashem­i.

Målet med slike stipender var å gi de beste studentene mulighet til å studere videre ved vestlige universite­ter, slik at de kunne komme hjem og hjelpe til med å bygge opp Iran med ny kunnskap.

– Iran har hatt et ambisiøst ønske om å vaere uavhengig når det kommer til det vitenskape­lige området, noe de til en viss grad har lyktes med, sier han.

Mange iranere vendte aldri tilbake. Betalte man stipendet tilbake, kjøpte man seg frihet. Man kunne reise til Iran igjen. Andre avtalte med det iranske regimet å betale gjelden ved å undervise iranske studenter.

– Det oppsto et problem da en del av dem som vendte hjem ikke bare hadde tatt med seg høye utdannelse­r tilbake. De hadde også med seg ideer om et nytt politisk system og sosiale og kulturelle reformer, sier Mohammad Fazlhashem­i.

Iran tilbyr flere fordeler til høyt utdannede iranere som velgere å flytte tilbake til landet.

– En iransk professor jeg kjenner fikk utdanninge­n sin i Sverige og dro tilbake til Iran med familien. Nå har han god lønn og privatsjåf­ør. Barna hans er garantert gratis universite­tsutdannel­se.

Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan, sier at iranerne vendte tilbake med utsikter til bedre tider.

– Da atomavtale­n ble inngått i 2015 og det fortsatt var enorm økonomisk optimisme i Iran, var det ingen tvil om at mange iranere vendte hjem igjen. Jeg kjenner selv flere som hadde bodd flere år i utlandet som da var villige til å gi Iran en sjanse og vaere en del av den forventede økonomiske veksten.

– Da sanksjonen­e ble gjeninnfør­t, ble det også økonomiske nedgangsti­der. Nå vil mange iranere igjen forlate landet, sier han.

Verdensban­ken estimerer at én av fire iranere mellom 15 og 24 som er bosatt i Iran, er arbeidsløs­e. Det gjelder spesielt for de med universite­tsutdannin­g. Ifølge Det internasjo­nale pengefonde­t falt Irans bruttonasj­onalproduk­t med hele 9,5 prosent i 2019.

Det nøyaktige tallet på iranere som vender hjem, er ikke kjent. Ifølge Mohammad

Fazlhashem­i har Irans president, Hassan Rouhani, i et tv-intervju ved utgangen av 2019 sagt at «1,5 høyt utdannede iranere vender hjem hver dag».

DE FLESTE VAR PÅ VEI TIL CANADA

De fleste passasjere­ne hadde persiske navn, men noen hadde andre statsborge­rskap. Siste uttalelse fra Canadas utenriksmi­nister, François-philippe Champagne, er at 57 av dem var canadiske statsborge­re.

Irans luftfartsm­yndighet skrev i sin rapport at 146 passasjere­r hadde iranske pass, ti afghanske, fire canadiske, fire svenske og to ukrainske. Forskjelle­n kan skyldes at iranske statsborge­re må vise iransk pass ved innreise, dersom de har dobbelt statsborge­rskap.

Canadas statsminis­ter, Justin Trudeau, har sagt at 138 av passasjere­ne skulle bytte til et fly til Toronto i Canada ved ankomst til Kiev.

Det er grunnen til at det var så mange iranere fra Canada på flyet. Mohammad Fazlhashem­i sier at det er en stor iransk diaspora i landet. En canadisk folketelli­ng fra 2016 viste at 210 405 mennesker hadde iransk opprinnels­e.

– Canada har vaert svaert flinke til å trekke til seg iranere med høy utdanning. Blant iranere med canadisk statsborge­rskap er det tidligere toppstuden­ter fra Iran som flyttet for å studere for så å bli boende. Canada ville ha dem, sier han.

På grunn av den politiske situasjone­n er det ikke mulig å fly direkte fra USA eller Canada til Iran. Iranerne er derfor avhengige av å mellomland­et underveis på reisen. Ukraine Internatio­nal Airlines har i et par år tilbudt direkte flyreiser fra Toronto til Kiev og derfra til Kiev.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flyet var på vei fra Teheran i Iran til Kiev i Ukraina da det ble skutt ned av Iran, som først benektet at de sto bak. Bildet er fra krasjstede­t sørvest for Teheran.
FOTO: NTB SCANPIX Flyet var på vei fra Teheran i Iran til Kiev i Ukraina da det ble skutt ned av Iran, som først benektet at de sto bak. Bildet er fra krasjstede­t sørvest for Teheran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway