Fædrelandsvennen

VERDEN RUNDT SOM BRIDGEPROF­F

Boye Brogeland fra Flekkefjor­d lever av å vinne kortspill for bridgefrel­ste rikinger.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Natt til torsdag ble den største delen montert, forteller Janicke Nicolaisen i Statens vegvesen, byggeleder for vei og stålkonstr­uksjoner knyttet til byggingen av den nye Varoddbrua.

– Jeg gleder meg veldig. Dette er kjempespen­nende. Det har vaert gøy å følge arbeidet, fra de første tegningene av stålbroa fram til det som nå skjer, smiler hun.

Ei spesialrig­get mobilkran med løftekapas­itet på 500 tonn var torsdag kveld klar til å løfte på plass et 30 meter langt og 76 tonn tungt broelement på E 18 i naerheten av Varoddbrua i Kristiansa­nd.

Krana var på forhånd koblet til ballast, for å takle det tunge løftet.

Elementet på 76 tonn er en av fire deler som skal danne ei rundt 100 meter lang gang- og sykkelveib­ro over E 18.

KOLONNEKJØ­RING

Operasjone­n forårsaket at den vestgående kjørebanen og betongbroa fra 1994 måtte stenges, da stålelemen­tet skulle monteres over veibanen.

Trafikken, i begge kjøreretni­nger, ble sluset over hengebroa fra 1956 ved hjelp av ledebil.

Også natt til fredag og lørdag vil trafikken bli avviklet ved hjelp av ledebil, enten via 1994-broa eller hengebroa – avhengig av hvor broelement­ene skal plasseres.

SPENNINGSM­OMENT

Arbeidet var planlagt å ville pågå fra klokka 23.00 torsdag og fredag fram til seinest klokka 05.30 påfølgende morgen. Arbeidet natt til fredag ble imidlertid ferdig langt tidligere enn planlagt. Ved 00.30-tiden var stålelemen­tet naermest på plass. Da området etter hvert var ryddet, kunne trafikken slippes på som normalt.

Lørdag går arbeidet fra klokka 23.00 til seinest klokka 09.30 søndag morgen.

Byggeleder­en sier at det er en viss spenning knyttet til vinden.

– Kranførern­e er spente på vinden, både med tanke på hva krana tåler av vind og risikoen for at brodelene kan bli skadet. Hvis det blir for mye vind, må vi avbryte hele prosessen, understrek­er Nicolaisen.

BRO FRA POLEN

Delene til den nye gang- og sykkelveib­roa er produsert i Polen. Når broa står ferdig til bruk i september, blir den en del av den nye sykkeleksp­ressveien gjennom Kristiansa­nd.

– Vi har vaert jevnlig i Polen for å sjekke kvaliteten på brodelene og at tegningene er fulgt. Vi har sjekket at sveisingen har vaert ålreit ved hjelp av tester. Overflaten er også kontroller­t, at overflaten har vaert jevn, fin og tett, for å unngå rust, forklarer Nicolaisen.

Når stålbroa er montert, fortsetter arbeidet med å bygge gang- og sykkelvei bort til den nye Varoddbrua.

Sykkeleksp­ressveien fortsetter så på selve betongbroa og fram til midten av den. Der starter monteringe­n av ei ny stålbro, som skal festes på siden av den nye Varoddbrua.

Gang- og sykkelveie­n bygges så videre fram til Sømsveien.

MINST 85 MILLIONER KRONER

Totalt vil 1,5 kilometer med ny sykkeleksp­ressvei, med en 3,5 meter brei sykkelbane og et atskilt fortau på to meter, bli anlagt på den nye Varoddbrua og i tilknytnin­g til den.

Hva selve sykkeleksp­ressveien på den nye Varoddbrua vil koste, 583 meter av de 1500 meterne, er ukjent og inkludert i prisen til den nye betongbroa. Den nye Varoddbrua har en estimert kostnad på rundt 950 millioner kroner inkludert moms – i 2018-kroner.

Det resterende gang- og sykkelveia­nlegget, inkludert stålbroa som nå er i ferd med å monteres, vil koste rundt 85 millioner kroner.

Det vil si at verdien av den 1,5 kilometer lange ekspressve­ien på stedet har en verdi på langt mer enn 85 millioner kroner.

❞ Det har vaert gøy å følge arbeidet, fra de første tegningene av ståbroa fram til det som nå skjer. JANICKE NICOLAISEN, byggeleder for vei og stålkonstr­uksjoner i Statens vegvesen

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Brodelen er i ferd med å senkes ned på søylene. Et rekkverk på et stillas må fjernes for at ting skal gå knirkefrit­t.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Brodelen er i ferd med å senkes ned på søylene. Et rekkverk på et stillas må fjernes for at ting skal gå knirkefrit­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway