Fædrelandsvennen

En måte å ødelegge ekstremism­en på er faktisk å få ekstremist­ene hjem.

Is-fanger kan g jøre betydelig mer skade enn å felle en norsk regjering i fremtiden. En måte å ødelegge ekstremism­en på er faktisk å få ekstremist­ene hjem.

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158 KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD, kulturreda­ktør

Den amerikansk­e presidente­n Donald Trump har helt rett. Han har oppfordret vestlige land, sine allierte, til å hente hjem fremmedkri­gerne for så å rettsforfø­lge dem. Alternativ­et er nemlig veldig dårlig og kanskje ingenting. De slipper unna, og ingen vet hva de da vil finne på. Et internasjo­nalt rettsoppgj­ør med Is-krigerne, deres koner og tilhengere i Syria eller Irak kunne vaert et alternativ, men ser ikke ut til å vaere realiserba­rt i naer fremtid.

● For Trump er det det sikkerhets­politiske som er avgjørende. Det farligste verdenssam­funnet kan gjøre er å la alle disse menneskene flyte rundt i det uoversiktl­ige kaoset i Midt-østen, og at de selv begynner å ta seg frem rundt omkring i verden. Og det er et tungt argument. Det er et riktig ubehagelig scenarie, for det er usikkert hvor mange av dem som erkjenner at slaget om det nye kalifatet er tapt. Mange har ikke gitt opp.

● Når norske myndighete­r nå henter hjem en Is-mor og hennes to barn er hovedargum­entet ren humanisme. Norske myndighete­r kan ikke la norske barn risikere liv og helse for sine foreldres elendige valg. Et norsk barn kunne ikke dø på deres vakt. Det er snakk om uskyldige barn som lider i stor nød for foreldrene­s katastrofa­le valg. At foreldre bruker dem som brekkstang for å komme hjem er et underordne­t poeng satt opp mot barnas liv og helse. Det er strengt tatt ikke relevant i debatten. Mødrene blir straffefor­fulgt og stilt til ansvar, barna tas vare på. Det er slik en moderne rettsstat bygd på humanistis­ke prinsipper bør og skal fungere.

● Det er ingen som ber om at det norske folk skal ha sympati med Is-konene. Vi skal bare se uskylden til barna. Og skille deres sak fra foreldrene­s. Og alle disse Is-kvinnene, som desperat prøver å minimere sin egen rolle og deltakelse i terrorvirk­somheten, de skal møte en streng, norsk terrorlovg­iving. Den er ikke så lett å prate seg bort fra. Det vil ikke holde å si at «jeg var bare forelsket». Den 29 år gamle kvinnen som nå har blitt hentet blir siktet for å ha deltatt i terrororga­nisasjonen. Det har en strafferam­me på seks år.

● Norge skjerpet lovene mot å delta i terrororga­nisasjoner i 2013, og la i 2016 til en omstridt lov om forbud mot å delta i

❞ Det er ingen som ber om at det norske folk skal ha sympati med Is-konene. Vi skal bare se uskylden til barna.

all vaepnet ikke-statlig konflikt i utlandet. Det er blitt blant Europas strengeste lovverk overfor terror. Mange av Is-kvinnene hevder at de selv aldri har deltatt i voldelige aksjoner, og hvis vi ikke kan dokumenter­e det har de likevel støttet, hjulpet og bidratt inn med viktig infrastruk­tur til en av verdens verste terrorregi­mer.

● Barna lever i helvete. De har blitt gravd ned i graver for å unngå snikskytin­g. Vann, mat og medisiner mangler. Skole selvfølgel­ig. Sanitaere forhold er elendige og det er rått og kaldt. Ingen stimuli, annet enn opplaering i jihadisme. Voksne rundt dem som sloss og terroriser­er hverandre, og noen ganger også dreper hverandre. Barn ødelegges raskt under slike forhold. Norske fagfolk ramser opp en rekke lidelser som er vanlige: Posttrauma­tiske stresslide­lser. Angst. Hyperaktiv­itet. Tilknytnin­gsvansker. Søvnvanske­r. I tillegg kan de ha flere fysiske diagnoser som følge av feilernaer­ing eller får lite ernaering. Brannskade­r er også utbredt, flyktningl­eiren rammes av stadige branner.

● I følge internasjo­nale organisasj­oner oppholder det seg rundt 7000 barn i Alhol-leiren. Det siste året skal rundt 340 av dem ha omkommet, men nå kommer rapporter om at det kan vaere betydelig flere. PST har tidligere anslått at det er omlag 40 barn med norsk tilknytnin­g i Al Hol-leiren, nå er totalt syv hentet hjem. Vi har plass til flere. Og vi må bidra til verdens sikkerhet, bidra til å knuse restene av denne terroren, ta et medansvar for denne galskapen som også kom fra oss. For Frp sier de ikke vil «importere terroriste­r», men later til å ha glemt at på et tidspunkt var vi med å eksportere den. Og etter denne uka kan man nesten tro at det er like synd på Frp som på Is-barna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ALI HASHISHO / X01161 ?? Barna i Al Hol-leiren lever under fryktelige forhold. Over 340 av dem skal ha ha omkommet siste år, melder internasjo­nale hjelpeorga­nisasjoner. Det kan vaere betydelig flere.
FOTO: ALI HASHISHO / X01161 Barna i Al Hol-leiren lever under fryktelige forhold. Over 340 av dem skal ha ha omkommet siste år, melder internasjo­nale hjelpeorga­nisasjoner. Det kan vaere betydelig flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway