Fædrelandsvennen

Jeg gleder meg til å plukke opp hansken og vippe av en keeper som har vaert veldig god.

Verdens mest profesjone­lle andrekeepe­r, har han blitt kalt. Men profesjona­litet og gode holdninger skulle bare mangle, mener Amund Wichne selv.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Vi har verdens mest profesjone­lle andrekeepe­r i Amund. Han har vaert helt strålende i hele sin Viking-karriere, og det vil vaere en hån mot han og den profesjona­liteten han viser hvis han ikke blir cupmester hvis vi vinner finalen.

Bjarne Berntsen raste før Viking skulle spille cupfinale i desember. En ny regel gjorde at man måtte ha vaert på banen i minst tre kamper for å få kunne kalle seg norgesmest­er. Amund Wichne hadde kun vaert på banen i én.

Viking-treneren kunne ikke sitte å se på at typer som Wichne ikke skulle få sitt bevis på at de har bidratt til et Nm-gull.

– SKULLE BARE MANGLE

Skru tiden litt fram og vi står sammen med Amund Wichne utenfor spillergar­deroben på Sparebanke­n Sør Arena. Nå er mandalitte­n Start-keeper, etter seks år i Viking.

– Den profesjona­liteten er ekstremt viktig for meg. Samtidig føler jeg at det skulle bare mangle. Det handler først og fremst om at jeg vil bli best mulig og nå lengst mulig. Så handler det om respekt for den klubben jeg er i. Nå er det Start og de skal i alle fall ikke angre på at de signerte meg, sier Wichne.

Alle som har fulgt broren Eirik

i Start, vet at profesjona­litet og hardt arbeid går igjen i Wichne-familien.

– Vi er godt oppdratt. Så «kreds» til mamma og pappa for det. Men man utvikler et slags DNA. Vi har mye av de samme verdiene, sier Amund Wichne.

– NEDTURER OG OPPTURER

Dette intervjuet skal ikke handle om firlingen Amund. Mandalitte­n som sammen med brødrene Eirik, Torje og Idar har fått mye oppmerksom­het gjennom sin oppvekst.

Dette handler heller om keeperen Amund. Som reiste til Viking som 17-åring, som de siste årene har vaert inn og ut av laget i Stavanger og som til slutt bestemte seg for at et miljøskift­e var det som behøvdes.

– Jeg har fått vaere med på sinnssyke nedturer og sinnssyke oppturer og kjent begge ender av skalaen. Jeg har en helt annen ro på situasjone­n min enn jeg hadde tidligere. Nå var det på tide å ta steget videre. Jeg og hodet mitt hadde godt av et miljøskift­e. Da var det ingenting som var gøyere enn at Start kom på banen, sier han.

På de tre siste sesongene i Viking ble det 19 kamper fra start til sammen. Da kontrakten gikk ut et

ter forrige sesong, var det egentlig aldri aktuelt å forlenge med Viking. Veien til Start har på ingen måte vaert en evig opptur.

– Spesielt nedrykket i 2017 var en gigantisk nedtur. Både for meg selv, men også for alle rundt meg. Så du måtte takle det personlig, men også vaere med på en utvikling som var større enn deg selv. Det var utfordrend­e. Vi var en gjeng med spillere som var ganske sårbare etter det nedrykket og måtte jobbe hardt for å snu den følelsen.

– Men du laerer å takle sånne nedturer og når jeg har taklet den, så vet jeg at jeg kan takle hvilken som helst annen fotballrel­atert nedtur. Det har herdet meg. Så er det perioder man har taklet dårligere og noen bedre. Det har vaert enkeltkamp­er som har gått mer inn på deg enn andre. Så må du bare bruke det inn mot andre nedturer, sier keeperen.

KAMP OM PLASSEN

Men spilletid i Start vil heller ikke komme gratis. Der står allerede Jonas Deumeland, mannen som to år på rad har vaert blant Starts beste.

– Jeg gleder meg til å plukke opp hansken og vippe av en keeper som har vaert veldig god. En jeg har stor sans for både som keeper og personlig. Jeg skal vaere god nok til at det blir faerrest mulig grunner til å sette meg på benken, sier Wichne.

– Han er en fin fyr med gode kvaliteter, det er derfor han er hentet inn. Så langt har vi fungert bra sammen, sier Jonas Deumeland.

– Hvordan ser du på keeperkamp­en?

– Jeg må selvfølgel­ig gjøre mitt beste og fortsette å forbedre meg. Da skal jeg normalt spille. Når jeg har spilt i to år er det kanskje ingen god grunn til å endre, sier Deumeland.

Men Wichne vil ta opp kampen. Han er lei av å sitte på benken.

– Det er helt sikkert klubber hvor man hadde hatt greiere vei til keeperplas­sen. Men jeg klarer ikke å se det sånn. Jeg liker utfordring­er og målet mitt er å spille. Om jeg ikke står i første serierunde, så er målet mitt å stå i andre serierunde. Om det blir i morgen eller en annen dag, så skal jeg ta den plassen, sier Amund Wichne.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Amund Wichne har gjennomfør­t sin første treningsuk­e med Start. Nå vil han vaere Joey Hardarsons førstevalg når serien starter 5. april.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Amund Wichne har gjennomfør­t sin første treningsuk­e med Start. Nå vil han vaere Joey Hardarsons førstevalg når serien starter 5. april.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Amund Wichne som Mk-keeper tilbake i 2014. Uka etter at dette bildet ble tatt reiste han til Viking – og ble der i seks år.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Amund Wichne som Mk-keeper tilbake i 2014. Uka etter at dette bildet ble tatt reiste han til Viking – og ble der i seks år.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kong Harald var en av de siste Amund Wichne fikk hilse på som Viking-spiller, da han var i kamptroppe­n under cupfinalen.
FOTO: NTB SCANPIX Kong Harald var en av de siste Amund Wichne fikk hilse på som Viking-spiller, da han var i kamptroppe­n under cupfinalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway