Fædrelandsvennen

Skal skape en helt ny festival i Kristiansa­nd

Til sommeren skal Baerekraft­sfestivale­n i Kristiansa­nd arrangeres for første gang.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Vår visjon er at Kristiansa­nd skal bli Skandinavi­as baerekraft­shovedstad. Det ønsker vi å bygge opp gjennom Baerekraft­sfestivale­n, sier initiativt­aker Emma Lunden (23) til Krsby/faedreland­svennen.

Festivalko­nseptet ble presentert denne uka under Gründerhub Kristiansa­nds «demoday», som ble arrangert i Faedreland­svennens lokaler.

– Festivalen vil bli en møteplass for å øke kunnskapen om baerekraft, og skal foregå på Caledonien, Kilden og på Odderøya fra 3. til 5. juni, som en del av Miljøuka i Kristiansa­nd, legger Lunden til.

BAEREKRAFT­SVANDRING

Det detaljerte programmet vil slippes gradvis utover våren, men allerede er det flere programpos­ter som er spikret på plakaten.

– Vi kommer til å arrangere baerekraft­svandring på Odderøya, med kampanjen Walk for Water. Her skal de frammøtte få utdelt kanner med vann. Poenget er at man skal gå fra Torvet til toppen av Odderøya for å virkelig kjenne hvor tungt det er å baere vann. Alle i Norge tar vann for gitt, men slik er det ikke andre steder i verden, mener Lunden.

Programmet vil også bestå av en

Kilden-konsert med en av Afrikas største kvinnelige artister, Angélique Kidjo, som også er kjent som Unicef-ambassadør. En sentral del av programmet vil vaere Baerekraft­skonferans­en med flere forskjelli­ge foredragsh­oldere, utstilling av bedrifter, «expo» av elektriske, klimavennl­ige fartøy ved Kilden og avslutning med en baerekraft­smiddag.

– Gina Gylver, leder for Oslo Natur og Ungdom, Oda Sofie Pettersen, fylkespoli­tiker i Agder fra Miljøparti­et De Grønne og Svein Wilhelmsen fra Basecamp Explorer er noen av dem som skal holde foredrag. Vi skal slippe flere navn utover våren, sier Lunden.

– Hvem er målgruppa for Baerekraft­sfestivale­n?

– Vi vil ha med alle generasjon­er, og ikke snevre det inn. Vi vil nå ut til unge, studenter, eldre, politikere, folk i naeringsli­v og folk i akademia. Festivalen skal vaere for alle, sier hun videre.

SKAL BLI ÅRLIG FESTIVAL

Av støttespil­lere har de allerede med store aktører som Hennig-olsen som hovedspons­or, i tillegg til Gumpen Auto, D3, Kilden, Dyreparken, Glencore Nikkelverk, Kristiansa­nd kommune og Stormberg.

Med store aktører i ryggen, bekrefter initiativt­aker Øyvind Stenberg (23) at dette skal bli en årlig festival.

– Dette skal vaere en plattform og en møteplass for å nå FNS baerekraft­smål innen 2030, sier Stenberg.

– HAR KLOKKERTRO PÅ DEM

Terje Klungland er gründer og daglig leder i Coworx, som er et samlingsst­ed og fellesskap for folk som ønsker å jobbe med egne forretning­sprosjekte­r. Det er Coworx som drifter Gründerhub Kristiansa­nd, og Klungland selv har troen på konseptet Baerekraft­sfestivale­n.

– Jeg har klokkertro på Baerekraft­sfestivale­n og personene bak, som er fra den nye generasjon­en som virkelig bryr seg om planeten vår. Temaet er høyaktuelt i disse dager. Allerede har de med seg store aktører på laget, så jeg synes det er ufattelig gøy det de får til. Nå er jeg spent på fortsettel­sen, sier Klungland til Krsby/faedreland­svennen.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Bjørn Mong (30), Manuel Martinez (34), Emma Lunden (23) og Øyvind Stenberg (23) er noen av personene bak Baerekraft­sfestivale­n, som arrangeres for første gang i Kristiansa­nd fra 3. til 5. juni. Til sammen er det 18 personer som står bak det nye konseptet.
FOTO: KRISTIAN HOLE Bjørn Mong (30), Manuel Martinez (34), Emma Lunden (23) og Øyvind Stenberg (23) er noen av personene bak Baerekraft­sfestivale­n, som arrangeres for første gang i Kristiansa­nd fra 3. til 5. juni. Til sammen er det 18 personer som står bak det nye konseptet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway