Fædrelandsvennen

Stridens kjerne er staten Israel

-

Likviderin­gen av general Soleimani ble fyldig kommentert i NRKS utenrikspr­ogrammer i uke 2 i det nye året. Det var enighet om at president Trump med denne «impulsive aksjonen» hadde brakt en ny krig i Midtøsten naermere.

Det var trist å registrere at ingen av paneldelta­kerne, som NRK hadde plukket ut til å kommentere dagens situasjon, verken i Dagsnytt 18, Urix eller Debatt, forsøkte å se likviderin­gen også fra israelsk synsvinkel. Fra denne synsvinkel­en synes likviderin­gen å vaere rasjonell.

Konflikten mellom USA og Iran dreier seg egentlig om Israel. Generalen som ble likvidert har siden 2013 vaert hjernen bak den iranske strategien som går ut på å skape en iransk-dominert korridor mellom Middelhave­t og Iran med henblikk på et fremtidig oppgjør med Israel. Å utvikle atomvåpene­t har også stått høyt på hans agenda.

Israel har sett faren ved et slikt scenarium, og for statsminis­ter Netanyahu har Israels nordfront mot Syria og Libanon blitt viet større oppmerksom­het enn den urolige grensen mot Gaza i sør. Steinkaste­rne ved denne grensen har han aldri sett på som en trussel mot Israels eksistens. Iran er Israels sikkerhets­utfordring nr. én, ikke minst på grunn av ledernes gjentatte trusler om at målet deres er å utslette staten Israel innen år 2040. Nedtelling­en vises for tiden på en klokke på Palestinat­orget i Teherans sentrum.

Den likviderte generalen, Soleimani, var utpekt til å orkestrere Israels utslettels­e. Lederne er overbevist om at de med Allahs hjelp om ikke lenge skal greie å utvikle bomber og raketter som kan nå både USA og Israel. Alt så lovende ut for dem frem til 3. januar 2020. Da smalt det i Bagdad, og hjernen bak prosjektet var borte, til verdens høylytte protest. Hva likviderin­gen betød for Israels sikkerhet, var det Ingen i panelene som ofret en tanke. Intet nytt under solen: Jødiske liv har aldri betydd mye i et historisk perspektiv.

Ingen israelere danset verken i Jerusalems eller Tel Avivs gater etter nyheten om den vellykkede likviderin­gen, men kommentarf­eltene i Israels største aviser viser klart hvilken tilfredshe­t mange israelere nå føler på. Statsminis­teren uttrykte også stor tilfredshe­t over nyheten. Men like lite som ayatollahe­ne gir opp sine planer om å utslette Israel, kan heller ikke Israel gi seg i forsøket på å forhindre de religiøse fundamenta­listene å utvikle atomvåpene­t. For israelerne er dette en kamp på liv og død. Denne kampen hørte vi lite om i NRKS programmer.

President Trump lyktes i å nøytralise­re den store strategen, som hadde samme mål som Adolf Hitler i mellomkrig­stiden når det gjelder jøder. Det tjener til presidente­ns heder, mener mange israelere, som mistet sine kjaere under Holocaust. Hadde Hitler blitt stoppet i et av de mange likviderin­gsforsøken­e i 1920 og 30 årene, ville verden ha sett annerledes ut i dag. Selv om Soleimani nå er borte, henger fremdeles atomvåpena­vtalen med Iran som et Damoklessv­erd over Israel. Mange spør seg selv: «Hvor skal deres hjelp komme fra?» ROALD ØYE, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway