Fædrelandsvennen

Farlige fablerier

Trumps uaerlighet er noen ganger fascineren­de, fornøyelig og forferdeli­g, men alltid farlig.

-

USAS president Donald Trump er en løgnhals som lyver fra morgen til kveld om bagateller, om seg selv og andre og om krig og fred. Ifølge Washington Post er han oppe i over 15 000 usanne påstander, rundt 15 om dagen, på Twitter, i intervjuer og i taler. De fleste av påstandene må han vite er usanne; de er løgn.

Trumps personligh­et er, skal vi si, ganske uvanlig. Han har enormt store tanker om seg selv. Tenk hvor ofte han sier: «ingen vet mer enn meg om dette» eller prøver å imponere tilhørerne med å gjengi noen enkle fakta han nylig har blitt informert om av ekte eksperter. Han har stort behov for beundring; bare se hvordan han nyter å stå på talerstole­n under valgmøter. Han viser lite medfølelse med mødrene til falne soldater, asylsøkere eller ofre for orkaner. Alt dette er narsissist­iske eller megalomane trekk, og de er neppe nye.

I sine yngre dager som playboy og snuskete eiendomsin­vestor i New York kunne Trump ringe journalist­er, utgi seg for å vaere en av Trumps naere medarbeide­re – «John Barron» – og så skryte av Trumps – altså sin egen – rikdom og forretning­steft. Lyvingen forklares av Trumps personligh­et. Han trenger å lyve for å oppretthol­de bildet av seg selv som en stor mann; større enn alle andre, og iallfall større enn den populaere forgjenger­en Barack Obama. Trump må konstruere et alternativ­t univers der han er smartere, rikere og mer populaer enn i virkelighe­ten.

Itillegg kan lyvingen fra tidlig i karrieren ha vaert en beskyttels­e mot at hans snuskete og ulovlige metoder skulle bli avslørt. Da spesialett­erforsker Robert Mueller ønsket å avhøre Trump om hans mulige samarbeid med Russland i valgkampen, forklarte hans advokat John Dowd at det ville vaere bortkastet. Han hadde nemlig spilt Mueller i liksom-avhør av Trump og funnet ut at Trump husket lite, men i stedet for å innrømme det, fant andre utveier: «Han bare fant på ting. Det er hans natur.»

Trumps lyving som president startet allerede første arbeidsdag. I en tale i CIAS hovedkvart­er løy han om både tilskuerta­llet under innsettels­eseremonie­n dagen før, og om at regnet som ved guddommeli­g inngripen hadde holdt opp akkurat mens seremonien pågikk. Skal vi tippe det var Trumps megalomani som slo gjennom?

Siden har løgnene kommet på løpende bånd. Trump lyver om at det var han, ikke Obama, som skaffet militaere veteraner fritt helsevalg og sørget for at personer med kronisk sykdom også kan få tegne helseforsi­kring. Han lyver om meningsmål­ingene. Løgnen om orkanen Dorian i høst illustrert­e hvordan Trump lyver heller enn å innrømme feil. Han tvitret, feilaktig, at orkanen ville ramme også Alabama, og folk der ble vettskremt. Meteorolog­ene måtte like etter sende ut en korrigerin­g: Alabama ville ikke bli rammet. Trump ble rasende, og han og medarbeide­rne hans insisterte på at de hadde rett og meteorolog­ene feil. Trump viste til og med fram et stort kart av orkanens forventede bane, med en håndtegnet ekstra bue innom Alabama.

Trumps løgner kan altså vaere latterlige, men lyvingen har farlige følger.

Som president trenger han ikke «John Barron», for nå har han mange ekte medarbeide­re som lyver for ham. Ingen tør å vaere den som motsier Trumps løgner. I stedet finner de på ting som støtter Trumps forståelse av virkelighe­ten. Trumps uaerlighet smitter. Uaerlighet­en svekker myndighete­nes troverdigh­et og folks tillit til dem som styrer landet. Dermed svekkes demokratie­t. Landet blir van

 ??  ??
 ??  ?? Preben Aavitsland er fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han underviser ved Universite­tet i Oslo og er kommuneove­rlege i Arendal og Froland og overlege ved Folkehelse­institutte­t. Han skriver i spalten Ukeslutt på egne vegne.
Preben Aavitsland er fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han underviser ved Universite­tet i Oslo og er kommuneove­rlege i Arendal og Froland og overlege ved Folkehelse­institutte­t. Han skriver i spalten Ukeslutt på egne vegne.
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Jan Erik Grindheim
Jan Erik Grindheim
 ??  ?? Nina Burleigh
Nina Burleigh
 ??  ?? Sigrun Aasland
Sigrun Aasland
 ??  ?? Haagen Poppe
Haagen Poppe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway