Fædrelandsvennen

Israel i krise

I mars holdes det tredje valget i Israel på under ett år. Målingene tyder på at heller ikke dette valget vil bringe noen avklaring.

-

Det politiske Israel er lammet. Landet ledes av et forretning­sministeri­um som ikke kan fatte politiske beslutning­er av betydning. I stedet brukes den politiske energien på en tilnaermet evigvarend­e valgkamp, tilsynelat­ende uten stor effekt.

Årsaken til alt dette er Benjamin Netanyahu. Han er Israels lengstsitt­ende statsminis­ter. Men han risikerer nå å ende sin politiske karriere i unåde. «Bibi» er tiltalt for tre tilfeller av korrupsjon. Men så lenge han er statsminis­ter kan han ikke stilles for retten. Nå kjemper han en desperat kamp for sitt politiske liv, og dermed for sitt liv som en fri mann.

I de to foregående valgene har han ikke klart å få flertall for sin koalisjon av høyrenasjo­nalistiske og ultraortod­okse partier. Men heller ikke opposisjon­en har klart å få flertall. På vippen sitter et nasjonalis­tisk, men sekulaert, parti. Dette har i alle år vaert alliert med «Bibi». Men nå krever det at statsminis­teren tar et oppgjør med de ultraortod­okse, slik at de religiøses innflytels­e over det israelske samfunnet svekkes. Dette nekter statsminis­teren.

Denne uka gikk fristen ut for å melde partier opp til valget. Den fristen brukes også til å slå sammen mindre partier for å komme oversperre­grensen på 3,25 %. De mindre partiene på venstre fløy brukte denne muligheten i større grad enn de mindre partiene på høyre fløy. Men tre meningsmål­inger gjengitt i Times of Israel fredag viser likevel alle det samme resultat: Fortsatt vil ingen av de to blokkene oppnå flertall.

Hvis denne situasjone­n vedvarer fram til valget i mars, vil Israel stå overfor sin mest alvorlige politiske krise siden staten ble opprettet. Den ene personen som står naermest til å løse den, er statsminis­teren. Trekker han seg, vil flere samarbeids­konstellas­joner åpne seg. Men for hver dag som går, blir det stadig tydeligere at det viktigste hensynet for Benjamin Netanyahu, er Benjamin Netanyahu. Det betaler Israel en høy pris for.

E For hver dag som går, blir det stadig tydeligere at det viktigste hensynet for Benjamin Netanyahu, er Benjamin Netanyahu.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Benjamin Netanyahu nekter å trekke seg, til tross for at han er tiltalt for korrupsjon.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Benjamin Netanyahu nekter å trekke seg, til tross for at han er tiltalt for korrupsjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway